Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zorgeloosheid

Zorgeloosheid

Het is een groot geluk dat de meesten van ons geen weet hoeven te hebben van het ongelofelijke comfort dat de sector van onze gezondheidszorg te bieden heeft. Het is natuurlijk pas bij ziekte of een ongeval dat we zo nu en dan in aanraking komen met dat weinig toegankelijke domein dat een exponentiële groei kent. En zelfs dan vergeten we trouwens vaak dat achter die nu alledaagse, medische handelingen de complexe geschiedenis schuilgaat van een sector die ons een spiegel van onze samenleving voorhoudt.

Want het is ongetwijfeld dankzij de vooruitgang in de gezondheidszorg dat we het grootste deel van onze levenskwaliteit danken. We zien al te snel over het hoofd dat, indien wij Brusselaars vandaag rustig mogen hopen de kaap van de 80 jaar te ronden, het nog niet eens zo lang geleden al een hele krachttoer was om een halve eeuw rond te krijgen.

Zo is de zorg- en gezondheidssector in onze samenlevingen tot één van de pijlers van onze levenskwaliteit uitgegroeid en Brussel mag er prat op gaan dat het bijzonder goed voorzien is in dat domein.

Bouwstenen van de gezonheidszorg

Wie het over 'gezondheidszorg' heeft, denkt meteen ook aan hetgeen in het verlengde daarvan ligt, namelijk de gebouwen.

Want wie het woord 'zorg' in de mond neemt, spreekt ook over ziekenhuizen, onderzoekscentra of rusthuizen. Niets zou uiteraard mogelijk zijn zonder de aangepaste vastgoedinfrastructuur die al deze functies ondersteunt.

Maar laten we duidelijk zijn: 'Een hospitaal bouw je niet zoals je een huis bouwt!' Wie het heeft over vastgoed in de gezondheidssector, moet weten dat achter die stenen gespecialiseerde ondernemingen schuilen die de technieken, raderwerken en inzet perfect beheersen. Elk project in de sector van de gezondheidszorg brengt strikte vereisten mee en doet een beroep op heel specifieke kennis die slechts enkele actoren bezitten. Achter een schijnbare eenvoud steekt dus een onmisbare knowhow.

Brusselse expertise

Brussel, dat het belang heeft begrepen van de gebouwen voor gezondheidszorg, heeft zich uiteraard gewapend om het hoofd te bieden aan de toekomstige ontwikkelingen. Tal van ondernemingen kiezen dan ook voor een heel specifieke expertise in de projecten van de Health & Care-sector. Vandaar dat het Brusselse Gewest een bijzonder grote en wereldwijd erkende competentie bezit in dat vlak.

Want expertise is broodnodig. De projecten zijn complex en vergen onder meer een enorm anticipatievermogen.

Over 'morgen' in de gezondheidszorg werd 'gisteren' reeds nagedacht!

De uitdaging bestaat er dus in te voorspellen hoe 'overmorgen' eruit zal zien.

En dat hebben tal van Brusselse ondernemingen goed begrepen: het is vandaag niet belangrijk om te 'volgen', innovatie is wat verlangd wordt. Dit is de grootste meerwaarde van onze bedrijven.

Duurzame gezondheidszorg

Sinds kort komt daar een nieuw competentie-element bij. Naast de 'klassieke' vereisten van de gezondheidslogistiek, zet de algemene bewustwording ook het belang van het duurzaamheidsbegrip in de verf.

Voorsprong

En hier hebben de Brusselse actoren een lengte voorsprong op hun collega's. Het sedert lang uitgewerkte, regionale beleid liet hen veel vroeger dan de anderen kennismaken met de specifieke, duurzame bouwbegrippen.

Enorm veel Brusselse ondernemingen hebben reeds heel wat ervaring met de milieudimensie van de bouwwereld en sommigen blinken zelfs zodanig uit in deze materie dat ze tot een referentie uitgroeiden.

Optimistische toekomst

De sector van de gezondheidszorg is in voortdurende evolutie en legt zijn actoren een steeds hoger ritme op. Maar het Brusselse Gewest dat heeft getoond dat het dat ritme aankan, beschikt over ondernemingen die nog verder kunnen gaan dan dat.

Vakbekwaamheid, expertise en innovatie in het domein van de gezondheidszorg zijn nu competenties die tal van actoren in de hoofdstad bezitten, en dat in heel uiteenlopende domeinen binnen de bouwwereld.

We kunnen de toekomst van de sector bijgevolg alleen maar met optimisme tegemoet zien.

Olivier Barré, architect

Senior Partner ' MODULO architects

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Slechts 1 op de 10 kmo’s bezit intellectuele-eigendomsrechten

Slechts 1 op de 10 kmo’s bezit intellectuele-eigendomsrechten

Slechts 10% van alle kleine en middelgrote ondernemingen in de Europese Unie beschikt over geregistreerde intellectuele-eigendomsrechten (IE-rechten), zoals nationale of Europese merken, modellen en octrooien. Nochtans plukken 93% van de[…]

30/09/2022 | Ondernemingen
Eerste onderneming in de vloerenindustrie CO2-neutraal gecertificeerd

Eerste onderneming in de vloerenindustrie CO2-neutraal gecertificeerd

Anglo Belgian Corporation neemt E. Van Wingen over

Anglo Belgian Corporation neemt E. Van Wingen over

Tegels en mozaïek blijven populair

Tegels en mozaïek blijven populair