Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zonhoven transformeert complete dorpskern

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Zonhoven transformeert complete dorpskern

Het gemeentebestuur en de kerkfabriek van Zonhoven hebben de herontwikkeling van de Kwintsite definitief toegewezen aan de projectontwikkelaars Kolmont uit Hasselt en Vanhout Projects uit Geel. Het project komt neer op een complete gedaanteverwisseling van de dorpskern. Als alles goed gaat, starten de werken in het najaar van 2021. Het hele project moet klaar zijn midden 2024.
 

 

De Kwintsite bevindt zich pal in het centrum en in de schaduw van de Sint-Quintinuskerk. Concreet gaan de twee kapelanijen, het vroegere ING-bankkantoor, de gebouwen van ziekenfonds CM, café Quint, de lokalen van de harmonie en de in Zonhoven en omstreken zeer bekende feestzaal De Kwint weldra onder de sloophamer.
 
In de plaats komen er 68 appartementen met een oppervlakte van 60 tot 160 m², een ondergrondse parking voor auto’s, fietsenbergingen, een tiental handelspanden, een horecaruimte met horecaplein dat aansluit op het Kerkplein, een nieuwe ontmoetingszaal De Kwint en een wijkkantoor voor de politiezone Limburg Regio Hoofdstad. De hele projectsite is bijna 9.000 m² groot.
 
“Met dit project trekken we als gemeente resoluut de kaart van de versterking van onze dorpskern. Het project is een prachtig voorbeeld van grootschalige, kwalitatieve dorpskernvernieuwing. De site heeft een ideale ligging, midden in het centrum. De mix van wonen, werken en ontspannen werkt ook versterkend voor de handel en zal voor heel wat leven zorgen in het centrum van Zonhoven”, aldus burgemeester Johny De Raeve.
 
De Kwint is een ontwerp van De Gouden Liniaal Architecten uit Genk, Binst Architects uit Antwerpen en B2Ai, met kantoren in Brussel, Gent en Roeselare. Zij tekenden een project met een mix van studio’s en appartementen. “Alle woningen beschikken over een goed georiënteerd, ruim terras. De bewoners kunnen ook genieten van een private tuin, met veel groen en een minimale verharding, wat de infiltratie van hemelwater moet bevorderen. We leggen de lat bewust hoog voor dit project. Het project zal niet aangesloten worden op het aardgasnet, zodat er voor de verwarming geen fossiele brandstoffen worden gebruikt, wat goed is voor het milieu”, zegt Jeroen Van Neck van projectontwikkelaar Kolmont.
 
Zowel het gemeentebestuur van Zonhoven als de projectontwikkelaar hechten bij het uitwerken van dit project veel belang aan mobiliteit en een leefbare buurt. “Bij dit project gaan we uit van het stop-principe: stappers, trappers en openbaar vervoer krijgen voorrang op privévervoer. De Kwint zal beschikken over boven- en ondergrondse fietsenbergingen en er is een halte van het openbaar vervoer vlak vóór de deur. Er komen ook een aantal deelauto’s. Voor privé-auto’s is er een ondergrondse parking”, verklaart burgemeester De Raeve.

Timing

Kolmont en Vanhout Projects hopen nog in december de aanvraag voor een omgevingsvergunning te kunnen indienen, zodat het startschot voor de afbraakwerken in de tweede helft van 2021 kan worden gegeven. Begin volgend jaar volgt nog een infomoment voor de buurtbewoners.
 
Feestzaal De Kwint wordt pas afgebroken nadat de nieuwe ontmoetingszaal de deuren heeft geopend op 8 december 2022. Als alles volgens schema verloopt, kunnen de eerste bewoners begin 2023 hun intrek nemen in hun nieuwe woning. Het hele project moet klaar zijn midden 2024.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

In het grensoverschrijdende havengebied North Sea Port zal binnen de vier jaar via een pijpleiding waterstof worden getransporteerd over de landsgrens. Gasunie, Fluxys en de haven gaan samenwerken om de Nederlandse en Belgische[…]

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Meer artikels