Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woonproject Nautilus Anderlecht goed voor tweehonderd woningen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Woonproject Nautilus Anderlecht goed voor tweehonderd woningen

Vastgoedontwikkelaar Eaglestone investeert samen met citydev.brussels ruim 50 miljoen € in het Nautilusproject in de Anderlechtse kanaalzone. In totaal zullen 197 appartementen en studio’s, 240 parkeerplaatsen en 280 fietsenstallingen worden voorzien, evenals een kinderdagverblijf en winkels, waaronder een warenhuis van 2.000 m². Aannemer Cordeel voert de werken uit. De oplevering van de eerste fase is voorzien in het begin van 2018. Tijdens deze fase worden een honderdtal appartementen en een groot gedeelte van de gemeenschappelijke oppervlakte afgewerkt.

Nautilus komt tegemoet aan de nijpende woonproblematiek van Anderlecht. De gemeente groeit en kampt hierdoor met een tekort aan kwalitatieve woningen. Er is tevens nood aan kleinere en goedkopere appartementen. De gezinnen worden kleiner en er zijn ook steeds meer alleenstaanden op zoek naar een woning. Eaglestone kocht eind december 2014 het terrein voor de realisatie van Nautilus, een gemengd vastgoedproject. Het bestaat uit drie blokken en een toren van zestien verdiepingen.

Betaalbaar wonen

Citydev.brussels wil woningen voorzien voor mensen met een beperkt inkomen en kocht reeds 36 appartementen. Brussel heeft de ontwikkeling van de kanaalzone als prioritair aangeduid. Nautilus is de eerste die betaalbare kwalitatieve woningen aanbiedt in een buurt die weldra opnieuw moet opleven. “Het is voor Eaglestone een strategische keuze om meer dan 50 miljoen € te investeren in deze prioritaire ontwikkelingszone. Het Nautilusproject speelt duidelijk in op een nijpend tekort omdat meer dan 60% van de eerste fase reeds vooraf werd verkocht. Nautilus biedt zowel studio’s (van 45 to 57 m²) als appartementen met één, twee of drie kamers (van 62 tot 107 m²). De startprijs van een woning is 110.000 €”, aldus Nicolas Orts, ceo van Eaglestone.

Nautilus is niet het enige project in dit gebied. Het Kanaalplan werd in 2012 goedgekeurd door het Brusselse Gewest en moet een antwoord bieden op de uitdagingen waar de hoofdstad mee kampt. In de komende twintig jaar komt het plan tegemoet aan de behoeften inzake huisvesting, werkgelegenheid, economie, mobiliteit en levenskwaliteit. De groene zones en de nabijheid van het water maken het project aantrekkelijk, al moet men ook rekening houden met de sociale en economische aspecten.

Eaglestone is een vastgoedontwikkelaar gespecialiseerd in de verbouwing van verouderde gebouwen in nieuwe wooneenheden, kantoren of handelspanden zowel in België als in Luxemburg.

Het multidisciplinaire team van Eaglestone ontwikkelde een veertigtal projecten met een marktwaarde van ongeveer 430 miljoen €. Citydev.brussels is een autonome openbare instelling die instaat voor de stadsontwikkeling van het Brusselse Gewest via vastgoedprojecten.

 

Technische fiche Nautilus

 • Aankoop terrein: eind 2014
 • Bouwvergunning: eind 2015
 • Start werken: juni 2016
 • Oplevering eerste fase: begin 2018
 • Oppervlakte project:  22.000 m²
 • Aantal wooneenheden: 197
 • Prijs per m²: 2.300 €
 • Fietsenstallingen: 280
 • Commerciële oppervlakte: 2.000 m²
 • Parkeerplaatsen: 60
 • Kostprijs project: 50 miljoen €
 • Architect: Axent
 • Aannemer: Cordeel
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Woonzorgproject en sociale woningen op site Vanhassels in Zele

Woonzorgproject en sociale woningen op site Vanhassels in Zele

De Vlaamse regering heeft zopas op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits de wijziging van de plannen voor de herontwikkeling van de voormalige site Vanhassels in Zele goedgekeurd. Voor het terrein werd een brownfieldconvenant[…]

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Meer artikels