Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Zien en voelen is geloven'

'Zien en voelen is geloven'

Het nog jonge beSteel heeft intussen al enkele staalframes voor woningen gerealiseerd. Eén ervan is een tweewoonst voor sleutelklare woningbouwer CB-construct. Ondernemer Staf Cumps heeft een achtergrond als traditioneel aannemer. Dertig jaar lang stapelde hij keramische bouwblokken volgens de klassieke methode op elkaar.

'Maar mijn geloof in de keramische blokken begon de afgelopen jaren te tanen. De kwaliteit van de bouwblokken is niet meer wat ze geweest is, het is moeilijk om goede metselaars te vinden en de gemetselde wanden vormen eerder een hindernis in het bouwen van energiezuinige woningen. Omdat ik tegen die beperkingen aanliep, ben ik een aantal jaren geleden beginnen zoeken naar nieuwe bouwsystemen. Na houtskeletbouw geprobeerd te hebben, ben ik in het buitenland bij staalframebouw beland. Het werken met staal is volgens mij de beste optie. Staal krimpt niet door de weersinvloeden, het heeft een langere levensduur en mag al eens water krijgen. Het zal ook niet rotten of roesten. Bovendien is een stalen frame maatvaster en lichter dan een houten tegenhanger', motiveert Staf Cumps.

Staalframebouw heeft volgens de aannemer ook een streepje voor op het klassieke metselen. Het meest overtuigende was voor hem het feit dat je op een slanke en prijsbewuste manier overkragingen kunt creëren. 'Overkragingen geven een sterke expressie aan de architectuur. Maar heel wat kandidaat-bouwers zien er uiteindelijk vanaf door het kostenplaatje dat bij de traditionele bouwwijze tegenover zo'n overkraging staat.'

En om de vergelijking helemaal af te maken: ook warm gewalst staal kan het voor Staf Cumps niet winnen van koudgewalst staal, zoals staalframebouw. 'Het gewicht van een woning in warmgewalst staal ligt veel hoger dan bij koudgewalst staal. Bovendien wordt dat gewicht via kolommen op de fundering afgedragen. Die puntbelasting vraagt om een zwaardere fundering. Een staalframe is een stuk lichter en dat gewicht wordt gelijkmatig verdeeld. Gevolg is dat de fundering ook lichter kan blijven. Daarenboven is er bij staalframebouw een thermische onderbreking tussen het frame en de fundering.'

Eenvoudig systeem

Een andere grote troef van staalframebouw voor Staf Cumps is de eenvoud van het systeem. 'Als je een beetje technisch aangelegd bent, ben je er zo mee weg: zowel met het ontwerpen als het bouwen. Het bouwproces verloopt overigens heel snel. We hebben deze tweewoonst op amper tien dagen wind- en waterdicht opgetrokken met twee mensen. Omdat de staalframes maatvast zijn, konden we de ramen en deuren al ruim vóór de bouwwerken bestellen. Ze stonden dus klaar voor plaatsing toen wij de ruwbouw optrokken. Dat is een bijkomende tijdsbesparing van minimum zes weken bovenop de tijdswinst in het ruwbouwproces. Staalframe heeft voorts dezelfde voordelen als andere droogbouwsystemen. Het feit dat je niet meer weersafhankelijk bent, betekent ook dat je de planning beter in de hand kunt houden', aldus Staf Cumps.

Staalframebouw biedt de aannemer of projectontwikkelaar tal van zekerheden: Hij kan grote overspanningen realiseren zonder dat dit om een dikke of complexe vloerplaat vraagt. De foutenlast bij staalframebouw ligt laag. De aannemer en architect krijgen de productieplannen ter controle voorgelegd. Zo zijn fouten tijdens de productie uitgesloten.

Voorts is de woning eenvoudig luchtdicht te maken. Na het plaatsen van folies rond ramen, deuren en eventuele muurdoorvoeren wordt een vloeibaar dampscherm over de buitenwand gespoten. Vervolgens komt de isolatielaag en de gewenste gevelafwerking. Op akoestisch vlak presteert het systeem uitmuntend. Dankzij de minerale wol in de holtes van het staalframe heeft de woning een uitmuntende akoestische isolatie.

De foutenlast bij staalframebouw ligt laag.

Misschien nog wel het belangrijkste zijn de energetische prestaties. De minerale wol in het staalframe geeft de eerste aanzet voor de thermische isolatie. Die kan naar hartenlust aangevuld worden met isolatie tegen de buitenwand. In deze tweewoonst werd 10 cm xps geplaatst die vervolgens werd afgewerkt met gevelpleister en steenstrips. Met een muuropbouw van amper 24 cm dik scoort de wand een U-waarde van 0,185 W/m²K. Het globale K-peil van de woning ligt lager dan 40.

Gedaan met kappen en breken

Al die argumenten overtuigen Staf Cumps als projectontwikkelaar. Als aannemer vond hij nog andere sterke punten in de nieuwe werkwijze. 'De werforganisatie verloopt heel anders. Je hebt geen mortelmolen of -silo meer nodig op de bouwplaats.

Er zijn ook minder materialen op de werf, waardoor je minder plaats nodig hebt. Vooral in stedelijke gebieden is dat een meerwaarde. In de afwerking is het handig dat de uitsparingen voor technieken ' zelfs ventilatiekanalen ' al van in de productie voorzien worden. De aannemers hoeven dus niet meer te kappen en breken om hun leidingen te trekken. Dat betekent tijdsbesparing en minder afval.'

Staf Cumps heeft na 30 jaar in het vak beslist zijn woningen ook in staalframebouw aan te bieden. 'De kandidaat-bouwers staan er wel voor open. Wanneer iemand twijfelt, volstaat het hem of haar mee te nemen naar een kijkwoning. Wie het systeem eenmaal gezien en gevoeld heeft, is overtuigd', besluit Staf Cumps.

Hélène de Troostembergh

Business Unit Director beSteel

Tel: 016 55 37 71, 0495 84 63 83 en helene@be-steel.eu.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen