Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zwemcomplexen worden landmarks in Kortrijk en Zwevegem

Gerelateerde onderwerpen :

Zwemcomplexen worden landmarks in Kortrijk en Zwevegem

Kortrijk en Zwevegem zijn tot een akkoord gekomen met S&R voor de bouw van twee zwembaden. In april reeds beslisten het Zwevegemse en Kortrijkse schepencollege om met S&R te onderhandelen. Na het afsluiten van de dialoogfase werden in de beide gemeenteraden in oktober 2015 de private partners S&R, Pellikaan Optisport en Sportoase uitgenodigd een offerte in te dienen. Dit deden uiteindelijk Sportoase en S&R. Het zwemcomplex Zwevegem moet in de zomervakantie van 2018 de deuren openen. Dat van Kortrijk volgt dan in de kerstvakantie van dat jaar.

Het is voor de Kortrijkzanen duidelijk dat een grondige investering in de Kortrijkse zwembaden dringend is. De verouderde zwembaden Magdalena en Mimosa, respectievelijk gebouwd in 1963 en 1974, voldoen niet langer aan de hedendaagse comfort- en recreatienoden van een zwembad in een centrumstad. Bovendien verliezen beide binnen afzienbare tijd hun vergunning omdat ze niet meer in orde zijn met de Vlarem-wetgeving.

Veeleer dan te investeren in de renovatie van de aftandse en onaantrekkelijke zwembaden werd door de stadscoalitie voluit gekozen voor het ambitieuze denkspoor van een nieuw stadszwembad op de campus Kortrijk Weide. Hierbij ging het stadsbestuur op zoek naar een private partner om in een publiek-private samenwerking te stappen.

Op 7 juli 2014 besliste de gemeenteraad om te werken met de nieuwe gunningsprocedure van de concurrentiedialoog. In plaats van onmiddellijk offertes te ontvangen, wordt dan eerst in dialoog gegaan met verschillende spelers om de samenwerking uit te werken alvorens offertes te vragen. In september 2014 waren er drie kandidaten (zie eerder) om in deze procedure mee te stappen.

Zwevegem

Intussen stapte ook Zwevegem mee in het verhaal. Zwevegem was op zoek naar een oplossing met partnerschap waarmee bij voorkeur een zwembad op Zwevegems grondgebied kon behouden worden. Zwevegem en Kortrijk besloten de krachten te bundelen en beide opdrachten samen te voegen. Dit vanuit de overtuiging dat zwembaden een regionale rol vervullen en dat het beter is om samen te bouwen in plaats van naast elkaar te werken. Deze samenwerking werd beloond door Vlaams minister van Sport Muyters met een eenmalige investeringsinjectie van 1,5 miljoen '.

De pas gesloten overeenkomst met S&R is de start van een dertigjarig partnerschap. Het gaat hierbij om een dbfmo-project. Dat wil zeggen dat S&R zal instaan voor het ontwerp (design), het bouwen (build), de financiering (finance), onderhoud (maintenance) en exploitatie (operate).

S&R

De S&R Group is hiermee niet aan zijn proefstuk. In 2003 openden de oprichters van S&R Group het eerste zwembad in Vlaanderen binnen een publiek-private samenwerking. Sindsdien is de groep gegroeid tot een solide pps-partner met gelijke bouw- en exploitatiepartners bij elk project. De zwemparadijzen worden telkens opgebouwd met aandacht voor zowel het sportieve als het recreatieve luik, in erg nauwe samenwerking met de publieke partners. Na zwemcomplexen in Overpelt/Neerpelt, Lier, Gent, Mons, Beveren en Brugge is S&R Group klaar voor deze nieuwe uitdaging, een project dat moet uitgroeien tot het paradepaardje van de groep.

