Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zes op de tien bedrijven bezorgd over hun cashflow

Gerelateerde onderwerpen :

,
Zes op de tien bedrijven bezorgd over hun cashflow

De financiële dienstverlener Intrum maakt de resultaten van een Europese studie over het betaalgedrag van bedrijven bekend. In ons land zijn zes op de tien bedrijfsleiders bezorgd om de cashflow van hun bedrijf. Eén op de acht bedrijven vreest een herstelperiode van twee jaar of langer. De helft van de ondernemingen haalt nog niet dezelfde winstmarges als vóór de covid-19-uitbraak maar is wel enthousiaster over de toekomst dan vóór corona.
Het European Payment Report 2021 van Intrum is gebaseerd op een onderzoek dat tussen 26 januari en 16 april 2021 gelijktijdig werd uitgevoerd in 29 Europese landen. In totaal namen 11.187 bedrijven uit elf sectoren in Europa deel aan het onderzoek. In België waren er 503 deelnemende bedrijven.
 
De impact van de pandemie op de omzet en de cashflow is bij de helft van de Belgische bedrijven zo groot dat ze aangeven maar net het hoofd boven water te kunnen houden. Eén op de twee Belgische bedrijven geeft bovendien toe nog altijd niet dezelfde winstmarges te halen als vóór de covid-19-uitbraak in 2020. Ook elders in Europa zitten miljoenen kmo’s, goed voor meer dan de helft van het Europese bbp, in de gevarenzone.
 
Bedrijfsleiders in heel Europa voorzien onzekerheid voor meerdere jaren. Bij de helft van de Belgische bedrijven heeft de door de pandemie gedaalde winstmarge zich vandaag nog niet hersteld. Vooral in het bank- en verzekeringswezen, de retail, de horeca, de maakindustrie en de chemiesector blijft de terugkeer van pre-covid-19 winstmarges uit.

Impact coronacrisis

De helft van de Belgische bedrijven (49%) denkt dat de impact van de coronacrisis nog minstens één jaar voelbaar zal zijn. Eén op acht Belgische bedrijven (13%) vreest zelfs een herstelperiode van twee jaar of langer. Anderzijds is bijna een op de twee Belgische bedrijven (46%) vandaag enthousiaster over de bedrijfsgroei en de toekomst dan het in vele jaren was.
 
“De cijfers tonen dat de onzekerheid nog wel even zal blijven hangen. Dat neemt niet weg dat vele bedrijven positief naar de toekomst kijken nu we dankzij de vaccinaties de coronacrisis stilaan verlaten. De pandemie heeft bedrijven ertoe aangezet om aan zelfreflectie te doen en nieuwe manieren van werken te proberen. Dat gaat van de introductie van thuiswerk tot digitale transformatie en een grotere aandacht voor bescherming van de cashflow”, zegt Christophe De Boeck, de woordvoerder van Intrum.

Overlevingstactieken

Om de coronacrisis te overleven, hebben kmo’s het afgelopen jaar hoofdzakelijk de digitalisering van hun bedrijf versneld (38%), betalingsuitstel gevraagd op ondernemingskredieten (29%) en langere betalingstermijnen gevraagd aan leveranciers (28%).
Grote ondernemingen schrapten dan weer vaker strategische investeringen (25%), ontsloegen opvallend vaker personeel (18%) en verkochten dubbel zo vaak als kmo’s activa om cash vrij te maken (11%). Zes op tien Belgische bedrijfsleiders (61%) maken zich grote zorgen over de cashflow van hun onderneming in de nabije toekomst.
 
“Niet toevallig zijn de twee belangrijkste, strategische prioriteiten voor Belgische bedrijven in 2021 de liquiditeit versterken en het debiteurenbeheer optimaliseren. Nu de ondersteunende maatregelen van de overheden wegvallen, moeten bedrijven opnieuw op eigen benen staan. Bedrijven die in staat zijn om hun liquiditeit te vrijwaren, zullen sterker uit de coronacrisis komen, terwijl degenen die hun cashreserves in sneltempo opbranden in hun voortbestaan worden bedreigd”, besluit Christophe De Boeck.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

De sectorfederatie BouwMaterialenProducenten (BMP) overhandigde op 14 september zijn nieuwe memorandum op de site van Gyproc Saint-Gobain aan Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. In[…]

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Steden en gemeenten blijven ook tijdens coronacrisis investeren

Steden en gemeenten blijven ook tijdens coronacrisis investeren

Bouwvakkers mogen opnieuw samen in camionette zitten

Bouwvakkers mogen opnieuw samen in camionette zitten

Meer artikels