Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zes op de tien woningen te koop wegens scheiding of overlijden

Zes op de tien woningen te koop wegens scheiding of overlijden

Liefst zes op de tien woningen die in ons land te koop staan, hebben te maken met een overlijden of een echtscheiding. Het aantal Belgen dat effectief verhuist om dichter bij het werk te gaan wonen of om compacter te wonen, is opmerkelijk genoeg verwaarloosbaar. Het is duidelijk: de Belg verhuist pas indien de gezinssituatie hem er echt toe dwingt. Tot die vaststelling komt vastgoedgroep Century 21 Benelux na een grootschalig marktonderzoek.

Dat de Belg aan z'n baksteen gehecht is, blijkt nog steeds een understatement. Eens gekocht, zijn we niet meer zo makkelijk uit ons huis te krijgen. Century 21 Benelux peilde bij 1.400 eigenaars naar de motieven om hun woning te verkopen. 59% van de Belgen verkoopt zijn woning enkel en alleen omdat de gezinssituatie drastisch veranderd is en het niet anders kan. Concreet: omdat één van de partners naar het rusthuis moet, omdat één van hen overleden is, of als gevolg van een scheiding.

Volgens de vastgoedgroep blijft een Belg ongeveer dertig jaar in dezelfde woning wonen. Die honkvastheid blijkt ook uit de tweede meest vermelde oorzaak waarom de Belg zijn woning verkoopt. 14,6% van de eigenaars doet zijn woning van de hand om louter financiële redenen. De oorzaak ligt echter vaak in het feit dat bv. de hypotheek niet meer kan worden betaald omdat een partner door scheiding of overlijden alleen komt te staan.

Dichter bij het werk gaan wonen mag op maatschappelijk vlak een veelbesproken thema zijn, in de praktijk blijft het voor de Belg vaak nog een ver-van-mijn-bedshow. 'Hier is voor de gewestelijke overheden nog werk aan de winkel. Als het voor zijn droomhuis is, rijdt de Belg voorlopig nog zonder veel gemor en vaak met zijn bedrijfswagen 10 km verder naar zijn werk', aldus Isabelle Vermeir van Century 21 Benelux.

De cijfers spreken inderdaad boekdelen: amper 7,5% van de Belgen verhuist omwille van omgevingsfactoren zoals bv. dichter bij het werk gaan wonen. 6,1% verkoopt zijn woning om kleiner of groter te gaan wonen. In een schamele 4,6% van de gevallen gaat het om de verkoop van een geërfd pand. Belgen zijn overigens niet geneigd hun woning snel te verkopen. Maar als ze het doen, proberen zes op de tien landgenoten het eerst even zelf.

'In Nederland is dit fenomeen onbestaande en stapt men meteen naar de vastgoedmakelaar, in België is het net omgekeerd. Maar tegelijkertijd zien we dat een woning verkopen zo complex is geworden dat steeds meer beroep wordt gedaan op een makelaar. Vier op de tien Belgen doen tegenwoordig direct een beroep op een makelaar terwijl dat vijftien jaar geleden slechts twee op de tien was', aldus Isabelle Vermeir.

Ook opmerkelijk: lukt het na drie maanden niet om zelf te verkopen, dan schakelt 31% alsnog een makelaar in. Nog eens 34% doet hetzelfde als er na zes maanden nog altijd geen verkoop tot stand is gekomen. De gemiddelde woning in ons land staat 14 weken te koop. Meestal gaan er zo'n zeven tot acht bezoeken aan vooraf.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem