Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zondag 15 mei iedereen welkom op Open Wervendag

Gerelateerde onderwerpen :

,
Zondag 15 mei iedereen welkom op Open Wervendag

De Confederatie Bouw organiseert op zondag 15 mei de jaarlijkse Open Wervendag. Die staat ditmaal in het teken van energierenovaties, betaalbaar wonen en herbestemming van gebouwen. In heel het land bieden een honderdtal boeiende bouwwerven een blik achter de schermen. 

Door de hoge energieprijzen en de afhankelijkheid van energiebronnen uit het buitenland (en nu zelfs conflictgebieden) wordt het hoog tijd om energieonafhankelijk te worden. Dat wil zeggen: werken met natuurlijke energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie, en werken met warmtepompen en uitgebreider zelfs, met warmtenetten. Die bekommernis staat centraal tijdens deze Open Wervendag.
 
Energetische renovatie zal de komende jaren een speerpunt blijven in de bouwsector. We moeten immers de doelstellingen van de Fit for 55 halen tegen 2030 (55% minder CO2-uitstoot) en deze van de Green Deal tegen 2050, namelijk leven in een circulaire, CO2-vrije samenleving. Daarom zijn de vooruitzichten voor de bouw, hoewel het nu moeilijk gaat met de prijsverhogingen en de opgeschroefde leveringstermijnen, wel positief. Er zal de komende decennia voldoende werk zijn.
 
Uit onderzoek dat iVox afnam bij 2.000 Belgen in opdracht van de Confederatie Bouw worden de drijfveren om te renoveren duidelijk. In de top drie staan: genieten van meer wooncomfort (47%), de energieprestaties van de woning te verbeteren (42%) en om zaken te vervangen die zo goed als versleten zijn (40%). Veruit de belangrijkste reden (52%) om op energievlak te renoveren betreft de energieprijzen. Door te renoveren hoopt men energie te besparen, wat gezien de bijzonder hoge energieprijzen momenteel geen luxe is. 
 
Ruim de helft van de eigenaars en kandidaat-eigenaars zou de energetische renovatie met eigen middelen financieren, terwijl 29% een lening bij de bank of bij kredietinstanties zou aangaan. 38% van de eigenaars en kandidaat-eigenaars heeft dan weer onvoldoende middelen om zo’n renovatie uit te voeren, 36% heeft er geen zicht op. Slechts 16% van de eigenaars en kandidaat-eigenaars is van plan om zoveel mogelijk te renoveren zodat hun woning nu al de energetische eisen haalt die in 2050 moet gehaald worden. Driekwart beperkt de energetische renovatie tot een proces dat in maximum tien jaar terugverdiend kan worden. 

Betaalbaarheid

De mediaanprijs in België voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg 235.000 euro voor het volledige jaar 2021. Het prijsniveau van een huis in open bebouwing steeg tot 337.000 euro. Appartementen tikten af op 219.000 euro. Vergeleken met 2020 zijn de mediaanprijzen van huizen in gesloten of halfopen bebouwing fors gestegen (+8,3%). Bij de huizen in open bebouwing was er een prijsstijging van 7%. De prijstoename bij de appartementen was even sterk als het jaar voordien: deze werden opnieuw 7,4 % duurder. Dat alles blijkt uit cijfers van Statbel.
 
Dit jaar zouden de prijzen van huizen en appartementen minder fel (namelijk +4%) stijgen, zo geven prognoses van enkele grootbanken aan. Toch moet de betaalbaarheid van wonen een blijvend aandachtspunt blijven. Uit het onderzoek van iVox blijkt dat 17% van de Belgen bouwplannen heeft, 19% koopplannen en 28% renovatieplannen. Van de doelgroep jonger dan 30 jaar heeft 35% bouwplannen. Slechts 18% van de Belgen heeft huurplannen. We verkiezen het dus duidelijk om eigenaar te zijn van een woning. Slim, zo vindt de Confederatie Bouw. Eigenaar zijn van een eigen woning is nog altijd de beste vorm van pensioensparen. Het kan, zeker nu een spaarboekje niets meer opbrengt, ook een zeer goede investering zijn.
 
 
Wie nu huurt maar de komende vijf jaar eigenaar wil worden, ziet zijn toekomstige woonplannen ernstig bemoeilijkt. Negen op de tien zien de woningprijzen als een hinderpaal, 81% beschouwt de grondprijs als een ernstige belemmering, terwijl 77% denkt dat een te beperkt aanbod aan geschikte en betaalbare koopwoningen een belangrijk euvel zal vormen. Tot slot vreest drie kwart van de kandidaat-eigenaars ook nog dat de evoluties op de hypotheekmarkt hen parten zal spelen.
 
Ook de bouwshift zal invloed hebben, zo blijkt nog uit het onderzoek van iVox. Drie op de vier eigenaars en kandidaat-eigenaars vinden het een goede zaak om nieuwbouw buiten de woonkernen te beperken. Toch vreest driekwart dat deze maatregel grote prijsrepercussies met zich mee zal brengen, terwijl zes op de tien ervan uitgaan dat de bouwshift zal leiden tot een beperking van het aanbod van de woningen. Gevolg van deze maatregel: 90% van de kandidaat-bouwers herziet zijn bouwplannen, vooral richting koop-renovatie of sloop-wederopbouw. Fiscale incentives op dat vlak moeten dus ook na 2023 verlengd worden.

Herbestemming

De bouwsector heeft de perceptie tegen: zware machines, stof en lawaai, enz. Voor het grote publiek is het soms moeilijk te geloven dat uitgerekend die sector het pad effent naar een duurzame toekomst. De Open Wervendag geeft alvast een voorzet met tal van herbestemmingsprojecten. Zo wordt de Brusselse Beurs omgevormd tot iets totaal anders. Het iconische gebouw wordt immers een trekpleister met centrale ontmoetingsplek, skybar, restaurant, brasserie en een Belgian Beer World-museum. 
 
Een ander project is de renovatie van de vroegere zetel van de Royale Belge. Naast de renovatie van de 21.000 m² kantoorruimte en de parking, omvat het project de verbouwing van verschillende verdiepingen tot een hotel van 14.500 m² met een auditorium met 300 plaatsen, vergaderzalen, restaurants en een bar, coworking-ruimtes en een fitnesscentrum van 5.000 m² met een buitenzwembad.
 
Een overzicht van alle bouwwerven die je kan bezoeken vind je op: https://openwervendag.be.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Internationaal congres over gezonde steden in Brussel

Internationaal congres over gezonde steden in Brussel

Brussel is van 3 tot 6 oktober voor de eerste keer gaststad voor het jaarlijkse ISOCARP World Planning Congress. Het evenement vindt plaats in het Maison de la Poste op de Thurn & Taxis-site. Voor de praktische organisatie van dit congres[…]

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Nieuw kwaliteitslabel voor professionele tuinaannemers

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Kortrijk is de kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Inschrijven voor de Staalbouwwedstrijd kan nog tot 30 september

Meer artikels