Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zandhoven bouwt multifunctioneel vrijetijdscentrum

Zandhoven bouwt multifunctioneel vrijetijdscentrum

Foto’s: Team Vlaams Bouwmeester / Michiel De Cleene.

De gemeente Zandhoven wil een nieuw vrijetijdscentrum bouwen dat onderdak moet bieden aan een bibliotheek en een gemeenschaps- en jeugdcentrum. De locatie bevindt zich in het centrum van Zandhoven en wordt onder meer gekenmerkt door enkele beschermde dorpsgezichten rondom een in cultureel en historisch opzicht waardevol plein.

De huidige site werd recent eigendom van de gemeente Zandhoven en deed in het verleden dienst als parochie- en gemeenschapscentrum. Verenigingen konden er kleinschalige activiteiten ontplooien. De gemeente Zandhoven wil deze gemeenschapsfunctie behouden en een multifunctionele ruimte voorzien.

Het hart van het nieuwe vrijetijdscentrum is de bibliotheek, die tegemoet komt aan de hedendaagse eisen inzake literatuur, kennisverwerving, ontmoeting en cultuur. Vandaag is een bibliotheek meer dan een verzameling boeken die men ter plaatse kan lezen en ontlenen: het is een plek voor cultuurbeleving en kennisdeling.

Terzelfdertijd wil Zandhoven zijn faciliteiten voor jongeren herbekijken en op dezelfde site een jeugdcentrum ontwikkelen. Het jeugdcentrum omvat een jeugdhuis waarin de bestaande werking een plaats kan krijgen, in combinatie met een gefaciliteerde ruimte waar jongeren buiten de jeugdhuiswerking om creatief kunnen zijn en kunnen samenkomen. Gezien de centrale ligging in het centrum van de gemeente moet speciale aandacht worden besteed aan de beperking van (geluids)overlast voor de omwonenden.

 

Omwille van de in historisch en cultureel opzicht unieke plaats in het centrum van de gemeente moet de nieuwe realisatie de sereniteit en de monumentaliteit van de site bewaren en versterken. Het gebouw moet ook aansluiting vinden bij de achterliggende tuin. Het nieuwe vrijetijdscentrum zal ongeveer 800 m² beslaan in maximum drie bouwlagen, waarvan eventueel één onder de grond. De wens is dat deze nieuwbouw een open maar  warme ontmoetingsruimte wordt waar iedereen zich welkom voelt. Deze visie moet in de architectuur vertaald worden.

 

Daarnaast moet het nieuwe vrijetijdscentrum een doordacht logistiek concept hebben, waarbij de verschillende functies sterk bij elkaar betrokken worden en waar nodig toch hun eigenheid blijven bewaren (bv. afzonderlijke toegangen op verschillende uren). Ten slotte moet de inrichting van het vrijetijdscentrum flexibel zijn en voortdurend aan de noden van het moment kunnen worden aangepast.

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Incatro verbetert akoestiek in raadzaal Sint-Martens-Latem

Incatro verbetert akoestiek in raadzaal Sint-Martens-Latem

De heel grote en hoge raadzaal met puntdak en grote raampartijen van de gemeente Sint-Martens-Latem had last van heel veel galm. Incatro is erin geslaagd de galmtijd te verlagen van 1,9 naar 1 seconde. Op een van de schuine wanden plaatsten ze[…]

Jongeren niet zo happig op pure cohousing

Jongeren niet zo happig op pure cohousing

Bedrijfssite O-Forty moet de Vlaamse Google Campus worden

Bedrijfssite O-Forty moet de Vlaamse Google Campus worden

Vergunning voor park op Brusselse Becokaai

Vergunning voor park op Brusselse Becokaai

Meer artikels