Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woningvraag blijft op recordniveau in Nederland

 Woningvraag blijft op recordniveau in Nederland

“De nieuwbouw neemt toe, maar voor vele projecten blijft het lang wachten op een vergunning”, zegt Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland.

© ING Nederland

Volgens de verwachtingen van ING Economisch Bureau zal  de Nederlandse economie dit jaar stevig blijven groeien. Net als in 2016 komt de groei op ruim 2% uit. Op de bouwplaats blijft de activiteit toenemen: de bouw is voor het derde opeenvolgende jaar de snelst groeiende sector met in zijn kielzog de zakelijke dienstverlening. Regionaal presteren vooral Amsterdam en de regio Eindhoven goed met groeipercentages van ruim 3%.

De vraag naar woningen blijft op recordniveau en nu het aanbod bijna zo laag is als vóór de crisis stijgen de huizenprijzen ook dit jaar. In Amsterdam zijn de huizenprijzen zo omhoog geschoten dat de verslechterde betaalbaarheid minder ruimte laat voor een verdere prijsstijging. In andere regio’s is de betaalbaarheid van woningen echter veel beter en is meer ruimte voor hogere prijzen.

Klusbedrijven profiteren van het grote aantal huiseigenaars die hun nieuwe stulpje willen aanpassen aan hun eigen woonwensen. De nieuwbouw neemt toe, maar voor veel projecten blijft het lang wachten op een vergunning. Gemeenten hebben te weinig capaciteit om alle plannen snel te beoordelen.

Exporterende bedrijven zoals de groothandelaars en transporteurs schakelen in een hogere versnelling en de orderboeken in de industrie raken steeds beter gevuld. De hogere productie zet vele bedrijven aan tot investeringen in machines, voertuigen en it.

“De economie draait nu prima. Toch kunnen vooral bedrijven die zich op de export richten de komende jaren last gaan ondervinden van de brexit en de protectionistische wind. Nederland is daarvoor zeer gevoelig. Anderzijds is er een kans dat een nieuw kabinet de ruime overheidsfinanciën inzet voor lagere belastingen. Dat merken consumenten in 2018 als de onderhandelingen snel verlopen, of in 2019 als ze meer tijd in beslag nemen. Die twee zouden elkaar de komende jaren wel eens in evenwicht kunnen houden, zodat de economie nog een paar jaar heel aardig kan groeien”, aldus Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Maaslands Huis renoveert 181 woongelegenheden

Maaslands Huis renoveert 181 woongelegenheden

De sociale huisvestingsmaatschappij Maaslands Huis cvba gaat 181 verhuurde woongelegenheden in de wijk Grimbyerbroek in Opgrimbie-Maasmechelen energetisch renoveren. Het gaat om een investering van 10.642.112,61 € zonder btw, waarvan een[…]

27/02/2020 | Hout, Gevel & DakwerkenImmo
VVSG: regels maken bouwshift te complex en onbetaalbaar

VVSG: regels maken bouwshift te complex en onbetaalbaar

Key West-project goed voor 524 appartementen aan kanaal Brussel

Key West-project goed voor 524 appartementen aan kanaal Brussel

Voormalige elektriciteitscentrale in Luik wordt bedrijvenpark

Voormalige elektriciteitscentrale in Luik wordt bedrijvenpark

Meer artikels