Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woningtekort doet prijs Gentse woningen flink stijgen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Woningtekort doet prijs Gentse woningen flink stijgen

Gent kampt met een woningtekort voor panden met een prijskaartje tot 300.000 €. Het tekort is inmiddels zo groot dat vastgoedmakelaars voor één woning tot dertig huizenjagers per dag rondleiden en zelfs ‘biedingsavonden’ moeten organiseren. Het gros van dit soort woningen is binnen de twee weken verkocht, en vaak voor een bedrag dat tot 20% hoger ligt dan de initiële vraagprijs. Dat stelt Hillewaere Vastgoed Gent vast.

Het woningtekort in Gent wordt groter. Zo gingen in mei zelfs enkele huizenjagers ’s nachts met een tentje kamperen om zeker te zijn dat ze de volgende dag als eersten konden intekenen voor een woning die nog niet eens gebouwd was. Dat is ongezien. Of het nu om een huis, een appartement, een nieuwbouw of een bestaande woning gaat, wie momenteel een woning tot 300.000 € te koop zet in Gent mag zich aan een stormloop verwachten.

“De aantrekkingskracht van Gent is de voorbije jaren stevig toegenomen. Dat is onder meer te danken aan de stijgende werkgelegenheid in de regio en enkele ambitieuze stadsvernieuwingsprojecten. Inmiddels kan het aanbod de hoge vraag aan woningen allang niet meer volgen. Nagenoeg álle woningen tot 300.000 € gaan binnen de twee weken de deur uit”, zegt Nikolaas Maene van Hillewaere Vastgoed Gent.

Bij Hillewaere Vastgoed, één van de grote vastgoedgroepen in Vlaanderen die sinds enkele maanden ook in Gent actief is, merken ze sinds enige tijd dat de Gentse huizen tot liefst 20% boven de vraagprijs van eigenaar veranderen. Zo ging in Gent onlangs nog een rijwoning met een bewoonbare oppervlakte van 191 m² voor 301.000 € van de hand, of liefst 51.000 € meer dan de eigenaar er oorspronkelijk voor betaald wilde krijgen. Dat zoveel meer boven de initiële vraagprijs wordt betaald, komt omdat een aantal kandidaat-kopers al een paar keer achter het net visten.

“Om alles zo transparant mogelijk te laten verlopen en een opbod te vermijden organiseren we steeds meer ‘biedingsavonden’. Op zulke avonden komen alle kandidaat-kopers samen in het huis dat ze willen kopen en houden we een biedingsronde onder strikte voorwaarden. Ze mogen elk in stilte één finaal bod op een formulier invullen en dat document in een enveloppe steken. De verkoper verzamelt vervolgens alle gesloten enveloppes en opent ze enige tijd later in ieders bijzijn. Wie het hoogste bod onder gesloten enveloppe heeft ingediend, mag dan uiteindelijk de woning kopen. Voor alle duidelijkheid: het gaat hierbij dus niet om een openbare verkoop”, legt Nikolaas Maene uit.

De hoogste bieders zijn doorgaans gezinnen die niet één, maar twee keer steun van de ouders en/of grootouders krijgen. Meestal krijgen ze bij de aankondiging dat ze een woning willen kopen al een mooi bedrag van thuis toegestopt. Wanneer ze dan wat later uitleggen dat er veel gegadigden zijn, wordt dat bedrag nog een beetje verhoogd, zo blijkt uit gesprekken met Gentse kandidaat-kopers.

“Toch zijn het niet alleen jonge gezinnen die momenteel in Gent op zoek zijn naar een woning. We zien ook verrassend veel kandidaat-kopers die al een eigendom hebben en op zoek zijn naar een tweede pand. Zij zien een nieuwe aankoop als een investering op lange termijn. Sommigen kopen bijvoorbeeld een huis voor hun studerende dochter of zoon in plaats van vier jaar of langer huur moeten te betalen voor een studentenkamer”, besluit Nikolaas Maene.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

De raden van bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappijen Eigen Haard Zwevegem en Eigen Gift Eigen Hulp Kuurne hebben begin december 2020 groen licht gegeven om een intentieverklaring te ondertekenen voor een fusie. Daarmee onderschrijven[…]

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Meer artikels