Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

YUST bouwt eerste citylofts in Luik

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
YUST bouwt eerste citylofts in Luik

(c) YUST

Aan het station Luik Guillemins is aannemer Besix de bouw gestart van de allereerste citylofts van Wallonië. Het gaat om een uniek concept waarbij je voor middellange termijn een studio kan huren en tegelijk gebruik kan maken van gemeenschappelijke werk- en relaxruimtes, horeca en een ‘laundry service’.
Het concept kent al heel wat succes in Antwerpen waar hiervoor zelfs een wachtlijst is. “Ook na corona zal de nood aan gemeenschappelijke woonvormen bij jongeren groter zijn dan ooit”, luidt het bij investeringsspecialist Realis. In de eerste week werden al zeven Luikse citylofts verkocht. Na Antwerpen en Luik wil YUST het concept uitrollen in andere centrumsteden.
 
De tweede vestiging van het Belgische YUST - acroniem voor Young Urban Style - krijgt stilaan vorm. Het project in Luik omvat 60 citylofts, 38 hotelkamers en talrijke polyvalente meetingruimtes met plaats voor liefst 268 bezoekers. In 2019 opende YUST de deuren in Antwerpen en zelfs in tijden van corona blijft deze vorm van wonen het bijzonder goed doen. De 62 citylofts daar zijn allemaal verhuurd en intussen staan tal van kandidaten op een wachtlijst.
 
Nu is de bouw van start gegaan van de tweede vestiging - en meteen ook de eerste in zijn soort in Wallonië - op de bruisende residentiële- en bedrijfssite Paradis Express met zicht op het Luikse treinstation Guillemins. Besix fungeert als hoofdaannemer. De plannen werden opgesteld door o.m. de architectenkantoren Jaspers-Eyers Architects, A2M (ook EPB-verslaggeving), Bureau d’Architecture Greisch, D2S International (akoestiek), Bureau d’Etudes Lemaire (stabiliteit), TPF Engineering (technieken) en veiligheidscoördinator Seco. De oplevering van het gebouw is voorzien rond de zomer van 2022.
 
“Twintigers en dertigers hebben vandaag nood aan perspectief. Het communitygevoel en samenleven staan daarin nog meer centraal dan voorheen. Deze woonvorm biedt een oplossing voor mensen die omwille van diverse redenen langere tijd in de stad willen vertoeven en van verschillende diensten willen gebruik maken”, meent Stefaan Verbeek, oprichter en ontwikkelaar van YUST.

Sociaal contact

YUST wil doelgericht het sociaal isolement bij millennials - dat vandaag meer dan ooit in onze samenleving speelt - tegengaan. Daarnaast speelt het concept vol in op de nood aan privacy en comfort en wordt er rekening gehouden met de vraag naar flexibele werkruimtes en ontspanning. Zo komt er op het gelijkvloers een open polyvalente ruimte, een gezellige bar en restaurant, aangevuld met dynamische werkplekken en een grote relaxruimte. Tot slot bevindt er zich ook een auditorium dat dienst kan doen voor verschillende soorten evenementen.
 
“Het grote verschil met een klassiek appartement of studio is de ‘full service’ waar je als huurder van geniet zoals: verversen van bedlinnen, kuisploeg, maaltijdenservice, deelfietsen, enz. Bovendien komt dit goedkoper uit dan al die zaken individueel te betalen”, zegt Peter Vanmaldeghem, CEO en oprichter Realis.
 
In de citylofts kunnen mensen hun intrek nemen vanaf twee maanden, al naargelang hun behoeften. De lofts van 35 tot 55 m² zijn ingericht met een eigen keuken en badkamer. Er wordt ook geïnvesteerd in goede luchtkwaliteit. Zo wordt een innovatief ventilatiesysteem gebruikt waarbij gezonde organismen in het gebouw worden verspreid. Of je nu aan je bureau zit in één van de citylofts of je zet je bureau pal in het midden van een bos, het maakt volgens de projectontwikkelaar weinig verschil inzake luchtkwaliteit. YUST is naar verluidt het eerste gebouw in Wallonië dat die technologie introduceert.

Crisisbestendig

Samen met de bouw van het project is ook de verkoop nog maar pas gestart. Maar het project wekt nu al de interesse van tientallen investeerders. Zo werden na één week al zeven citylofts verkocht. De kopers kunnen voor zo’n cityloft rekenen op een vast nettorendement van minimum 3%, terwijl het volledig beheer - inclusief renovaties en reparaties - en de verhuur van de units in de kostprijs zijn begrepen. De prijs zonder schrijfkosten voor een klassieke loft van bedraagt 185.000 €, voor de grotere units is de vraagprijs 210.000 €.
 
“Het valt op dat eens investeerders hun weg vinden naar dit concept, ze er ook trouw aan blijven. Zo merken we bij de investeerders van Antwerpen opnieuw interesse voor Luik. Bovendien zien we in Antwerpen een succesverhaal waar de eindgebruiker baat bij heeft en dat willen we voortzetten in andere steden. In de huidige crisistijd vinden investeerders steeds meer de weg naar vastgoed en dergelijke concepten waar vraag naar is, doen het dan ook zeer goed”, besluit Peter Vanmaldeghem.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels