Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zonneboiler zorgt voor flinke besparing

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Zonneboiler zorgt voor flinke besparing

©

De eigenaar van een villa in Rijkevorsel moest zijn twintig jaar oude verwarmingsinstallatie vervangen en overwoog verschillende opties. Hij was zich bewust van het economische potentieel en de milieuvoordelen van de nieuwe hoogrendementsketels en koos uiteindelijk voor een condensatieketel op mazout in combinatie met een zonneboiler. Een keuze waardoor hij het bedrag van zijn energiefactuur met 30% zag afnemen.

De klant had al fotovoltaïsche panelen voor zijn elektriciteitsproductie en wilde op dezelfde weg voortgaan. Een groot deel van de bovenverdieping van de woning is ingericht als ontspanningsruimte voor yoga. De eigenaar is yogaleraar en geeft vier avonden per week yogalessen aan groepen van een twintigtal personen. Daarom is het belangrijk dat dit grote volume het hele jaar door correct wordt verwarmd”,  vertelt Arthur De Vos, installateur bij J. Devos & Zonen bvba uit Malle.

Energiezuinig

“We hebben drie kringen aangelegd: één voor de woning, één voor de yogaruimte en een derde voor de productie van sanitair warm water. Voor een optimaal rendement is het systeem ook uitgerust met weersafhankelijke regeling. Voor de programmering van het verwarmingssysteem koos de klant voor eenzelfde configuratie elke dag van de week”, legt MazoutExpert Guy De Vos uit.

“De zonneboiler werkt bijzonder energiezuinig. De boiler omvat drie compartimenten en is uitgerust met twee  zonnewarmtewisselaars, één boven en één onderaan en met een warmtewisselaar voor het extra opladen via de verwarmingsketel. Het bovenste gedeelte van de boiler wordt verwarmd door zonne-energie en pas wanneer de warmwaterbehoefte te groot is of wanneer de zonne-energie niet volstaat, wordt de verwarmingsketel ingeschakeld”, vervolgt Guy De Vos.

1.000 liter

Vroeger verbruikten de eigenaars van deze ruime villa tussen 3.000 en 3.500 liter stookolie per jaar, wat niet overdreven veel is als je kijkt naar de grote praktijkruimte op de eerste verdieping die het hele jaar door wordt verwarmd. Maar een jaar na de plaatsing van de nieuwe verwarmingsketel en de zonneboiler is het stookolieverbruik met ongeveer 1.000 liter gedaald. Dat  cijfer moet natuurlijk op lange termijn nog worden bevestigd, maar het staaft wel de theoretisch berekende besparing.

Als antwoord op de vraag welke installatiefouten je best vermijdt bij een dergelijke installatie wijzen Arthur en Guy De Vos op drie belangrijke zaken. Als je een concentrisch rookgasafvoerkanaal plaatst, moet je materiaal gebruiken dat specifiek bestemd is voor mazout (in overeenstemming met de normen NBN EN 15287 - 1&2). Nogal wat mensen weten niet dat modellen voor gas niet geschikt zijn. De installateurs raden tevens een vuilafscheider aan om vuildeeltjes uit het installatiewater van de verwarmingsinstallatie te verwijderen. Ten slotte mag voor de condensaatafvoer nooit een koperen buis worden gebruikt.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaanderen wil vergunningsstop voorkomen na stikstofarrest

Vlaanderen wil vergunningsstop voorkomen na stikstofarrest

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir verspreidde zopas via een ministeriële instructie richtlijnen aan al haar administraties en alle vergunningverlenende overheden om ervoor te zorgen dat belangrijke investeringsprojecten niet in het[…]

04/05/2021 | VlaanderenOmgevingsverguning
Vlaamse bouwsector krijgt goede punten voor materialen- en bodembeheer

Vlaamse bouwsector krijgt goede punten voor materialen- en bodembeheer

EIB financiert afvalwaterzuivering Aquafin

EIB financiert afvalwaterzuivering Aquafin

Jan De Nul installeert fysiochemische grondwasinstallatie

Jan De Nul installeert fysiochemische grondwasinstallatie

Meer artikels