Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zwembad Wezenberg 2 is bijna klaar

Gerelateerde onderwerpen :

Zwembad Wezenberg 2 is bijna klaar

Het nieuwe topsportbad Wezenberg 2, dat tussen het bestaande zwembad en de Antwerpse ring wordt gebouwd, krijgt elke dag meer vorm. De werken zitten perfect op schema, zodat de Vlaamse zwemtop er al over drie maanden terecht zal kunnen. De atleten kunnen dan hun geplande 'Road To Rio' starten.

De plannen voor het nieuwe topsportbad Wezenberg 2 werden in mei vorig jaar voorgesteld. Een dik jaar later zitten de werken meer dan op schema. Achter het bestaande zwembad staat vandaag al een uit de kluiten gewassen nieuw bouwwerk. De ruwbouwfase is al even achter de rug en de buitenafwerking is al vergevorderd. Nu staan nog de belangrijke binnenwerken op het programma, waarmee de laatste fase van de werken wordt ingeluid.

De strakke timing die het project van in het begin meekreeg, zal dus probleemloos worden gehaald, waardoor de Vlaamse topzwemmers er vanaf september kunnen trainen voor de Olympische Spelen van Rio in 2016. Met het nieuwe bad zal Antwerpen zich met reden hét topsportcentrum voor zwemmen in België kunnen noemen.

Sporting A organiseerde onlangs een werfbezoek met een gegidste rondleiding door het architectenbureau Bladt ir & Verstraeten. In aanwezigheid van de belangrijkste gebruikers van het nieuwe zwembad ' de Vlaamse Zwemfederatie, topsportclub Brabo en de Topsportschool - , Vlaams minister voor sport Philippe Muyters en Antwerps schepen voor sport Ludo Van Campenhout werden ook nog een officiële inhuldigingsplaat en een glasgravure van de Olympische ringen in één van de ramen van het nieuwe zwembad onthuld.

Het nieuwe zwembad is 2,2 m diep, heeft zes banen en werkt helemaal conform de laatste Vlarem-wetgeving. In de komende drie maanden wordt het nog uitgerust met allerlei extra faciliteiten en hoogtechnologisch materiaal voor beeld- en tijdregistratie, zodat de Vlaamse topzwemmers er optimaal kunnen trainen. Zo worden in de kuip 14 patrijspoorten geplaatst om onderwaterbeelden te maken. De blikvanger is de mobiele wand die verticaal uit de bodem schuift voor een opdeling van het 50 m-bad in één 25- en één 24 m-bad.

De totale projectkost is geraamd op 8 miljoen '. Behalve de stad engageerde ook Vlaams minister van Sport Philippe Muyters zich om te investeren. In juli 2013 bekrachtigde de Vlaamse regering een eenmalige investeringssubsidie van 3,5 miljoen ' aan de stad Antwerpen voor de realisatie van deze uitbreiding.

Zwembad Wezenberg is een van de drukst bezochte zwembaden van de stad. Niet alleen de Antwerpse baantjeszwemmers en scholen zijn er talrijk aanwezig. Het is ook de uitvalsbasis voor de zwemmers van de Vlaamse Zwemfederatie, de Topsportschool en topsportclub Brabo, dat zijn de topzwemmers van Vlaanderen. Zij gebruiken het zwembad om te trainen. Daarnaast trainen zij in de zwembaden De Schinde in Ekeren en Groenenhoek in Berchem.

Omdat de topsporttrainingen voor een groot deel samenvallen met het publiek zwemmen en het schoolzwemmen, werd de ruimte voor alle doelgroepen steeds kleiner. Daarom besliste de stad Antwerpen eind 2013 om met de steun van de Vlaamse overheid een extra trainingsbad met de recentste hoogtechnologische uitrusting voor beeld- en tijdregistratie te bouwen voor de topzwemmers. Het publiek en de scholen kunnen dan weer meer gebruikmaken van het Olympisch zwembad Wezenberg en de zwembaden Groenenhoek en de Schinde.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels