Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zwevegem begint aan herontwikkeling van oude Bekaert-site

Gerelateerde onderwerpen :

,
Zwevegem begint aan herontwikkeling van oude Bekaert-site

Op de oude, leegstaande Bekaert-site in Moen, een deelgemeente van Zwevegem, komt binnenkort een nieuw kmo-park. De herbestemming van de site biedt niet alleen antwoord op de vraag naar bedrijfsruimte in de regio, maar creëert ook nieuwe jobs. De voorbereidende bouwwerken beginnen na de paasvakantie.

Op het leegstaande bedrijventerrein van 8 ha start projectontwikkelaar Global Estate Group met de bouw van een nieuw kmo-park dat de naam Moenkouter krijgt. Daar nemen vanaf het voorjaar van 2023 negentien lokale ondernemingen hun intrek. Er komen nieuwbouwunits met oppervlaktes van 190 tot 320 m². De bedrijfsgebouwen worden in een U-vorm gebouwd. In het midden komt een rond punt.

"Dit type kmo-park is de perfecte uitvalsbasis voor lokale of startende bedrijven en kleinschalige kmo's. De units bestaan uit duurzame en kwalitatieve materialen en voldoen aan de strengste isolatienormen. In tijden van dure energie is dat geen overbodige luxe. Bovendien leveren we de units casco op, zodat de nieuwe eigenaar ze nog volledig kan inrichten naar eigen behoefte”, vertelt Kathleen Dewulf, CEO van Global Estate Group.

In de gebouwen waar Bekaert vroeger gehuisvest was, neemt binnenkort transportbedrijf Transport Vanneste zijn intrek. Ook worden er nog enkele percelen industriegrond verkocht op de site.

Het ontwerp werd getekend door Claeys Architecten uit Roeselare. De voorbereidende werken voor het nieuwe kmo-park gaan na de paasvakantie van start zodat de bouw van de units tegen de zomer kan beginnen. De bedoeling is dat vanaf het voorjaar van 2023 de eerste kmo’s er hun intrek kunnen nemen.

“In Zwevegem is er vraag naar bedrijfsruimte. De herbestemming van deze site biedt daar een antwoord op. De nieuwe bedrijvenzone zorgt ook voor werkgelegenheid. We zijn bijzonder tevreden met de snelle en kwalitatieve herbestemming van dit terrein. Daardoor ontstaat opnieuw ruimte voor ondernemen in Zwevegem”, aldus burgemeester Marc Doutreluingne.

"Ruimte om te ondernemen is inderdaad schaars en duur geworden. Bij de herontwikkeling van sites zoals deze, willen we op alle vlakken meerwaarde creëren: maatschappelijk, ruimtelijk en economisch. Het masterplan combineert verschillende functies, maar legt een sterke focus op lokale, kleinschalige bedrijven”, zegt Kathleen Dewulf.

De Oostkampse projectontwikkelaar Global Estate Group bouwde al tal van leegstaande bedrijfszones om tot functionele en duurzame bedrijventerreinen.

Zo lanceerde het vorig jaar kmo-parken in onder andere Ichtegem, Houthulst, Jabbeke en Lendelede. Bovendien is het project in Zwevegem al de tweede Bekaert-site die Global Estate Group een nieuwe bestemming geeft, na de site in Aalter.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

In Gent bouwt Daikin Europe een nieuw EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) Development Center. De investering bedraagt 140 miljoen euro en zal alle R&D-activiteiten voor warmtepompverwarming en -koeling samenbrengen in één[…]

24/05/2022 | Gentwarmtepomp
Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Meer artikels