Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

ZIN wordt grootste circulaire gebouw in België

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
ZIN wordt grootste circulaire gebouw in België

(c) CFE

CFE Contracting (Van Laere, BPC en VMA) is begonnen met het plaatsen van de paalfundering van ZIN, een multifunctioneel project in de Brusselse Noordwijk. De herontwikkeling van WTC 1 en 2, in opdracht van Befimmo, wordt een innovatief en duurzaam avontuur. De circulaire aanpak staat centraal. De toekomst van duurzaam bouwen neemt met dit project een versnelling.
ZIN omvat de herontwikkeling van de site van het huidige WTC 1 en 2 in Brussel. Het gaat om een multifunctioneel project dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 110.000 m², waaronder 73.000 m² kantoren, 14.000 m² woongelegenheid, 16.000 m² hotel, vrijetijdsruimtes en handelszaken. De Vlaamse overheid gunde de opdracht voor de bouw en de ter beschikkingstelling van de kantoren aan de gereglementeerde vastgoedvennootschap Befimmo dat op zijn beurt CFE Contracting aanstelde.
 
Behalve de afbraak neemt CFE Contracting in dit project de uitvoering van alle loten voor zijn rekening. Van Laere en BPC zullen het project bouwen, VMA zorgt voor de multitechnieken. De drie dochterbedrijven zullen hun specialistische kennis aanwenden voor de uitvoering van dit multifunctionele gebouw, onder meer op het vlak van geothermie, gevelwerken en Building Management Systems. Na een spannend voorbereidingstraject volgt met de paalfundering nu een eerste mijlpaal.
 
Van bij de start van de opdracht was de wens van Befimmo duidelijk: ZIN moet en zal een circulair gebouw worden. Deze circulaire aanpak start met het behoud van 65% van de bestaande WTC-torens, wat de hoeveelheid afval bij de demontage en het gebruik van nieuwe materialen bij de opbouw sterk verminderd. Het is het eerste project in België dat de principes van circulariteit op deze schaal toepast.
 
In totaal wordt 95% van het materiaal behouden, hergebruikt of gerecycleerd. Eveneens 95% van de nieuwe materialen van de kantoren zal C2C-gecertificeerd zijn. ZIN wordt zo een katalysator voor de circulaire economie in de bouwsector.
 
“De wetgeving rond C2C (cradle to cradle) is in de sector nog niet zo wijd bekend. Op dat vlak verrichten we dus, samen met Befimmo, pionierswerk: onze mensen moeten onderaannemers en leveranciers overtuigen om mee te gaan in dat verhaal en om hun productie en wijze van werken aan te passen”, zegt CEO Raymund Trost.
 
“Het hoeft niet te verbazen dat de ruwbouw in dit proces een belangrijk onderdeel vormt. Als we beton circulair maken, is al een groot deel van het beoogde gewicht gedekt. In dat opzet zullen we ook slagen: onze betonleverancier heeft intussen een C2C-certificaat. Bovendien doen we ook een beroep op een cradle to cradle-specialist om ons die nieuwe expertise ons eigen te maken”, vervolgt Trost.
Een duurzame strategie is mooi op papier, maar krijgt pas echt waarde als die leidt tot concrete realisaties. Met ZIN maakt CFE Contracting zijn duurzame ambities waar. “De vastgoed- en bouwsector zijn vandaag nog steeds verantwoordelijk voor 38% van de totale CO2-uitstoot. We zijn ons bewust van die verantwoordelijkheid. Door te recycleren of circulair te denken, kunnen we de bouwmethodes nog duurzamer en efficiënter maken. Op dat vlak zal ZIN een landmark worden, zowel voor de bedrijven uit onze groep als de volledige sector”, aldus Raymund Trost.
 
Vorige maand benadrukte CFE Contracting zijn duurzaamheidsambities al door toe te treden tot de Belgian Alliance for Climate Action. Dat is een initiatief van The Shift en WWF-België dat organisaties ertoe aanzet ambitieuze klimaatdoelstellingen te formuleren en te realiseren. Zopas behaalde Tivoli GreenCity de hoogste score ooit met het Breeam Outstanding-certificaat voor wijken. BPC werkte mee aan de realisatie van deze duurzame wijk, waar circulaire principes werden toegepast in innoverende praktijken zoals de ontmanteling en het hergebruik ter plaatse van materialen. Daarnaast leverde MBG recentelijk het project Gare Maritime op, gelegen op de site van Thurn & Taxis in Brussel, het grootste houtbouwproject in Europa.
 
Dat CFE gelooft in nieuwe manieren van bouwen en zo zijn koolstofafdruk wil beperken, bewijst ook de oprichting van Wood Shapers begin dit jaar. Wood Shapers is een nieuwe entiteit gespecialiseerd in hout/hybrid-bouw voor grootschalige projecten in samenwerking met BPI, de entiteit voor vastgoedontwikkeling van de groep CFE.
 
‘Together shaping tomorrow’s world’, de slogan van CFE, was nooit relevanter dan vandaag. Dat weet ook Sustainability Officer Isabelle De Bruyne. “ZIN past perfect in de duurzame strategie van CFE Contracting: circulariteit van materialen, innovatie, flexibiliteit van ruimtes maar vooral duurzaam partnerschap tussen de verschillende actoren van het project om samen te bouwen aan de wereld van morgen”, besluit De Bruyne.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels