Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woningprijzen stijgen vier keer sneller dan inflatie

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Woningprijzen stijgen vier keer sneller dan inflatie

© Foto ERA

De woningprijzen zijn vorig jaar met 3,52% gestegen, een stijging die meer dan vier keer groter is dan de inflatie. In die periode zijn respectievelijk Leuven, Antwerpen en Brugge als duurste centrumsteden uit de bus gekomen, terwijl Genk, Roeselare en Kortrijk de goedkoopste waren.

Dat blijkt uit een studie van vastgoedmakelaar ERA Belgium in samenwerking met de KU Leuven, die de Vlaamse vastgoedmarkt van de voorbije vijftien jaar onder de loep nam, gebaseerd op de cijfers van ongeveer 60.000 transacties. Het is al tien jaar geleden dat het verschil tussen de inflatie (de stijging van de prijzen van de consumptiegoederen die vorig jaar 0,76% bedroeg) en de stijging van de woningprijzen zo groot was.

“In 2009 was dit respectievelijk 0,26% en 1,42%. In 2019 zijn onze woningen dus niet alleen in absolute prijs gestegen, maar nog veel sterker in relatieve waarde. Vastgoedeigenaars hebben er dus een boerenjaar op zitten”, zegt Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium.

Sven Damen, de vastgoedeconoom van de KU Leuven die de studie uitvoerde en Johan Krijgsman verwachten dat de prijzen de komende jaren niet meer aan dit hoge tempo blijven stijgen. De afschaffing van de woonbonus zal hierbij een ‘prijsdempend’ effect hebben.“In ons onderzoek vinden we dat op middellange termijn vooral de ontleencapaciteit van gezinnen de woningprijzen bepaalt: hoe meer de Vlaming kan lenen, hoe meer hij ook aan zijn woning uitgeeft. Die ontleencapaciteit is dus afhankelijk van het inkomen, de hypotheekrente en de woonbonus. Door het wegvallen van de woonbonus zal de Vlaming 9 tot 13% minder kunnen lenen, waardoor we op middellange termijn een prijsdempend effect op de woningprijs kunnen verwachten. Dit betekent niet noodzakelijk dat de prijzen onmiddellijk zullen dalen omdat de woningprijs ook afhankelijk is van andere factoren die zeer moeilijk te voorspellen zijn, zoals bijvoorbeeld de hypotheekrente”, aldus Sven Damen.

Leuven

Uit de studie blijkt dat Leuven de duurste Vlaamse centrumstad van de voorbije vijftien jaar is, 9% duurder dan Antwerpen en 11% duurder dan Brugge. Onderaan het lijstje staan respectievelijk Kortrijk, Roeselare en Genk. Zo betaal je voor een woning in Leuven ruim de hélft meer (60,29%) dan voor dezelfde woning in Genk, amper 60 kilometer verder. Hasselt, de duurste Limburgse centrumstad, staat pas op de negende plaats, tussen Sint-Niklaas en Aalst

“Leuven heeft zijn hoge vastgoedprijzen voor een groot deel te danken aan de immens grote vraag van hoogopgeleiden. Zij hebben een groter budget te spenderen en als het aanbod dan onvoldoende toeneemt, leidt dat tot hoge woningprijzen”, verklaart Sven Damen.

Uit dezelfde ERA Barometer 2020 blijkt ook nog dat een Vlaamse woning het voorbije jaar gemiddeld 97 dagen te koop stond vooraleer het finale bod werd aanvaard. Het nieuws van de afschaffing van de woonbonus zorgde in het vierde kwartaal echter voor een versnelling: de gemiddelde verkoopperiode daalde naar 88 dagen.

“In werkelijkheid was het versnellend effect van de woonbonus natuurlijk nog veel groter. De cijfers geven namelijk het gemiddelde weer van het hele kwartaal, terwijl de ‘woonbonus-rush’ maar zes weken geduurd heeft. Als je bod pas na 15 november aanvaard was, geraakte het nodige papierwerk voor de akte immers niet meer rond vóór het einde van het jaar”, zegt Johan Krijgsman.

Minder open bebouwingen

Ook in de bewoonbare oppervlakte van woningen op de Vlaamse vastgoedmarkt is een opvallende evolutie te zien. Die bedraagt momenteel gemiddeld 180 m² terwijl deze vijftien jaar geleden nog 11 m² hoger lag. De verkochte woningen worden dus steeds compacter, een logisch gevolg van de daling in het aantal open bebouwingen.

"In 2005 was dat 44% van de markt, terwijl dit vorig jaar ‘maar’ 36% was. Die evolutie ligt helemaal in lijn met de boodschap die de Bouwmeesters al jaren verkondigen: we moeten voorzichtiger omspringen met onze open ruimte”, bevestigt Johan Krijgsman.

Ten slotte blijkt het verouderde patrimonium nog steeds actueel. De Vlaamse woningen staan erom bekend dat ze nog te vaak te oud zijn, en daarom niet voldoen aan de moderne normen en noden. Dat bevestigt ook de ERA Barometer 2020: het gemiddelde verkochte pand was vorig jaar niet minder dan 59 jaar oud.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels