Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woonproject Cadiz opgeleverd

Woonproject Cadiz opgeleverd

Het prestigieuze woonconcept Cadiz op het Eilandje in Antwerpen, een project van liefst 40.000 m² met plaats voor horeca, winkels, een supermarkt, een woonzorgcentrum, erkende assistentiewoningen en 216 appartementen, is klaar. De residentiële units in de vier woontorens zijn opgeleverd en de eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe gebouw aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van Polo Architects en Meta architectuurbureau, werd ontwikkeld door Cores Development en Builprom en vormt samen met het aansluitende Cadixplein het referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk.

Aan de binnenkant van het gebouw werd op de gelijkvloerse verdieping een groen binnenplein aangelegd en ondergronds is een ruime parking voorzien. Op die manier werd niet alleen een geschikt klimaat gecreëerd om in de buurt horecazaken en winkels aan te trekken, die voorzieningen zitten ook geïntegreerd in het concept van het gebouw zelf. Door deze mix van functies profileert Cadiz zich duidelijk als het kloppende hart van de hele wijk. Het Cadizproject zal 800 tot 1.000 nieuwe bewoners naar het Eilandje halen. Sinds de Tweede Wereldoorlog kregen nergens in Antwerpen meer dan 1.000 inwoners in één keer een nieuwe woonplek geboden.

Assistentiewoningen

De bouwwerkzaamheden aan Cadiz werden door de tijdelijke handelsvennootschap Besix-Vanhout in augustus 2013 gestart. De residentiële units zijn opgeleverd, de niet-residentiële kavels van het project zullen in de komende maanden worden afgewerkt. De Delhaize-supermarkt aan het Kattendijkdok zal dit najaar de deuren openen. Het woonzorgcentrum met 116 kamers van Gasthuis-Zusters Antwerpen (GZA) zal begin 2017 operationeel zijn en voor de oplevering van de 48 erkende assistentiewoningen is het nog wachten tot de zomer van 2017.

"Met de nieuwe woonzorgcampus wil GZA 65-plussers een kwalitatieve zorgverlening, ondersteuning en begeleiding bieden. Er is gekozen voor een structuur van zeven leefgroepen van elf tot vijftien bewoners. Eén van de grote troeven van het nieuwe project is de wisselwerking tussen het woonzorgcentrum en de nieuwe woonwijk. Dat is een hele uitdaging: hoe brengen wij de buitenwereld bij ons naar binnen en hoe brengen wij onze mensen naar buiten? Die zorgcomponent in een 'gewone' woonwijk zal volgens mij een echt dorpsgevoel creëren", verwacht Geert Staelens, woonzorgmanager van GZA.

"We geloofden in 'Het Eilandje' en het stadsbestuur samen met ons. Het Eilandje had al 25 jaar de reputatie van een opkomende buurt, maar is dat pas echt geworden met de komst van het MAS. Cadiz heeft Cores zeker in de markt gezet. We zijn erin geslaagd een hype te creëren, alles was verkocht toen we begonnen te bouwen", verklaart Peter Leyssens, managing partner van Cores Development.

Douanegebouw

Cadiz is gebouwd op de site van het vroegere Douanegebouw. Hoewel het brutalistische gebouw van architect Etienne De Pessemier uit de jaren '70 van vorige eeuw niet zonder kwaliteiten was, bleek het niet geschikt om woningen in onder te brengen. De structuur liet weinig mogelijkheden om iedere woning voldoende daglicht te schenken. Het gebouw lag bovendien in het midden van het bouwblok en was omringd door parkeerplaatsen en restgroen. Het ontbrak het gebouw aan de vereiste stedelijke kwaliteiten om leven te brengen in de nieuwe woonbuurt en daarom werd het afgebroken.

