Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

WTCB wint Gouden Baksteen

WTCB wint Gouden Baksteen

© Bouwunie/Jelle Lapere

Het Wetenschappelijk Technisch Centrum voor de Bouw is als winnaar uit de bus gekomen van de Gouden Baksteen van Bouwunie. Bouwunie reikt deze award jaarlijks uit aan een persoonlijkheid, organisatie of instelling die zich uitermate inzet voor de bouwsector. Aansluitend werden in Sint-Niklaas nog Thor-Awards uitgereikt aan Woema!, Reygel (Mobbit) en Persyn.
 

“De bouwsector staat voor heel wat evoluties. De uitdagingen zijn niet min. Het bouwlandschap is in volle verandering. Denk aan de grote digitaliseringsgolf die op ons afkomt, het circulair bouwen, de energie- en klimaatuitdagingen, nieuwe bouwtechnieken… Het WTCB, het onderzoekscentrum van en voor de bouw, heeft hierin pionierswerk verricht en is één van de belangrijke steunpilaren voor onze ondernemers. Hun grote uitdaging is nu om alle kennis en expertise op een begrijpelijke en toepasbare manier te vertalen op maat van onze kmo’s. Onder de leiding van Olivier Vandooren is er het voorbije jaar duidelijk een nieuwe en frisse wind door de organisatie gewaaid. Er is meer oog voor de kmo’s en men communiceert helder. Samen met het WTCB wil Bouwunie hier de volgende jaren op blijven inzetten”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie, die de zelfstandigen en de kmo’s in de bouwsector verdedigt. Tijdens de uitreiking deed Jean-Pierre Waeytens een oproep naar de politiek om nu eindelijk een regering te vormen die meer is dan een regering van ‘doodlopende zaken’.

Dit jaar vierde de Gouden Baksteen zijn drieëntwintigste verjaardag, wat voldoende was voor presentator Ruben Van Gucht om dit de Ronde van Vlaanderen van de awards te noemen. Het evenement startte als een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie maar is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste evenementen van de Vlaamse bouwsector. Vorig jaar werd de Gouden Baksteen nog gewonnen door de Mechelse burgemeester Bart Somers. Andere voormalige winnaars zijn o.m. Karel Van Eetvelt, Philippe Muyters Bart Tommelein en Hilde Crevits. Het is niet ongewoon dat de Gouden Baksteen naar een organisatie in de bouwsector gaat: eerder wonnen reeds de sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen (2014), het Centrum Duurzaam Bouwen (2013), VDAB en FVB Constructiv (2012) en Vlaanderen Bouwt (2003).

Voor het derde jaar op rij reikte Bouwunie tijdens het gala van de Gouden Baksteen drie extra prijzen uit. Aan bouwbedrijven, als stimulans om met veel enthousiasme en toekomstgericht te blijven ondernemen. Leden van Bouwunie konden zich kandidaat stellen in drie categorieën. De jury nam alle kandidaturen onder de loep, selecteerde de beste dossiers en koos daaruit de winnaars. Dit zijn Woema! uit De Pinte, als Initiator van het jaar (starter, jong, veelbelovend bouwbedrijf); Reygel/Mobbit uit Hasselt als Innovator (bouwbedrijf dat durft te innoveren) en Persyn uit Zwevegem als Motivator (bouwbedrijf dat zijn talenten koestert). Zij ontvingen elk een uniek keramieken beeldje, speciaal voor de gelegenheid ontworpen en gemaakt door kunstenaar Geert Corneillie.

Voorzitter

In Sint-Niklaas werd afscheidnemend Bouwunie-voorzitter Filip Verkest, afgevaardigd bestuurder van Bouwonderneming Verkest uit Wingene, al in de bloemetjes gezet. Hij is voorzitter van Bouwunie sinds 2012 en omdat het voorzittersmandaat van Bouwunie maximaal acht jaar kan duren, zal in juni een nieuwe voorzitter aantreden. De uitreiking in het Bau-huis werd gemodereerd door Ruben Van Gucht en Ella Leyers en werd muzikaal opgeluisterd door Udo, Sandra, Kim en Les Copines met o.a. Isabelle A.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vakbeurs Openbare Ruimte breidt bezoekersdoelgroep uit en vindt weer plaats in februari

Vakbeurs Openbare Ruimte breidt bezoekersdoelgroep uit en vindt weer plaats in februari

De 2022 editie van Vakbeurs Openbare Ruimte vond vanwege corona eenmalig plaats in mei. Beursorganisator ExpoProof is verheugd te kunnen melden dat de 18e editie van dit toonaangevende evenement voor inrichting en beheer van openbare ruimte[…]

Drie laureaten Onroerenderfgoedprijs 2022 bekend

Drie laureaten Onroerenderfgoedprijs 2022 bekend

Ufemat bespreekt digitalisering op congres in Londen

Ufemat bespreekt digitalisering op congres in Londen

Alexander De Croo wint de Gouden Baksteen

Alexander De Croo wint de Gouden Baksteen

Meer artikels