Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Zabo kan betonwegen veilig 'kapotpersen'

Zabo staat voor zagen en boren in beton. De Kortrijkse gespecialiseerde aannemer breidde zijn aanbod van diensten echter reeds verder uit dan dat. Zopas kocht Zabo nieuwe machines voor verdeuvelingen en voor het stukpersen van betonwegen. Dat laatste gebeurt zonder schade aan de omliggende bebouwing of onderliggende leidingen.

Zabo werd in 1982 opgericht door Arnold Clinckemaillie, de vader van de huidige zaakvoerder David Clinckemaillie, met enkele machines en een magazijn van 50 m². Van bij het begin ging de onderneming verder dan waar anderen stoppen. In 1999 nam David Clinckemaillie de fakkel over. Het bedrijf heeft momenteel meer dan 30 werknemers in dienst en opereert vanuit een bedrijfsgebouw van 3.000 m² op bedrijventerrein Pottelberg in Marke (Kortrijk).

Buitenland

'Dankzij onze tientallen jaren ervaring kunnen we putten uit een hele reeks oplossingen voor soms heel specifieke problemen. Het begint bij zagen en boren, maar ook het bewerken van betonoppervlakken en het toepassen van de nieuwste technieken horen daarbij. Omdat we in het verleden en tot vandaag kiezen voor moderne en kapitaalsintensieve uitrustingen, kunnen we in onze sector alle grote projecten in Vlaanderen en Wallonië aan. Maar we volgen onze klanten ook over de landsgrenzen heen als ze dat vragen', stelt David Clinckemaillie.

Zabo gaat ook probleemloos aan de slag op bouwplaatsen waar bv. geen water of elektriciteit beschikbaar is. 'We hebben eigen faciliteiten voor water en elektriciteit. Elke bedrijfswagen heeft bovendien voldoende reservematerieel mee zodat kan voortgewerkt worden als een machine hapert of uitvalt', belooft de zaakvoerder.

Infrastructuurwerken

De kernactiviteit van Zabo is het zagen en boren in beton voor grond- en wegenwerken. 'We boren gaten met een diameter tot 1.000 mm in bv. rioleringsbuizen, betonbuizen op ontvangputten en in collectoren. Voorts verlijmen we draadstangen en wapeningsstaven van verschillende dia­meters en boordieptes. Ook het plaatsen van boorankers doen we zelf.'

'Vorig jaar hebben we daar een reeks technieken specifiek voor infrastructuurwerken aan toegevoegd. Een eerste is het verdeuvelen, een techniek waarmee betonwegen en -vloeren sterker worden en waardoor ze naadloos op elkaar aansluiten. Behalve voor wegen wordt deze techniek vaak toegepast om parkeerterreinen en bedrijfshalvloeren aan te leggen of te herstellen', stelt David Clinckemaillie.

Betonwegen

Een tweede nieuwe techniek is het stukpersen van betonwegen. 'Stukpersen bestond al een tijdje, maar wij passen die nu toe op betonwegen. Het stukpersen gebeurt met dezelfde machines als het verdeuvelen. We zagen de weg in een aantal stukken die we vervolgens op een niet-destructieve manier kapotdrukken. We hebben eerst een hele hoop testen gedaan vóór we hiermee naar buiten kwamen, zodat alle kinderziektes eruit zijn.'

'Voor mij is het stukpersen van betonwegen de techniek van de toekomst. Het biedt heel wat voordelen ten opzichte van het klassieke 'kloppen' van het beton. Dat laatste veroorzaakt al eens schade aan woningen die naast de op te breken betonweg staan. Het stukpersen van beton veroorzaakt geen schade aan de omliggende gebouwen of onderliggende leidingen', besluit David Clinckemaillie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

De verplichte coronamaatregelen die momenteel van toepassing zijn in de bouwsector zijn gedateerd, stelt Bouwunie. De sectorvereniging vraagt om de strenge regels nog vóór het bouwverlof te evalueren en aan te passen zodat er vanaf[…]

15/06/2021 | Corona
Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Bouwbedrijven kunnen arbeiders flexibeler inschakelen

Bouwbedrijven kunnen arbeiders flexibeler inschakelen

Schetsontwerp fase 2 Park Brialmont in Antwerpen goedgekeurd

Schetsontwerp fase 2 Park Brialmont in Antwerpen goedgekeurd