Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zelfdragende houten luifel voor heropenende school

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Zelfdragende houten luifel voor heropenende school

Na meer dan 30 jaar opent het voormalige schoolgebouw naast de kerk van Malem in Gent opnieuw de deuren. De kinderen van de lagere afdeling van Freinetschool Het Eiland op het Heldenplein zullen er hun intrek nemen.

Bij de renovatie werden het volledige gebouw en de speelplaats onder handen genomen en uitgebreid met een polyvalente refter, die ook wordt opengesteld voor de buurt. Hierbij was het belangrijk om de bestaande indeling van het gebouw te behouden omwille van het specifieke karakter. De schoolvleugel werd volledig gerenoveerd en kreeg een nieuwe leien dakbedekking en nieuwe houten ramen. De buitengevels werden opnieuw geschilderd in de karakteristieke witte kleur die typisch is voor de wijk Malem. De uitbreiding met een polyvalente refter en een overdekte speelplaats werd gerealiseerd door een volledig zelfdragende houten luifel in gelamelleerd vurenhout. De structuur (gefabriceerd door Binderholz GmbH en uitgevoerd door Potters M&R) nestelt zich tussen het schoolgebouw en de circusplaneet en versterkt de onderlinge dialoog.

Luifel

De luifel wordt gedragen door twee betonwanden en wordt halverwege ondersteund door een slanke stalen structuur. Onder de structuur werden glasgevels gezet in aluminium profielen. De gebruikte profielen komen uit de reeks ECO futural 65 van Aliplast en werden geplaatst door Building Windows NV. Het gebruikte glas in de langste glasgevel (66.2 adv. (1.0)/15/66.2) werd koud verlijmd. Om de windstabiliteit van deze glasgevel te garanderen werden glazen vinnen geplaatst langs de binnenzijde. Er werd ook een nieuwe vloer geplaatst.

Duurzaamheid

Er werd veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van het schoolgebouw. Zo zijn onder meer regenwaterrecuperatie, een betere isolatie van wanden en plafonds, dubbele beglazing, zuinige verwarmingsinstallaties, nieuwe ledverlichting met bewegingsdetectie en zonnepanelen voorzien. Bij de renovatie was er ook aandacht voor het speelplezier van de kinderen. Op de volledig vernieuwde speelplaats werden grasheuveltjes aangelegd en werden een aantal betonnen zitelementen geplaatst, evenals een grote ‘doorkruiptunnel’. Er werd ook een nieuwe fietsenstalling geïnstalleerd. Om de school mobiel toegankelijk te maken voor iedereen werd een lift geplaatst, samen met twee trappen. Elke ruimte in de school kreeg een akoestisch plafond. De school beschikt ook over nieuwe sanitaire units. Voorts werden het interieur van de keuken en de klaslokalen vernieuwd.

Leeg

Het gebouw, jarenlang eigendom van de kerkfabriek, stond geruime tijd leeg. Dankzij de onderhandelingen, de aankoop en de renovatie door de stad Gent kan er na 30 jaar weer onderwijs ingericht worden. De school ligt in de wijk Malem. Deze wijk is bij velen bekend dankzij de zeer typerende tuinwijkarchitectuur van begin jaren ’50 van vorige eeuw met witte baksteen, blauw gesmoorde dakpannen en groene voortuinen. Het gerenoveerde schoolgebouw bevindt zich centraal in deze rustige, uniforme wijk.
De werken werden uitgevoerd door aannemer VMG De Cock uit Sint-Niklaas. De betrokken architect was Nero architecten uit Gent. De veiligheidscoördinator was VETO & Partners uit  Oosterzele.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Rentokil ontwikkelt nieuw afweringssysteem tegen duiven

Rentokil ontwikkelt nieuw afweringssysteem tegen duiven

Rentokil heeft een nieuw vogel- en duivenweringssysteem ontwikkeld om je zonnepanelen op het dak beter te beschermen. Met de Avisolar is de dakbedekking alvast beter beschermd. Als oplossing voor dit probleem heeft Rentokil een weringssysteem[…]

Metaglas ontwerpt nieuw SilentAir-gevelscherm

Metaglas ontwerpt nieuw SilentAir-gevelscherm

Wand- en plafondsysteem met sublieme akoestische prestaties

Wand- en plafondsysteem met sublieme akoestische prestaties

Nieuw vliesgevelsysteem

Nieuw vliesgevelsysteem

Meer artikels