Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zorgrobot Zora zorgt voor animatie op kinderafdeling AZ Groeninge

Zorgrobot Zora zorgt voor animatie op kinderafdeling AZ Groeninge

Ziek zijn is niet leuk, maar als je je gedachten kan verzetten met wat afleiding, schuift dat 'ziek zijn' even naar de achtergrond. Daarom lanceerde de kinderafdeling van AZ Groeninge twee testprojecten: zorgrobot Zora zorgt voor animatie in de speelzaal en met 'CliniCoders' leren kinderen vanaf 10 jaar spelenderwijs programmeren.

Interactie

Half juni kwam Zora op bezoek in AZ Groeninge en ze besliste te blijven. Zora is de afkorting van 'zorg ouderen revalidatie en (aan)valdetectie'. De 57 cm grote programmeerbare robot weet de kleinste patiëntjes te amuseren met interactie en animatie. Ze kan spreken, dansen en spelletjes spelen, verjaardagswensen formuleren ' Daarnaast beschikt ze over verschillende sensoren en een camera, waardoor het mogelijk is om jonge patiëntjes allerlei kracht-, coördinatie- en uithoudingsoefeningen te laten doen.

Kinderen

De software van zorgrobot Zora werd ontworpen door het Oostendse bedrijf QBMT. Het project werd aanvankelijk ontworpen voor revalidatie-oefeningen in woonzorgcentra en ziekenhuizen. De zorgrobot werd al met succes gebruikt in verschillende rusthuizen en ziekenhuizen, maar blijkt ook heel stimulerend te zijn bij kinderen met een beperking. De robot is heel neutraal en toont geen emoties, waardoor kinderen met autisme zich veiliger voelen bij haar dan bij mensen. Ook voor coaching en optimalisatie van communicatieve vaardigheden kan Zora bevorderlijk zijn.

De aankoop van de zorgrobot voor het AZ Groeninge werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Fonds Jacqueline Brulez dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

CliniCoders

Met de steun van Hogeschool VIVES - wetenschapscommunicatie biedt de kinderafdeling van AZ Groeninge tijdens de zomermaanden het educatieve project 'CliniCoders' aan: patiëntjes vanaf 10 jaar kunnen hiermee Lego Mindstorms-robots programmeren. Zo leren ze spelenderwijs alles over hardware en software.

De handleiding legt stap voor stap uit hoe alles werkt. Kinderen moeten de kamer niet verlaten om deel te nemen aan het project. Met de robots zijn ze een hele tijd zoet. En ook al krijgen ze het werkje misschien niet af, doordat alles voorgeprogrammeerd is, kunnen ze toch het eindresultaat zien.

CliniCoders werd ontwikkeld door CoderDojo, een vereniging die gratis computerworkshops organiseert voor jongeren, en Vives. Dit project kon gestart worden in az groeninge via het STEM-actieplan van de overheid (Science, Technology, Engineering en Mathematics).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip