Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woningtekort doet prijs Gentse woningen flink stijgen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Woningtekort doet prijs Gentse woningen flink stijgen

Gent kampt met een woningtekort voor panden met een prijskaartje tot 300.000 €. Het tekort is inmiddels zo groot dat vastgoedmakelaars voor één woning tot dertig huizenjagers per dag rondleiden en zelfs ‘biedingsavonden’ moeten organiseren. Het gros van dit soort woningen is binnen de twee weken verkocht, en vaak voor een bedrag dat tot 20% hoger ligt dan de initiële vraagprijs. Dat stelt Hillewaere Vastgoed Gent vast.

Het woningtekort in Gent wordt groter. Zo gingen in mei zelfs enkele huizenjagers ’s nachts met een tentje kamperen om zeker te zijn dat ze de volgende dag als eersten konden intekenen voor een woning die nog niet eens gebouwd was. Dat is ongezien. Of het nu om een huis, een appartement, een nieuwbouw of een bestaande woning gaat, wie momenteel een woning tot 300.000 € te koop zet in Gent mag zich aan een stormloop verwachten.

“De aantrekkingskracht van Gent is de voorbije jaren stevig toegenomen. Dat is onder meer te danken aan de stijgende werkgelegenheid in de regio en enkele ambitieuze stadsvernieuwingsprojecten. Inmiddels kan het aanbod de hoge vraag aan woningen allang niet meer volgen. Nagenoeg álle woningen tot 300.000 € gaan binnen de twee weken de deur uit”, zegt Nikolaas Maene van Hillewaere Vastgoed Gent.

Bij Hillewaere Vastgoed, één van de grote vastgoedgroepen in Vlaanderen die sinds enkele maanden ook in Gent actief is, merken ze sinds enige tijd dat de Gentse huizen tot liefst 20% boven de vraagprijs van eigenaar veranderen. Zo ging in Gent onlangs nog een rijwoning met een bewoonbare oppervlakte van 191 m² voor 301.000 € van de hand, of liefst 51.000 € meer dan de eigenaar er oorspronkelijk voor betaald wilde krijgen. Dat zoveel meer boven de initiële vraagprijs wordt betaald, komt omdat een aantal kandidaat-kopers al een paar keer achter het net visten.

“Om alles zo transparant mogelijk te laten verlopen en een opbod te vermijden organiseren we steeds meer ‘biedingsavonden’. Op zulke avonden komen alle kandidaat-kopers samen in het huis dat ze willen kopen en houden we een biedingsronde onder strikte voorwaarden. Ze mogen elk in stilte één finaal bod op een formulier invullen en dat document in een enveloppe steken. De verkoper verzamelt vervolgens alle gesloten enveloppes en opent ze enige tijd later in ieders bijzijn. Wie het hoogste bod onder gesloten enveloppe heeft ingediend, mag dan uiteindelijk de woning kopen. Voor alle duidelijkheid: het gaat hierbij dus niet om een openbare verkoop”, legt Nikolaas Maene uit.

De hoogste bieders zijn doorgaans gezinnen die niet één, maar twee keer steun van de ouders en/of grootouders krijgen. Meestal krijgen ze bij de aankondiging dat ze een woning willen kopen al een mooi bedrag van thuis toegestopt. Wanneer ze dan wat later uitleggen dat er veel gegadigden zijn, wordt dat bedrag nog een beetje verhoogd, zo blijkt uit gesprekken met Gentse kandidaat-kopers.

“Toch zijn het niet alleen jonge gezinnen die momenteel in Gent op zoek zijn naar een woning. We zien ook verrassend veel kandidaat-kopers die al een eigendom hebben en op zoek zijn naar een tweede pand. Zij zien een nieuwe aankoop als een investering op lange termijn. Sommigen kopen bijvoorbeeld een huis voor hun studerende dochter of zoon in plaats van vier jaar of langer huur moeten te betalen voor een studentenkamer”, besluit Nikolaas Maene.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Het strenger worden van de banken vormt een gevaar voor projecten"

"Het strenger worden van de banken vormt een gevaar voor projecten"

Ook in 2021 laat Bouwkroniek een reeks CEO’s aan het woord. We zetten het nieuwe jaar in met de antwoorden van Elisabeth Van Damme, bestuurder bij makelaar Elitis Real Estate. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

Nieuw park en woningen Hoekakker in Ekeren stapje dichter bij realisatie

Nieuw park en woningen Hoekakker in Ekeren stapje dichter bij realisatie

Nieuwe bestemming voor PMS-pand in Kortrijk

Nieuwe bestemming voor PMS-pand in Kortrijk

Kerremanspark in Zellik wordt woonerf met 72 woningen

Kerremanspark in Zellik wordt woonerf met 72 woningen

Meer artikels