Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zonwering brengt kleur in architectuur

Zonwering brengt kleur in architectuur

Dankzij het uitgebreide kleurenaanbod van de External Venetian Blinds van Helioscreen Projects, een divisie van Hunter Douglas Belgium, kan nu gekozen worden voor kleur op maat voor de architectuur van een gebouw. Deze hoog performante jaloezieën zijn voortaan ook verkrijgbaar in houttinten, duo-tones en frost-kleuren.

Met de External Venetian Blinds is de inval van zonlicht en de impact van zonnewarmte eenvoudig te reguleren. Dit draagt bij tot een comfortabel binnenklimaat en een verbeterde energie-efficiëntie. De gebruiker kan de zonnewarmte zelf buitensluiten, waardoor de binnentemperatuur gematigd blijft. Hierdoor is ook minder energie nodig om de ruimte te koelen. De External Venetian Blinds zijn duurzaam geproduceerd: de lamellen bestaan voor 70 tot 80% uit gerecycleerd aluminium.

Helioscreen Projects breidt het assortiment External Venetian Blinds uit met een nieuwe kleurencollectie om aan te sluiten op de hedendaagse trends in de architectuur. Deze buitenzonwering is nu ook beschikbaar in de houttinten, duo-tones en frost-kleuren. De duo-tone lamellen zijn aan de bovenzijde wit, grijs of antraciet en aan de onderzijde grijs. Hiermee wordt het licht gelijkmatig in het gebouw verspreid.

De frost-collectie is verkrijgbaar in wit, grijs en zwart en geeft de indruk dat de lamellen met ijs bedekt zijn. Naast dit basisassortiment zijn de External Venetian Blinds op aanvraag in elke kleur leverbaar. Deze buitenzonwering met horizontale lamellen zorgen voor een optimaal gebruik van zonlicht en verminderen de hinderlijke schittering op bijvoorbeeld een computerscherm.

Bovendien dragen de External Venetian Blinds bij tot het regelen van zonnewarmte. Lamellen, gemonteerd vóór helder isolerend glas, kunnen de overdracht van zonnewarmte naar binnen met meer dan 95% van de rechtstreekse zonnestraling reduceren. Dit is het geval met een zonnehoogte van 40° en wanneer de lamellen slechts 5° zijn gekanteld. Een antraciet lamel in combinatie met glas blokkeert dan zelfs 97% van de directe zon. Grote contrasten worden uitgeschakeld met behoud van goed zicht naar buiten. Dit creëert een aangenaam binnenklimaat en zorgt ook voor een besparing op verkoeling van de binnenruimte.

De jaloezieën kunnen manueel maar ook geautomatiseerd bestuurd worden via een gebouwbeheersysteem waarbij de besturing centraal wordt geregeld, afhankelijk van de waarden die wind- en zonnemeters doorgeven. De aluminium lamellen bestaan zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en diktes, variërend van 50 tot 100 mm breed en van 0,2 tot 0,45 mm dik.

De External Venetian Blinds zijn onlangs toegepast in het kantoor van olieconcern Statoil in het Noorse Fornebu (foto's). Het gebouw won de eerste prijs in de categorie 'Commercial' van de World Architecture News Awards. In totaal zijn 2.200 External Venetian Blinds en 300 EOS 500 Roller Blinds gebruikt bij dit project. Het complex heeft een oppervlakte ruim 67.000 m².

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen, zette de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van een nieuwe, geautomatiseerde productiehal met een[…]

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring