Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zwevegem: jaagpad en fietspaden worden aangepakt

Zwevegem: jaagpad en fietspaden worden aangepakt

De Vlaamse Waterweg nv trekt in het kader van het Vlaamse Relanceplan dit jaar 200.000 € uit voor het herstel van het jaagpad langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk in Zwevegem. “In totaal wordt 1,65 km van het fietspad volledig vernieuwd”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA). Dit blijkt uit  het antwoord op zijn parlementaire vraag aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).
De Vlaamse regering investeert in 2021 het recordbedrag van 335 miljoen € in fietsinfrastructuur. Eén van de geselecteerde projecten bevindt zich op de linkeroever van het Kanaal Bossuit-Kortrijk in Zwevegem.
 
“Het traject bestaat uit twee zones. Het eerste deel heeft een lengte van 705 m en start aan de Knokkebrug. Het jaagpad wordt er volledig vernieuwd, vanaf de fundering tot en met de toplaag”, weet Bert Maertens “De tweede zone sluit aan bij de eerste zone en meet 940 meter. Daar worden enkel de onder- en toplaag vernieuwd. Het dossier bevindt zich momenteel in de voorbereidingsfase”, zo vult Wim Monteyne, N-VA-fractieleider in de gemeenteraad in Zwevegem, aan.

Fietspaden

De gemeente Zwevegem investeert zelf 300.000 € (btw inbegrepen) in veiliger fietspaden. Op de gemeenteraad van januari werd een investering van 300.000 € goedgekeurd voor de renovatie van betonfietspaden. “In Zwevegem liggen een heel aantal kilometers fietspaden in betonstroken. Dit is op zich een zeer duurzame vorm van verharding, maar het rijcomfort is op vele van deze fietspaden sterk verminderd. In het kader van het jaarlijkse budget Bijzonder Onderhoud Wegen 2021 wil het gemeentebestuur extra inzetten op het rijcomfort van deze fietspaden, vooral dan de dorpskernverbindende fietspaden. Dit willen we doen door het plaatsen van een dubbele slemlaag bovenop deze betonnen fietspaden. Het aanbrengen van een slemlaag zorgt ervoor dat een verarmd wegdek, dat door de jaren heen poreus geworden is en de eerste tekenen van scheurvorming vertoont, opnieuw verrijkt en waterdicht gemaakt wordt.
 
Het plaatsen van een slemlaag resulteert in een mooi, egaal wegoppervlak met een verbeterde stroefheid en een verhoogd rijcomfort. Deze techniek wordt vooral toegepast op asfaltwegen als preventief onderhoud, maar kan ook toegepast worden op betonoppervlakken. In West-Vlaanderen wordt deze techniek minder vaak gebruikt, maar in Limburg, toch de fietsprovincie bij uitstek, wordt dit procedé sedert jaren toegepast”, meldt schepen van Openbare werken Marc Desloovere. Het gaat over de fietspaden in de Zwevegemstraat, Verzetslaan, Moenstraat, Tiegemstraat, Stationsstraat en Bossuitstraat” besluit Desloovere
 
Voor Zwevegem is dit een testproject. De gemeentediensten verwerkten in dit dossier bewust verschillende situaties en verschillende ondergronden om de komende jaren de evolutie van deze slemlagen te kunnen volgen. Hieruit kunnen dan conclusies getrokken worden naar verder onderhoud van fietspaden en wegen.

Daardoor kan de verdere langetermijnplanning van het wegenonderhoud in Zwevegem op basis van voortschrijdend inzicht continu verfijnd en bijgesteld worden.

Merelbeke

De Oost-Vlaamse gemeente Merelbeke investeert dan weer fors in voetpaden. Het lokale bestuur zal tijdens deze legislatuur liefst 861.000 € investeren in de (her)aanleg van voetpaden. Het plan werd zopas unaniem goedgekeurd in de gemeenteraad. De eerste werken in het kader van het voetpadenplan vinden dit jaar plaats. De primeur is voor een deel van de Ringvaartstraat: deze zomer worden de voetpaden er volledig vernieuwd. Daarnaast staan dit jkaar nog meer werken aan voetpaden gepland, in chronologische volgorde gaat het om het Koningin Fabiolapark, (een deel van) Ruspoel, Zink (tussen de parkeerplaatsen en het Munteplein) en tot slot de Sint-Elooistraat (tussen de Sallemeulekouter en de Gaversesteenweg). Daartoe behoren ook twee schoolomgevingen. Het totale investeringsbedrag voor 2021 bedraagt afgerond 380.000 €.
 
“Bij de eerste uitrol van dat plan, dat loopt tot en met 2023, voorzien we 650.000 € voor het herstel en de aanleg van voetpaden”, aldus schepen van Openbare Werken Pascal Rousseaux (CD&V). Binnen deze eerste, driejarige termijn zal in totaal ongeveer 5 km aan voetpaden (her)aangelegd worden.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Enorme gerenoveerde sluisdeur Zeebrugge teruggeplaatst

Enorme gerenoveerde sluisdeur Zeebrugge teruggeplaatst

In de haven van Zeebrugge is en gigantische gerenoveerde sluisdeur van de Pierre Vandammesluis op indrukwekkende manier vanuit de achterhaven weer op zijn plaats in de deurkamer geplaatst. De deur (ruim 2.000 ton, 60 m lang, 24 m hoog en 11 m[…]

Antwerpen start met renovatie liften Sint-Annatunnel

Antwerpen start met renovatie liften Sint-Annatunnel

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Meer artikels