Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woon- en leefproject gepland op domein Gerkenberg in Bree

Gerelateerde onderwerpen :

Woon- en leefproject gepland op domein Gerkenberg in Bree

Het kloosterdomein Gerkenberg aan de Meeuwerkiezel in Bree krijgt een nieuwe bestemming. Woonzorginnovator Triamant zal er een (zorg)buurt bouwen met 152 wooneenheden. Bewoners en omwonenden zullen kunnen kiezen uit een brede waaier van diensten en zorgfuncties op maat. De ontwerper is Buro II & Archi+i. De stedenbouwkundige vergunning wordt binnenkort aangevraagd. De bedoeling is halfweg dit jaar te starten met de werkzaamheden, die anderhalf jaar zullen duren.

'Door de snel toenemende vergrijzing en de krappe budgetten bij de overheid is er nood aan radicaal vernieuwende zorgoplossingen. De bestaande woonvormen hebben elk hun specifieke nadelen: in rusthuizen blijf je een gast, ondergeschikt aan een instituut. Thuiszorg in een vaak onaangepaste woning of appartement, met een verpleegster die rondrijdt, is financieel niet lang meer houdbaar en het doorbreekt de vereenzaming niet. Bij assistentiewoningen blijft de zorgregie dan weer ten laste van de klant. Cohousing en kangoeroewonen zijn ook maar deeloplossingen', aldus Dirk De Baets, gedelegeerd bestuurder van Triamant.

Daarom creëerde Triamant een compleet nieuw buurtmodel. 'Het werkt die nadelen weg en biedt extra voordelen. De bewoners kunnen indien nodig permanent terecht bij een professioneel zorgteam, maar in ons concept staan vooral leven en gastvrijheid centraal.

We focussen op twee cruciale dingen: bewoners moeten zichzelf kunnen blijven en de koers van hun leven blijven bepalen, en daarnaast promoten we een gezonde geest in een gezond lichaam. Niet alleen de juiste voeding en beweging, maar ook intellectuele stimulatie en het creëren van ontmoetingskansen en een sociaal netwerk dragen daartoe bij', vervolgt Triamant-voorzitter Jo Robrechts.

Binnen haar volledig aangepaste infrastructuur voor jong en oud biedt Triamant acute, chronische en crisiszorg. 'Maatwerk dus, naargelang iemand veel of weinig zorg nodig heeft. Ideaal bijvoorbeeld voor koppels met één kerngezonde en één zorgbehoevende partner. In Triamant Haspengouw, de eerste zorgbuurt van Triamant in Velm bij Sint-Truiden, is deze vernieuwende vorm van samenleven voor ruim 200 bewoners al sinds vier jaar werkelijkheid', besluit De Baets.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Heraanleg Scheldekaaien Nieuw Zuid Antwerpen in 2022

Heraanleg Scheldekaaien Nieuw Zuid Antwerpen in 2022

Het schetsontwerp voor de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid in Antwerpen is klaar. Het ontwerpteam Sweco – PROAP - WIT architecten tekende een park van 5 ha voor voetgangers en fietsers met ruimte voor ontspanning. Eind dit jaar[…]

Drie ontwerpteams voor herontwikkeling Arenawijk in Deurne

Drie ontwerpteams voor herontwikkeling Arenawijk in Deurne

Bouwkroniek neemt een zomerbreak

Bouwkroniek neemt een zomerbreak

Herbestemming voor Leuvense Silo's en Molens van Orshoven

Herbestemming voor Leuvense Silo's en Molens van Orshoven

Meer artikels