Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zulte start sloop site Lys Yarns

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Zulte start sloop site Lys Yarns

(c) Bouwkroniek

De sloopwerken op de voormalige fabriekssite Lys Yarns aan de Staatsbaan in Zulte zijn gestart. Verhelst Aannemingen is daarvoor de hoofdaannemer.
Lys Yarns ging failliet in 2011. De gemeente Zulte kocht de site van 2,4 ha in 2018. “Het heeft lang geduurd vooraleer we nu kunnen starten met de werken. Om subsidies te krijgen van Vlaams minister Zuhal Demir moest ons dossier verschillende keren worden goedgekeurd. Ook waren er heel veel offertes binnengekomen voor de aanbesteding voor de sloop van het pand en de sanering van het terrein. Die selectie duurde wat langer dan vooropgesteld”, meldt burgemeester van Zulte Simon Lagrange. “Het voordeel van die grote interesse voor onze aanbesteding is dan weer dat we deze werken een stuk goedkoper kunnen laten uitvoeren dan begroot. We raamden de werken op zowat 1,5 miljoen € en ze zijn gegund voor 900.683,78 €. Als we daar nog de subsidie van 541.044,68 € van aftrekken, kost deze opdracht de gemeente slechts een paar honderdduizenden euro.”
 
“In 2022 gaan we de herontwikkeling van deze site aan de Staatsbaan in de markt zetten als een pps-formule. Het verwijderen van asbest (10.000 m² of ongeveer 200 ton, vooral in de daken) en de sloopwerken zullen tegen de zomer afgerond zijn. De sloop gebeurt in verschillende fases, startend vanaf de Staatsbaan naar de Leiemeander, en het slooppuin wordt ter plaatse gebroken. Vervolgens kan Ghent Dredging starten met de sanering. De bodem is vervuild met solventen en minerale olie. De bodem wordt tot 1,5 m diep uitgegraven en afgevoerd om gezuiverd te worden. Het vervuilde grondwater wordt opgepompt en ter plaatse gezuiverd. Daarna wordt dat geloosd in de riolering. In het najaar van 2022 zou de sanering klaar moeten zijn”, geeft de burgemeester nog mee.
 
Zulte wil via pps op de site een honderdtal wooneenheden realiseren, deels private woningen, deels bejaardenwoningen. Er komen ook twee kinderopvangen met deels gemeenschappelijke ruimtes. Woonondersteunende functies en andere publieke functies zijn eveneens mogelijk. Er komt over de Lys Yarns-site nog een nieuwe, veilige toegangsweg naar de naburige school. Achteraan de site (gezien van aan de Staatsbaan) komt een publieke groene ruimte van afgerond 4.800 m².
 
Abesim BV is het studiebureau dat instaat voor de begeleiding van de volledige sloop- en saneringswerken. Buro V.E.M. ziet toe op de veiligheid op de bouwwerf en architect Gevaert & Vanheuverswyn BV volgt de sloop op. De asbestverwijdering wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf en staan onder dagelijks toezicht van een asbestdeskundige van Abesco CVBA. Tijdens de sloopwerken zal Tracimat vzw ook tussentijdse controles uitvoeren.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Het Vynckierproject in Gent mag rekenen op een Vlaamse erfgoedsubsidie van 1 miljoen euro. Het bedrag zal gebruikt worden om de buitenschil van het centrale Manchester-gebouw te renoveren met behoud van de typische industriële elementen. De[…]

25/11/2022 | ErfgoedRenovatie
Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Meer artikels