Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woonproject De Blekerij start in stationsomgeving Diest

Gerelateerde onderwerpen :

Woonproject De Blekerij start in stationsomgeving Diest

Aan de Turnhoutsebaan in Diest beginnen in januari 2017 de bouwwerkzaamheden van De Blekerij, een woonproject met 68 appartementen (waarvan vijf penthouses), twee eengezinswoningen en twee handelspanden, verdeeld over vier gebouwen. Het nieuwe project situeert zich op een terrein tussen het station en de Demer, wordt ontwikkeld door Cores Development en maakt deel uit van de herwaardering van de stationswijk die de schakel moet worden tussen het station en het centrum van Diest. De oplevering is begin 2019 voorzien.

Het ontwerp is van De Architecten nv uit Lier. Zij besloten om de appartementen en woningen niet in één groot massief bouwblok op te nemen, maar te verdelen over vier verschillende gebouwen met een wisselend aantal bouwlagen. De gekozen bouwmaterialen (rode baksteen voor de gevels, beton voor de terrassen en aluminium voor het buitenschrijnwerk) zijn voor alle gebouwen dezelfde, maar toch is gezorgd voor voldoende variatie in de architectuur. Door de afwisseling in het aantal bouwlagen, de combinatie van horizontaal en verticaal gevelmetselwerk en de mix van inpandige en externe terrassen wordt de bebouwing luchtig en speels gemaakt.

Tussen de vier gebouwen wordt een gemeenschappelijke binnentuin aangelegd. Deze tuin moet een oase van rust en een ontmoetingsplaats worden. Centraal in de tuin komt een wadi voor de infiltratie van regenwater, met daarrond een tuinpad in hoogwaardig beton met natuurlijke kiezels. Dit pad biedt toegang tot de individuele tuinen van de woningen en de gelijkvloerse appartementen. Omwille van de natuurwaarde nabij de Demervallei worden inheemse bomen geplant. Naast een treurwilg als blikvanger zijn er meerstammige hazelaars voorzien in combinatie met enkele rododendrons.

'De stad Diest wou een echt verhaal, een echte Demerarchitectuur met genoeg variatie in stijl en bouwlagen. Daarom hebben we het project architecturaal gesplitst in een stijl voor het stationsplein, dat om een solide architectuur vraagt, en een stijl voor de Demerzijde. De rivier vraagt immers om meer openheid', zegt Sofie Pittoors van De Architecten nv.

De Blekerij ligt in de stationsomgeving, die helemaal herontwikkeld wordt. Het strategische project 'Poort van Diest en Demer' is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, de stad Diest en de NMBS Holding. Vervoersmaatschappij De Lijn en het Vlaamse Gewest worden eveneens nauw betrokken bij dit project. Het doel is om de stationsomgeving nieuw leven in te blazen en te ontwikkelen als een hoogwaardige woon- en werklocatie.

Het gebied moet een schakel worden tussen het station en de binnenstad en uitgroeien tot een volwaardig stadsdeel. Het stationsplein wordt verkeersvrij en de straat voor het station verkeersarm. Er komen ook een nieuw busstation, fietsenstallingen, een kiss & ride-zone en een groot parkeerterrein. Het gebied wordt op termijn een echt deel van de binnenstad, met extra ruimte voor woningen, bedrijven en stedelijke voorzieningen. De totale realisatie wordt gespreid over een periode van tien jaar en zal omstreeks 2020 afgerond zijn.

'We hebben veel ervaring met de herontwikkeling van oude industrieterreinen en de opwaardering van verwaarloosde stadswijken. We noemen onszelf ook eerder conceptontwikkelaar of 'urban landscaper' dan projectontwikkelaar. We zijn blij dat we met ons eerste project in Vlaams-Brabant kunnen meewerken aan de herontwikkeling van de stationswijk in Diest', zegt Peter Leyssens, managing partner van Cores Development.

Planning werken

De bouwwerkzaamheden zullen beginnen in januari 2017. Eerst worden er beperkte afbraakwerken uitgevoerd om aansluitend te starten met het uitgraven van de ondergrondse parking en de constructie van de nieuwe gebouwen. De oplevering van de eerste fase, namelijk de twee gebouwen aan de kant van het station, is begin 2019 voorzien.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

In het centrum van Izegem maakt de vroegere drukkerij Strobbe plaats voor 113 nieuwbouwappartementen. Projectontwikkelaar ION kreeg de goedkeuring voor vier bijna-energieneutrale gebouwen op de site die wordt omgebouwd tot Cultuurfabriek,[…]

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Meer artikels