Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woonproject Zuidburg verbindt en contrasteert

Gerelateerde onderwerpen :

Woonproject Zuidburg verbindt en contrasteert

De hoofdbestemming van Zuidburg zijn de assistentieflats, maar de bouwheer zocht naar een symbiose met verschillende, andere functies, waaronder een brasserie. (foto’s Renson)

Het Veurnse woonproject Zuidburg – naar een ontwerp van Wylein & Partners architectenbureau – omvat, naast 100 seniorenflats met ruime faciliteiten, ook onder meer een kinderdagverblijf, een bibliotheek en een polyvalente zaal. De zwarte aluminium gevelbekleding van het verbindende gebouw contrasteert mooi met de witte sierpleister op de twee vleugels.

Het project Zuidburg van bouwheer Zuidco cvba bestaat uit 100 assistentiewoningen, 59 ruime parkeerplaatsen en standplaatsen, een kinderdagverblijf, een restaurant, een fitnessruimte, een kine- en dokterspraktijk, een kapsalon, een bibliotheek en een polyvalente zaal. De erkende assistentiewoningen zullen uitgebaat worden door de vzw Zorgbeheer Midden Vlaanderen.

De combinatie van witte sierpleister met zwarte Linarte komt vaker terug in residentiële ontwerpen en woonprojecten.

Minimale grondinname

Voor dit project op de hoek van de Vaartstraat en de Zuidburgweg in Veurne ging de bouwheer in zee met het Brugse Wylein & Partners Architectenbureau. Architect Tom Wylein stond in voor het moderne ontwerp waarbij bijzondere aandacht werd besteed aan de materialen, de oriëntatie, het licht en de ruime terrassen. Het complex werd gerealiseerd op 9.200 vierkante meter grondoppervlakte. Slechts 30 procent van de grond wordt ingenomen, waardoor zeer veel licht en een aangename, groene omgeving verzekerd zijn. Andere bouwpartners zijn onder meer de studiebureaus Stedec uit Roeselare (stabiliteit) en Schoonackers uit Aalter (technieken), hoofdaannemer is de firma Furnibo uit Veurne.

De kunststof clipsen zorgen voor een gemakkelijke uitlijning in de langsrichting zodat er geen lamellen op maat dienen te worden gemaakt op de werf.

Symbiose tussen functies

Architect Tom Wylein schetst de grote contouren van het project en de chronologie van de werkzaamheden: “Het project werd opgestart in april 2017 en opgeleverd eind april 2019; in amper twee jaar was het project Zuidburg volledig afgewerkt. De hoofdbestemming van deze site zijn de assistentieflats, maar de bouwheer was van bij de start op zoek naar een symbiose tussen verschillende functies. Zo is er op deze site ook een brasserie die niet alleen aantrekkelijk is voor de bewoners van de assistentiewoningen, maar ook voor externe bezoekers. Onder meer door de mooie zichtlocatie, die voorzien is van een mooi terras en uitgeeft op de tuin van 3.500 vierkante meter. Alles om er een trekpleister van te maken, meer dus dan een ‘refter of een kantine bij de assistentiewoningen”, aldus Wylein. “Ook andere nevenfuncties werden mee opgenomen in het ontwerp, met als bedoeling de assistentieflats te laten opgaan in de omgeving en de grens tussen bewoners en omwonenden zo klein mogelijk te houden. Zo is er bijvoorbeeld een gemeenschappelijke ruimte die altijd toegankelijk is, een polyvalente ruimte (beschikbaar voor vergaderingen) en een bibliotheek, ook voor bezoekers vrij toegankelijk. Deze nevenfuncties zitten dermate verspreid over het gebouw dat alle faciliteiten vrij en gemakkelijk toegankelijk zijn. Dat was ook een vraag van de bouwheer. Aan ons de uitdaging om in functie daarvan te ontwerpen”, aldus Tom Wylein.

Vleugels vs verbindend gebouw

Al van bij de start hadden de bouwheer en het Brugse architectenbureau de Renson Linarte aluminium gevelbekleding als optie in het concept meegenomen. “Het achterliggende idee was dat in de twee vleugels van het ontwerp (kant Vaartstraat en kant Zuidburgweg) vooral de assistentieflats zijn ondergebracht. Deze vleugels zijn afgewerkt met sierpleister”, aldus de architect. “Daartussen bevindt zich een blok dat de beide vleugels verbindt en waarin de meeste andere functies ondergebracht zijn. Dat contrast in functies moest ook duidelijk terugkomen in een verschillende look&feel voor de vleugels enerzijds, en het verbindende gebouw, anderzijds.”

Wat de gevelbekleding van de vleugels betreft werd  voor sierpleister gekozen omwille van een drempelloze doorgang naar de terrassen.
 

Drempelloze doorgang naar terrassen

Het verbindende gebouw dat met de verticale Linarte-gevelbekleding afgewerkt werd, kreeg dezelfde zwarte kleur als het aluminium schrijnwerk in de rest van het ontwerp.  “Wat de twee vleugels betreft werd voor sierpleister gekozen omwille van een drempelloze doorgang naar de terrassen. Dankzij die afwerking konden heel wat bouwtechnische problemen voorkomen worden. Dit maakte het onder meer mogelijk de vloerplaten voor het balkon door te storten en alles performant te isoleren”, aldus de architect. “De combinatie van sierpleister met Linarte komt vaker terug in residentiële ontwerpen en woonprojecten. Wat we ook met dit ontwerp betracht hebben: eerder een residentiële look&feel dan die van het klassieke rusthuis.”