De opgave was complex: op een diep bouwblok een groot aantal wooneenheden realiseren, waarbij elke woning toch kan genieten van voldoende lichtinval en zicht. Tegelijkertijd moet het project leven brengen in het nieuwe stadsdeel. Meta architectuurbureau en Polo Architects, beide uit Antwerpen, brachten die opdracht tot een goed einde. Het resultaat van hun werk is een opmerkelijk bouwblok met een typologie zonder precedenten in België.

Kleine stad in de stad

"Belangrijk is dat Cadiz op verschillende schalen een goede relatie aangaat met zijn omgeving. Op schaal van de stad is het bouwblok leesbaar op grotere afstand, op het niveau van de buurt staat het in een directe relatie met het plein en zijn omringende straten. Het plan combineert verschillende woontypes (appartementen, luxueuze penthouses, erkende assistentiewoningen en sociale woningen) met semipublieke invullingen zoals winkels, horeca en een supermarkt. De vervlechting van residentiële met andere stedelijke functies maakt van het gebouw een kleine stad in de stad", vertellen Niklaas Deboutte van Meta architectuurbureau en Mauro Poponcini van Polo Architects.

Cadiz is een gebouw met twee gezichten. Van dichtbij, op straatniveau, zie je slechts de gevelplint met winkels, erkende assistentiewoningen en appartementen. Een claustra op de tweede en derde verdieping omringt het hele bouwblok en schermt de appartementen af van de straat. Vanaf de straat kan je een glimp opvangen van de collectieve binnentuin, een ontwerp van Dirk Vandekerkhove. Hier bevinden zich de toegangen tot de appartementen. Van ver toont Cadiz een ander en meer monumentaal beeld. Vier torengebouwen, teruggetrokken van de rooilijn, staan met hun knieën op het dak van de sokkel en met hun voeten in de lager gelegen binnentuin. Een groen, hellend vlak verbindt het collectieve binnengebied met de private terrassen op de sokkel.

Voor het Cadizproject werden voorzieningen getroffen om het hemelwater zo goed mogelijk op te vangen en de afvoer naar de riolering tot een minimum te beperken. Er zijn tevens groendaken en buffertanks aangelegd waardoor het gebufferde water kan worden hergebruikt in het complex.

Wijkplein

Pal naast Cadiz wordt het toekomstige wijkplein de ontmoetingsplaats bij uitstek. Het strekt zich uit van het centrum van de wijk tot aan het watervlak en moet de rust en kwaliteit bieden die een nieuw ontwikkelde woonomgeving verdient. Er wordt zoveel mogelijk verkeer geweerd en de dokranden van het Kattendijkdok worden als kwalitatieve gebruiksruimtes ingericht, zodat bewoners en bezoekers kunnen ontspannen aan het water.

De wegenwerken in de August Michielsstraat zijn afgerond en de weg is opnieuw opengesteld voor alle verkeer. Ook de werken in de Napelsstraat zijn afgerond. Ten gevolge van onvoorziene omstandigheden in de ondergrond liepen de werken op de Kattendijkdok-Oostkaai vertraging op. De voorlopige planning voorziet een einde van de werken van de huidige fase (centrale deel van de Kattendijkdok Oostkaai) tegen het einde van de zomer. De aansluitende verbindingen naar de Londenstraat en Mexicobruggen worden dit najaar afgewerkt.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Torhout krijgt kwaliteitskamer

Torhout krijgt kwaliteitskamer

De gemeenteraad van Torhout gaf op 25 mei groen licht voor de start van de Torhoutse kwaliteitskamer. Dit team van experten zal ontwikkelaars van grote bouwprojecten op belangrijke plaatsen in de stad op een deskundige wijze begeleiden en het[…]

02/06/2020 | Architecten
Studieopdracht transformatie Kaaitheater Brussel gegund

Studieopdracht transformatie Kaaitheater Brussel gegund

Nieuwe reeks Bouwmeester Scans online

Nieuwe reeks Bouwmeester Scans online

Zes Belgische projecten genomineerd voor Brick Award

Zes Belgische projecten genomineerd voor Brick Award

Meer artikels