Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

ZJA en Archilles winnen ontwerpopdrachten in Willebroek en Turnhout

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
ZJA en Archilles winnen ontwerpopdrachten in Willebroek en Turnhout

Foto: Architectenbureau ZJA en Archiles Architecten.

De combinatie Architectenbureau ZJA uit Amsterdam en Archiles Architecten uit Geel heeft de opdracht binnengehaald voor het ontwerp van een balsportcomplex en belevingspark in Willebroek. Ook het nieuw te bouwen sportcomplex met klaslokalen in het stadspark in Turnhout is gegund aan ZJA/Archiles. Beide ontwerpen zijn compact, efficiënt en uitnodigend, naadloos ingepast in de groene omgeving en hebben een uitgesproken klimaatambitie.
Het winnende plan van ZJA, Archiles en landschapsontwerper Omgeving in Willebroek maakt optimaal gebruik van de bestaande kwaliteiten en zet deze in voor de verbetering van de groenbeleving, het waterbeheer en de aansluiting met de omringende wijken.
 
“Het uitgangspunt van ons ontwerp voor het Autonoom Gemeentebedrijf Willebroek was een goede verhouding tussen het gebouw en het belevingspark. Het complex vlijt zich als een zo luchtig mogelijk volume tegen de noordwestelijke rand van het park, in de vorm van twee hoge volumes – de sportzalen – geschakeld door de ondersteunende functies in het midden. De voorgevel is naar het park gericht en de ingang al van veraf zichtbaar”, zegt Koen Dergent, architect-bestuurder van Archiles Architecten.
 
Duurzaam en compact
 
Het balsportcomplex kenmerkt zich door een heldere indeling, een optimale oriëntatie, is duurzaam qua energie en materiaalgebruik en flexibel waar mogelijk. Op de begane grond is er plek voor twee grote sportzalen en bijbehorende faciliteiten zoals kleedkamers en bergingen. Op de verdieping zijn een cafetaria, met uitzicht op de sportzalen, en polyvalente ruimtes gesitueerd. Het centrale volume met alle ondersteunende functies van de sporthallen wordt maximaal transparant uitgewerkt. Via de voorgevel en enkele daklichten dringt het daglicht diep door in het midden van het gebouw.
 
”Door de keuze voor een modulaire, zichtbare draagstructuur en eerlijke circulaire materialen krijgt het sportcomplex een uitnodigende, herkenbare en duurzame uitstraling. Hout als basismateriaal geeft een natuurlijke uitstraling in het park, en gecombineerd met een massieve, stootvaste plint in baksteen gemaakt van Boomse klei sluit het aan bij de andere gebouwen in het park. In het interieur zullen we de structuur in het zicht houden, de verblijfsruimtes krijgen een ruimtelijke en warme sfeer en vanuit de publieksruimten heeft de bezoeker mooi zicht op wat er in de sportzalen gebeurt”, legt Ralph Kieft, partner-architect bij ZJA uit.
Het moet een gezond en toegankelijk gebouw worden, met een aangenaam binnenklimaat en akoestiek. Samen met het park moet het genoeg ruimte bieden voor ontmoeting en een maximale versterking van de sociale cohesie van de buurt. Ook worden de mogelijkheden verkend om energie zowel in het gebouw zelf, door middel van onder meer zonnepanelen en zonneboilers, en in de omgeving – in een beoveld – op te wekken en op te slaan.
 
Turnhout
 
De 50 jaar oude en te kleine sporthal in Turnhout is aan vervanging toe. “Midden in het stadspark, met zijn majestueuze bomen, bochtige lanen en paden en open grasvlaktes zal het nieuwe sportcentrum een prominente plek innemen. Met zijn afgeronde, houten gevels past het ontwerp naadloos in deze omgeving. Een uitgesproken luifel zorgt voor een maximaal welkom gebaar en achter de ramen is al een glimp op te vangen van de publieke bestemming. Als blikvanger bekroont een glazen klimtoren het gebouw”, vertelt Ralph Kieft.
 
Op de begane grond zijn twee grote sportzalen gepland, op de verdieping is er plaats voor een cafetaria met een groot terras en polyvalente ruimtes. Eén van de sportzalen is voorzien van een vaste tribune. Het complex zal tevens een multifunctionele sportzaal, een dojo en acht klaslokalen herbergen.
 
Ook in dit project staat een integraal duurzame benadering voorop. Dat wordt vertaald in een compact, flexibel en goed geïsoleerd gebouw, met een demontabele skeletstructuur en het gebruik van biobased, herbruikbare en gerecycleerde elementen. Natuurinclusief bouwen speelt eveneens een belangrijke rol, zoals het realiseren van een project met een gesloten grondbalans en het opstellen van een materialenpaspoort van het project om het gebouw als materialenbank te documenteren. Tevens worden de mogelijkheden tot aansluiting op het lokale warmtenet verkend.
 
“Het nieuwe gebouw moet een comfortabele plek worden voor leerlingen, sporters en bezoekers. Een aangename plaats voor iedereen, waarin zowel het gebouw als het park een verbindende rol spelen. Het ontwerpteam heeft ingezet op een goed werkend geheel, met aandacht voor een efficiënt beheer en eenvoudig onderhoud. Ook moet het nieuwe complex, met zijn uitgesproken klimaatambitie, een duurzaam uithangbord worden voor de stad”, aldus Koen Dergent.
 
Projectgegevens
 
Balsportcomplex met belevingspark, sportsite De Schalk
• Architect: ZJA in samenwerking met Archiles Architecten
• Opdrachtgever: AGB Willebroek
• Landschapsontwerp: Omgeving
• Adviseur duurzaamheid, stabiliteit en technieken: Sweco
• Akoestiek: De Fonseca
 
Sportcomplex met klaslokalen, stadspark Turnhout
• Architect: ZJA in samenwerking met Archiles Architecten
• Opdrachtgever: stad Turnhout
• Landschap: Studio Thomas Willemse
• Stabiliteit en technieken: Studie 10
• Duurzaamheid, epb en akoestiek: Daidalos Peutz
• Veiligheid: ASBT

Foto’s: Architectenbureau ZJA en Archiles Architecten.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Extra renovatiewerken voor Design Museum Gent

Extra renovatiewerken voor Design Museum Gent

Het Design Museum Gent krijgt niet alleen een renovatie van de historische gebouwen en een volledig nieuwe vleugel, ook de bestaande vleugel uit 1992 wordt onder handen genomen. De moderne vleugel wordt ruimer en krijgt een betere[…]

28/01/2022 | Gentoverheidsopdracht
Leuven zoekt erfpachter voor kasteel De Bron in Kessel-Lo

Leuven zoekt erfpachter voor kasteel De Bron in Kessel-Lo

Belgen bouwen de Tour Triangle in Parijs

Belgen bouwen de Tour Triangle in Parijs

Consultatieronde voor bouw nieuwe kmo-units in Mol

Consultatieronde voor bouw nieuwe kmo-units in Mol

Meer artikels