Architect@Work

Het gevelconcept werd een tweetal jaar terug voor het eerst op Architect@Work voorgesteld. In dit project ging de voorkeur uit naar Linarte Block 16-profielen, omwille van het gevraagde strakke design. Deze profielen zijn inmiddels in twee dieptes (16 mm en 30 mm) beschikbaar, waardoor er diverse combinatiemogelijkheden zijn. “Toen dit ontwerp een 3-tal jaar geleden werd opgemaakt, was er van een combinatie van diverse soorten profielen nog geen sprake. Nu had dit misschien wel een optie kunnen zijn. Toen ging het vooral om die strakke, verticale gevel”, aldus Tom Wylein. Over de juiste aansluitingen werden vooraf duidelijke afspraken gemaakt tijdens een eenmalige werfvergadering. “Voor dit onthaalgebouw vormt Linarte een meerwaarde omdat het de kwaliteit en duurzaamheid uitstraalt waarnaar we voor dit ontwerp op zoek waren”, aldus de architect.

Gedetailleerd montageplan

De aluminium profielen werden onzichtbaar en efficiënt gemonteerd, via kunststof clipsen op een horizontale, achterliggende aluminium draagstructuur. Op die manier wordt niet enkel vervorming door thermische uitzetting uitgesloten, maar kunnen de profielen ook als afwerking van gebogen wanden worden ingezet. De firma Aluservice uit Dessel plaatste de gevelbekleding. Zaakvoerder Kris Wynen over de installatiewerkzaamheden in het Zuidburg-project: “Het Linarte systeem is moduleerbaar waardoor het meer mogelijkheden biedt dan de meeste profielsystemen op de markt. Deze moduleerbaarheid zorgt voor aanzienlijke tijdswinst. Het combineren van individuele profielen en een kliksysteem laat toe een eigen patroon naar wens te creëren. Op basis van de architecturale plannen en detailberekeningen maakt Renson een gedetailleerd uitgewerkt montageplan van het project, waarin wordt berekend hoeveel kunststof clipsen – en van welke soorten – er noodzakelijk zijn. Ook wordt er aangegeven vanaf welk punt in de wand er moet worden overgeschakeld op flexibele clipsen, zodat het systeem desgevallend in de breedte wat kan worden aangepast - zonder verzaagwerk.”

Perfecte aansluiting met het buitenschrijnwerk

Tijdens een voorafgaande werfvergadering werden de details duidelijk besproken zodat de verschillende partijen in het project tijdig op de hoogte waren.  “Buiten het plaatsen van de lamellen stonden onze medewerkers ook in voor de plooiwerkzaamheden die de aansluiting met het buitenschrijnwerk rondom de lamellen moesten mogelijk maken. Een perfecte aansluiting met het buitenschrijnwerk en het mooi afwerken van hoeken is vakkennis en voor ons een evidentie”, aldus Kris Wynen. “Indien het plaatsen van de achterliggende constructie met de nodige precisie wordt uitgevoerd, verloopt de plaatsing van de lamellen vlot, en geeft dit een mooi eindresultaat.” 

Isolatie beschermd

Er werd gekozen voor een klassieke opbouw van de gevelbekleding. Eerst werd er geïsoleerd. Daarna werd door middel van afstandschroeven het houten keperwerk (CLS’en) uitgelijnd en vervolgens werd er nog een zwart doek geplaatst. “Deze manier van werken is vrij arbeidsintensief maar vooral aangewezen om tijdens de winterperiode de isolatie goed te beschermen. Zo stond het gebouw al geïsoleerd klaar tijdens de winter en hebben we de lamellen pas in een later stadium geplaatst om beschadigingen tijdens het bouwproces zoveel mogelijk te vermijden”, aldus Kris Wynen van Aluservice. “De kunststof clipsen zorgen bovendien voor een gemakkelijke uitlijning in de langsrichting zodat alles mooi samenkomt en er geen lamellen op maat dienen gemaakt te worden op de werf. Ook gevelhoeken stellen geen probleem. Hiervoor zijn er voorgevormde Linarte hoekprofielen die mee worden ingeclipst. Deze laten toe om links en rechts van de hoeken opnieuw met volle profielen verder te werken.” − PDC

 

STRAK DESIGN, DUURZAAM MATERIAAL De bouwheer was betrokken bij alle keuzes in dit project, ook bij de keuze van de gevelbekleding: “We hadden een duidelijk beeld van we wensten. Een strak design en een duurzaam materiaal. Een kleurvaste en onderhoudsvriendelijke oplossing. Andere materialen en types gevelbekleding vergen meer onderhoud of veranderen in de tijd van look. De gevel moest vooral strak zijn en een zwart/ wit verhaal brengen”, aldus Erwin Vermeesch van de bouwheer. − PDC

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw valbeveiligingssysteem voor werken op hoogte

Nieuw valbeveiligingssysteem voor werken op hoogte

Het bedrijf PITH-Solutions heeft een nieuw valbeveiligingssysteem ontwikkeld om te voorkomen dat de gebruikers naar beneden kunnen vallen. Ze hangen van bovenaf via een vallijn vast aan een karbonnen paal. Ze zijn van boven aangelijnd, waardoor[…]

Geveltuin zuivert douchewater

Geveltuin zuivert douchewater

Bouwsector niet happig op strenger S-peil

Bouwsector niet happig op strenger S-peil

Speciale textieldoeken voor geveltuinen

Speciale textieldoeken voor geveltuinen

Meer artikels