Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zelfrijdende bussen op de luchthaven

Zelfrijdende bussen op de luchthaven

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn en Brussels Airport gaan op de luchthaven van Zaventem experimenteren met zelfrijdende bussen. Begin 2018 moeten zelfrijdende shuttles op vaste tijdstippen reizigers en werknemers vervoeren op het terrein van de luchthaven. Op drukke momenten zou er om de vier minuten een shuttlebus vertrekken. De bussen maken geen gebruik van een speciale bedding of van een systeem met magnetische geleiding, maar zullen zich gewoon tussen andere voertuigen en voetgangers bewegen. De beoogde snelheid ligt tussen 15 en 20 km per uur.

Op en rond de luchthaven werken ongeveer 20.000 mensen die van en naar de de personeelsparkings, de parkings in de cargozone en de bedrijven op de luchthaven moeten worden vervoerd. Gewone reizigers zullen ook gebruik kunnen maken van de zelfrijdende bus, bv. vanaf een publieke parking naar de luchthaven of omgekeerd. Omdat de bus strikt genomen niet op de openbare weg rijdt maar op een gesloten circuit van in totaal ongeveer 5 km wordt getest, is het niet nodig om de wetgeving aan te passen.

Op zelfrijdende bussen zal geen chauffeur of personeel van De Lijn aanwezig zijn. De dispatching zal de bussen wel volgen en ingrijpen als dat nodig is. De Lijn en Brussels Airport bestellen een studie over de veiligheidsvereisten, de technische haalbaarheid, het traject, het aantal bussen dat moet worden ingezet en de capaciteit ervan. Daarna schrijft De Lijn een aanbesteding uit waarop constructiebedrijven zich kunnen inschrijven. De voorbereiding van het project kost 360.000 ' en wordt gefinancierd door De Lijn en Brussels Airport.

Het project op de luchthaven fungeert als test. Indien die succesvol verloopt, kunnen zelfrijdende bussen ook worden ingezet op bedrijventerreinen in landelijke gebieden. De Lijn wil vermijden dat de autosector inzake zelfrijdende voertuigen een cruciale voorsprong neemt op het openbaar vervoer. Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is voorstander van een testproject met zelfrijdende voertuigen. Op termijn wil de minister zelfrijdende voertuigen op de openbare weg toelaten, maar daarvoor moet de wet worden aangepast.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette