Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woonproject in voormalige brouwerij Wijnegem

Gerelateerde onderwerpen :

,
Woonproject in voormalige brouwerij Wijnegem

De realisatie van het woonproject Ardea-Lofts aan de Broekstraat in Wijnegem nadert haar voltooiing. De omvorming van het oude Ardeagebouw tot twintig lofts gebeurde door aannemer Huybregts-Reynders nv uit Turnhout en nam bijna anderhalf jaar in beslag. De woonunits worden casco opgeleverd en staan klaar voor de nieuwe bewoners om ze zelf in te richten.

Opmerkelijk aan het project is de reeks ingrepen die tijdens de werken werd uitgevoerd om te komen tot een duurzame constructie met een doorgedreven warmte- en geluidsisolatie. Hierdoor gaat het woonproject zelfs verder dan de voorgeschreven energieprestatieregelgeving.

De gebouwen van brouwerij Les Brasseries Ardea werden tussen 1920 en 1930 op de site aan de Broekstraat in Wijnegem opgetrokken. Net vóór de Tweede Wereldoorlog ging de brouwerij failliet en werden de gebouwen overgenomen door de firma Peeters-Brems, die zich toelegde op de productie van motorolie. De merknaam ‘Ardea’ bleef behouden. Deze industriële activiteit werd ongeveer vijftien jaar geleden stopgezet, waarna de ketels en installaties werden ontmanteld en het volledige terrein werd ontruimd. Sindsdien stonden de gebouwen leeg.De gebouwen van de vroegere brouwerij Ardea herinneren aan een industrieel verleden en hebben hierdoor een zekere waarde voor de omgeving. Vooral de statige schoorsteen geldt als een herkenbaar ankerpunt in de weidse omgeving. De gemeente Wijnegem was van bij het begin grote voorstander om aan de ganse site een woonfunctie te geven. In februari 2009 werd het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (grup) Ardea goedgekeurd. Hierin werd de bestemming gewijzigd naar meergezinswoningen en werd het behoud van de erfgoedwaarde gegarandeerd. Om de draagkracht van het gebied te vrijwaren werden slechts twintig wooneenheden of lofts toegelaten. De gemeente Wijnegem leverde de bouwvergunning af in januari 2011 en die werd door de deputatie van de provincie Antwerpen bevestigd in augustus 2014.

Toch liet de start van de werken nog op zich wachten. In de periode tot aan de start van de werken in april 2017 vond grondig overleg plaats tussen de bouwheer en de buurtbewoners om een aantal knelpunten op te lossen en tot een goede oplossing te komen. Er werd een overeenkomst bereikt met alle betrokken partijen. In het kader hiervan nam bouwheer Immo RHC maatregelen om de privacy van de omwonenden maximaal te garanderen en de geluidshinder tijdens de werken tot een minimum te beperken.

Het terrein van de oude brouwerij Ardea heeft een totale oppervlakte van meer dan 7.000 m². Het statige hoofdgebouw en de overige gebouwen werden omgebouwd tot twintig lofts met 33 overdekte en veertien open parkings. De wooneenheden omvatten vier penthouses met een daktuin en de mogelijkheid tot het plaatsen van een privézwembad, negen duplex-units met ruime zonneterrassen en zeven lofts met ruime terrassen. De gerestaureerde oude schouw blijft behouden als herinnering aan de vroegere industriële bedrijvigheid.

De lofts werden casco uitgevoerd met volledige wind- en waterdichte afwerking. Hierin is de restauratie en isolatie van de buitengevels voorzien. De dakbedekking werd in haar totaliteit vernieuwd. Dit omvat ook de plaatsing van het buitenschrijnwerk, de beglazing, de inkomdeuren (ook de gepantserde inkomdeuren van de lofts), de scheidingswanden tussen de wooneenheden onderling en met de gemeenschappelijke delen, de akoestische en thermische vloer­isolatie en alle nutsvoorzieningen tot in de lofts. De gemeenschappelijke delen werden volledig afgewerkt.

De transformatie van de oude brouwerij gebeurde met hoogwaardige materialen en dito afwerking, volgens een ontwerp van het Antwerpse architectenkantoor Wil Bots. Het einddoel is een duurzame constructie met een minimum aan onderhoud en een doorgedreven warmte- en geluidsisolatie. Door middel van geothermie wordt het hele project voorzien van warm water voor sanitair en (vloer)verwarming. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en diep in de aarde gelegen warmtereservoirs. De bouwheer plaatste een systeem van putten, leidingen en individuele warmtepompen per unit. Hiermee kan elke loft verwarmd worden in de winter, maar ook passief gekoeld worden in de zomer.

Het elektrische vermogen voor de warmtepompen en het individuele verbruik kan opgewekt worden door zonnepanelen. Door de bouwschil maximaal te isoleren en de plaatsing van een opgelegd ventilatiesysteem is de vereiste energie echt beperkt. Het project loopt dan ook voor op de huidige bepalingen van de energieprestatieregelgeving.

Het woonproject Ardea-Lofts is gelegen in een groene omgeving met een weids uitzicht en vlotte verbindingen. Het aspect van de natuurrijke omgeving wordt nog versterkt door de aanleg van een gemeenschappelijke parktuin die toegang verleent tot de inkomhal van de respectievelijke lofts. De aanplantingen gebeuren met streekeigen bodembedekkers, bomen, struiken en groenblijvende planten. Het bestaande achterliggende bos wordt in ere hersteld en voort ontwikkeld in overleg met het Agentschap Natuur en Bos  (ANB).

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dijledal Leuven voltooit renovatie woonblok in Waterleidingstraat

Dijledal Leuven voltooit renovatie woonblok in Waterleidingstraat

De Leuvense sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal is klaar met de renovatie van haar gebouw aan de Waterleidingstraat in de deelgemeente Kessel-Lo. Oorspronkelijk telde het oude gebouw 42 kleine appartementen die niet langer voldeden aan de[…]

14/06/2021 | Sociale HuisvestingLeuven
Vier kandidaat-bouwers voor gevangenis Leopoldsburg

Vier kandidaat-bouwers voor gevangenis Leopoldsburg

Antwerpse woonzorgcampus wordt hotel

Antwerpse woonzorgcampus wordt hotel

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Meer artikels