Architectuur

Met deze plannen wordt in Kortrijk alvast het referentiezwembad gebouwd voor de 300.000 inwoners van de Zuid-West-Vlaamse regio. Het bevat een zwembad met acht banen van 50 m, twee beweegbare bodems en een tribune met 300 zitplaatsen. Men moet al tot in Brugge of Gent gaan om dat soort zwembad te vinden.

Met een diepte van 2 m en afmetingen die voldoen aan de normen voor internationale wedstrijden ligt de focus op zwemtrainingen en -wedstrijden enerzijds en anderzijds waterpolo. Zo kan o.m. de Kortrijkse Waterpolo Kring (KWK) voortaan thuismatchen in eigen water spelen. Naast de sportieve zwemruimte is er echter ook plaats voor een recreatief gedeelte. Er is een ruime warme lagune, een golfslagbad, uitgebreide kinderattracties, drie spectaculaire glijbanen en een spannende wildwaterbaan van 150 m lang. Uitzonderlijk is het all weather buitenbad dat het hele jaar open is en een zomerbad van in totaal 266 m², de outdoor waterspeeltuin voor kinderen en de ligweide. Daarnaast is er ook ruimte voor wellness met o.m. sauna's, een stoombad en een voetenbad en wordt er ruimte voor horeca voorzien zowel binnen als buiten.

Architecturaal is het gebouw zo ontworpen dat het een interessante wisselwerking heeft met de omgeving van het nieuwe stadsdeel Campus Kortrijk Weide. Vanuit ieder bad, de horecazaken en de polyvalente ruimte zal men uitzicht hebben op het stadspark dat erachter wordt aangelegd. Zowel de horizontale lijnen van het evenementenplein als van het lager gelegen stadspark worden behouden in het gebouw dat zo op vloeiende wijze de overgang tussen beide maakt.

Het gebouw zal een landmark worden voor de stad Kortrijk met sfeerscheppende horeca die de rol van trekpleister zal vervullen zoals op Buda Beach reeds het geval is.

Zwevegems zwembad

O.m. op sportief vlak zal het Zwevegemse zwembad complementair zijn met dat van Kortrijk. Zo heeft het met 3 m een grotere diepte dan het Kortrijkse zwembad, waarbij de nadruk meer ligt op sporten als duiken, synchroonzwemmen en onderwaterhockey.

Het nieuwe zwembad in Zwevegem zal zich optimaal integreren in de site op de hoeve Clarysse. Vanop het groene voorplein krijgen bezoekers zicht op het zwembad, een compact volume met strakke geometrische vormen die aansluiten bij de andere gebouwen in het sportpark.

Dankzij de grote glaspartijen krijgen zwemmers zicht op de groene omgevingen en de rest van de sportsite. Vanuit de recreatiebaden en de horeca kunnen bezoekers vanaf het middaguur volop genieten van de zon.

Daarnaast komt er een fitness bij het zwembad, met topmateriaal, tal van groepslessen en waarbij een combinatieticket met zwemmen mogelijk is. Het geheel biedt met een warme lagune, een kinderwereld en een sauna een gezellig aanbod, dat op elk moment van de dag geopend is.

Het huidige zwembad Sportpunt 2 in Zwevegem wordt na het openen van het nieuwe bad omgebouwd tot een nieuwe sporthal, met een ruime danszaal. Het bestaande gebouw wordt energetisch en bouwtechnisch nagekeken en verschillende aanpassingen zijn gepland. De bestaande sporthal blijft behouden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

In Waregem hebben burgemeester Kurt Vanryckeghem en een vertegenwoordiging van het schepencollege samen met directeur Bart Verschelde van het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling en de projectontwikkelaars Steenoven en Eribo, de[…]

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Ontwerpteam BDR-Carton 123 Architecten realiseert Kappaertsite

Ontwerpteam BDR-Carton 123 Architecten realiseert Kappaertsite

Mechelen renoveert leegstaande panden tot sociale huurwoningen

Mechelen renoveert leegstaande panden tot sociale huurwoningen

Meer artikels