Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zulte krijgt nieuwe brug voor fietsers en voetgangers

Zulte krijgt nieuwe brug voor fietsers en voetgangers

(c) De Vlaamse Waterweg nv

In Zulte komt een nieuwe brug voor fietsers en voetgangers over de Leie. De kostprijs van de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug wordt geraamd op 2,5 miljoen €. Het ontwerp is van studiebureau SBE. De Vlaamse Waterweg nv is bezig met het voorbereiden van de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Eens de vergunningen verkregen zijn, kan gestart worden met de zoektocht naar een aannemer. Zodra de opdracht toegekend is, kunnen de werken in Zulte starten, ten vroegste eind 2022.
 

 

Tussen Deinze en Sint-Baafs-Vijve past De Vlaamse Waterweg nv de Leie aan voor de scheepvaart van de toekomst. Behalve aanpassingen voor de binnenvaart komt er dus ook een nieuwe brug over de Leie “We hebben een Vlaamse fietsambitie waarbij we resoluut kiezen voor meer en veilig fietsverkeer. Met het bouwen van de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug in Zulte maken we het makkelijker om over en langs het water te trappen en te stappen”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. De nieuwe brug vormt de ontbrekende schakel op de fietssnelweg F374 tussen Wielsbeke en Zulte.
 
De nieuwe fietsers- en voetgangersbrug vormt de verbinding tussen kasteel Te Lake op de linkeroever en de Limnanderdreef op de rechteroever. De brug wordt een stalen fietsers- en voetgangersbrug van 99 m lang en 3,5 m breed met betonnen aanloophellingen. Het ontwerp is gebaseerd op de nieuwe fietsbrug tussen Waregem en Wielsbeke en krijgt dezelfde bruinrode kleur. Voorts komt er over de volledige lengte van de brug en aanloophellingen een fijnmazige balustrade zodat fietsers en voetgangers altijd een goed zicht hebben op de Leie en haar omgeving.
 
Aan de kant van de Limnanderdreef zal het jaagpad onder de brug doorlopen. De brug start verderop in de dreef. Zo kunnen jaagpadgebruikers steeds ongestoord gebruik maken van het jaagpad. Fietsers die van het centrum van Zulte komen rijden gewoon rechtdoor de brug op.
 
Omdat de brug het jaagpad oversteekt en er steeds een veilige hoogte tussen het wegdek en de onderkant van de brug moet zijn, wordt het jaagpad op die oever lokaal verlaagd. Zo vermijdt men dat de hele brug verhoogd moet worden. Voorts komt er een nieuwe weg tussen de dreef en het jaagpad, parallel met de brug.

Op de brug komt een uitkijkpunt aan de kant van kasteel Te Lake. Dat uitkijkpunt bestaat uit een betonnen platform en wordt ingericht met zitbanken en een fietsenstalling. Er komt een trap aan de buitenzijde die rechtstreeks toegang geeft tot de dreef richting het kasteel.
 
Nieuwe oevers
 
Ook de oevers tussen de Zultebrug en de stuwarm in Wielsbeke worden heraangelegd. In het verleden werden heel wat rivieren geschikt gemaakt voor de binnenvaart. Maar helaas hebben de oevers daardoor hun natuurlijke waarde verloren. Deze oevers worden hier in ere hersteld. Door deze werken te combineren met de bouw van de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug beperkt men de hinder.
(c) De Vlaamse Waterweg nv

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mechelen zet onthardingsteam aan het werk

Mechelen zet onthardingsteam aan het werk

Na een testperiode van zes maanden is bij de Mechelse uitvoeringsdiensten een onthardingsteam definitief gestart. De filosofie achter het nieuwe team is dezelfde als die van het eerder in het geroepen fiets- en voetpadenteam: snel op de bal[…]

Spitsstroken en geluidsreductie op E313 Beringen, Tessenderlo en Ham

Spitsstroken en geluidsreductie op E313 Beringen, Tessenderlo en Ham

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Meer artikels