Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zwaar beton houdt radioactieve straling tegen in radiotherapiebunkers

Zwaar beton houdt radioactieve straling tegen in radiotherapiebunkers

Het Mechelse AZ Sint-Maarten bundelt zijn drie campussen in een nieuwbouwziekenhuis aan de R6-Liersesesteenweg (Roosendaelveld) in Mechelen-Noord. Aannemer MBG zet daar een ultramodern gebouw neer dat de nieuwste technologie zal aanbieden in een 'healing environment', een omgeving die een positief effect heeft op het genezingsproces van patiënten. Eind 2016 moet de ruwbouwfase achter de rug zijn. Inter-Beton Mechelen levert in totaal 37.000 m³ stortklaar beton voor het project. Om de radioactieve straling in de radiotherapiebunkers tegen te houden, werd Heavymix gebruikt, een heel zwaar beton op basis van MagnaDense.

In het nieuwbouwziekenhuis wordt 650 m³ Heavymix toegepast voor de radiotherapiebunkers in de kelderverdieping. Dit heel zwaar beton bevat het grindvervangende toeslagmateriaal MagnaDense, een heel zwaar ijzerhoudend erts dat in Zweden wordt gewonnen. Door zijn hoge volumieke massa is het beton ideaal om penetratie van radioactieve straling tegen te gaan. Ter vergelijking: standaardbeton weegt ongeveer 2.200 kg per m³, terwijl het gewicht van Heavymix tot 3.800 kg per m³ kan wegen. Zwaar beton wordt ook gebruikt als tegengewicht voor bv. bruggen.

Twee soorten

Inter-Beton leverde twee types zwaar beton: van 3.200 kg per m³ en van 3.800 kg per m³. In het eerste type beton wordt enkel het grind vervangen door MagnaDense, in het tweede type gaat het om de vervanging van grind én zand. Deze tweede toepassing is niet-alledaags.

De productie van zwaar beton brengt voor de centrale een aantal aanpassingen met zich. 'Je moet zeker rekening houden met een aantal zaken omdat het toeslagmateriaal zwaarder is. Dat materiaal komt via een band in wachtbunkers terecht. Zowel de band als de silo's mag je niet te zwaar belasten, wat je productieproces beïnvloedt. Dit vormt geen probleem voor onze centrales. Wij hebben intussen voldoende expertise opgebouwd met zwaar beton', stelt accountmanager Tom Van Bergen van Inter-Beton Antwerpen.

Beton dat meer weegt, heeft ook gevolgen voor de uitvoering van de betonwerken. De ondersteuning van de bekisting moet aangepast worden, de warmte-ontwikkeling moet nauwgezet gevolgd worden en het trillen van het beton moet met de nodige zorgen uitgevoerd worden. Dat laatste gaat moeilijker met een beton met een hoge volumieke massa.

Dakplaten

'Vooral de dakplaten, die tot 1,8 m dik zijn, vormden een uitdaging. Een gewone vloerplaat met standaardbeton weegt normaal rond 1 ton per m². Hier werden we geconfronteerd met een belasting van 6 tot 7 ton per m². We moesten dus een extra zware ondersteuning voor de bekisting plaatsen. Om dit op voorhand allemaal exact te berekenen, deden we een beroep op gespecialiseerde bekistingsbureaus. Tijdens het storten zelf moest de warmte-ontwikkeling van dit beton met een verhoogd soortelijk gewicht zorgvuldig gevolgd worden. Dit is perfect verlopen dankzij het vlotte overleg met de laborant en de raadgevende ingenieur van Inter-Beton', weet projectdirecteur Marc De Decker van MBG.

Logistieke puzzel

De logistieke puzzel leggen voor dit project was niet altijd evident. De aanvoer van de MagnaDense uit Scandinavië moest goed afgestemd worden op de timing van de betonwerken. Daar kwam nog bij dat het leveren van zwaar beton consequenties heeft voor de logistiek. 'Normaal kun je in een mixer 11 m³ beton kwijt. Voor dit project moesten we dat reduceren tot 6 m³. Dit betekent dat er meer ritten gereden werden en dat er goede afspraken gemaakt moesten worden met de aannemer. Die gaf zijn bestelling altijd een maand vooraf door in plaats van enkele dagen vooraf. Bijkomende moeilijkheid was dat we tegelijkertijd ook beton leverden voor het nieuwe station van Mechelen. De goede spreiding van onze Inter-Beton-centrales in de regio (Heist-op-den-Berg en Grimbergen) zorgde ervoor dat we die grote volumes continu aankonden en dat de logistieke puzzel op elk moment klopte', besluit Tom Van Bergen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen