Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woonproject Ilot Sacré maakt einde aan 50 jaar verloedering

Woonproject Ilot Sacré maakt einde aan 50 jaar verloedering

Het toekomstige woonproject Ilot Sacré in het hart van Brussel omvat een perceel van ongeveer 2.500 m² op 100 m van de Grote Markt, tussen de Beenhouwersstraat en de Grasmarkt. Het is gebaseerd op een eenvoudig idee: het netwerk van historische steegjes, zoals dat bestond vóór alle huizen hier werden afgebroken, opnieuw tot leven wekken. Doorgangen zoals het Eenmansstraatje en de Huidenmarkt, die teruggaan tot de middeleeuwen verdwenen onder invloed van de chaotische stedelijke ontwikkeling.

Het terrein wordt ter hoogte van de Grasmarkt nr. 70 amper aan het oog onttrokken door een schutting en ligt al sinds het einde van de jaren '60 van vorige eeuw braak. Het is een doorn in het oog van vele Brusselaars. In de loop der jaren deed het achtereenvolgens dienst als vuilnisbelt, als parkeerterrein en zelfs als openluchtbioscoop. Onlangs werd het afgegraven en grondig onderzocht door een team archeologen.

Het project herstelt de verdwenen straatjes in ere, maakt ze breder en verbindt ze met oude doodlopende steegjes. Zo zal in het hart van deze nieuwe wijk een pleintje ontstaan: het Tweemanspleintje wordt een rustig, gezellig en charmant plekje, overdag voor iedereen toegankelijk en 's nachts beveiligd door toegangshekken. Die aandacht voor stilte en veiligheid garandeert de bewoners de rust van een semipublieke ruimte. Voor dit project werkte projectontwikkelaar Galika samen met de stad Brussel, vooral met het team van Geoffroy Coomans. De stad zal de publieke ruimte op privéterrein beheren. Brussel renoveert ook de aanpalende straatjes en doodlopende steegjes.

In architecturaal opzicht wordt resoluut gekozen voor een moderne aanblik. Tegelijk wil het project inzake volumes, gevelritmes, materialen en kleuren passen in de historische context. Elk van de acht panden krijgt een eigen ingang, een eigen identiteit, eigen volumes, een eigen programma en een eigen specifieke afwerking. Zo wil het project de charme van één van de oudste wijken van onze hoofdstad opnieuw tot leven wekken. Het ontwerp van architectenkantoor DDS & Partners (Dominique Delbrouck) is in dat opzicht een toonbeeld van fijngevoeligheid.

Het project legt de nadruk op een gemengde woonfunctie. Er komen 24 studio's, 22 studentenkamers, 29 appartementen met één, twee of drie slaapkamers, twee eengezinswoningen, een beheerlokaal en een conciërgewoning, twee handelszaken (aan de Beenhouwersstraat en de Grasmarkt), 24 ondergrondse parkeerplaatsen en een fietsenstalling met 65 plaatsen. De projectontwikkelaar mikt zowel op eigenaars-bewoners als op investeerders.

De duurzaamheid van de gebouwen wordt gegarandeerd door de keuze voor traditionele materialen die de tand des tijds doorstaan: Belgische bakstenen (i.p.v. bekledingsplaten), natuursteen (i.p.v. een pleisterlaag) en blauwe hardsteen (i.p.v. betonklinkers). Perfecte isolatie en prima ventilatie staan samen met het gebruik van performante energiebronnen borg voor uitmuntende energetische prestaties.

Om het Ilot Sacré te 'reconstrueren', verdiepte Galika zich in de geschiedenis van de site. Wat bevond zich op deze plaats vóór de huizen werden afgebroken' Waarom besliste men op een bepaald moment om die eeuwenoude en soms heel bijzondere panden niet langer te onderhouden' Waarom kregen de opeenvolgende projecten geen vergunning' En waarom hebben de vergunningen die wél werden afgeleverd, uiteindelijk tot niets geleid' Binnenkort verschijnt een boek dat de boeiende geschiedenis van deze site uit de doeken zal doen. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar