Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woningpas breidt uit met gebruiksvriendelijke digitale kluis

Gerelateerde onderwerpen :

,
Woningpas breidt uit met gebruiksvriendelijke digitale kluis

De woningpas, een online toepassing van de Vlaamse overheid die relevante informatie over een woning en perceel  bevat, wordt steeds gebruiksvriendelijker. Sinds 25 juni is een digitale kluis beschikbaar waar de eigenaar zelf documenten over uw woning kan opladen en bewaren. Geen zoektocht meer naar verloren gewaande en verstofte documenten.
De digitale kluis is een handige en veilige online verzamelplaats voor alle relevante digitale bestanden, zoals plannen, attesten en keuringen, verslagen, onderhoudsdocumenten, foto’s en facturen van uitgevoerde werken, .... Ook foto’s van renovatiewerken kan men hier bewaren en zo een mooi overzicht opslaan van alle uitgevoerde werken. Leuk om op terug te blikken, maar vooral handig om alles op één overzichtelijke plaats te bewaren én terug te vinden. Indien men een woning verkoopt, biedt de digitale kluis in de woningpas een handig overzicht van alle verplichte en aangevulde documenten en kunnen deze eenvoudig overgedragen worden naar een volgende eigenaar.
 
Het opladen en bewaren van documenten in de digitale kluis verloopt makkelijk via het tabblad ‘Attesten en documenten’. De werkwijze is gebruiksvriendelijk en er zijn een aantal vooraf bepaalde categorieën zodat de gebruiker een handig overzicht krijgt van de documenten: plannen, verslagen en adviezen, attesten & keuringen, onderhoudsdocumenten en bewijsstukken (foto's en facturen) van uitgevoerde renovatiewerken.
 
Enkel de eigenaar van de woning kan deze documenten zien, tenzij die beslist om zijn/haar woningpas te delen met anderen, zoals bv. de makelaar, notaris, huurder, een geïnteresseerde koper, een deskundige …. Bij het delen van de woningpas ziet deze persoon automatisch ook alle documenten die de eigenaar heeft opgeladen in de digitale kluis.  Zo hoeft die de documenten niet meer langs een andere weg digitaal te bezorgen. Ze zijn automatisch beschikbaar in de woningpas als deze met hen gedeeld worden. Wanneer men de woning verkoopt, gaan alle bewaarde documenten automatisch naar de volgende eigenaar. Wie dat niet wil, verwijdert gewoon de bewaarde documenten.

Woningpas

Bij het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van een woning komen veel paperassen bij te kijken. Daarom bundelde de Vlaamse overheid alle relevante info over de woning in de woningpas: een digitaal paspoort voor het huis. De woningpas bevat informatie over energie, isolatie, installaties, uitgevoerde renovatiewerken waarvoor je een premie ontving, relevante bodeminformatie, informatie over de riolering, de mobiscore en stedenbouwkundige vergunningen. Het bevat ook een tool waarmee de eigenaar een eigen energiescore kan berekenen en de woningkwaliteitswijzer waarmee die de kwaliteit van de woning kan checken. Daarnaast kan de eigenaar in de woningpas een overzicht vinden van attesten bij (ver)koop, (ver)huur, (ver)bouw en een overzicht van beschikbare premies voor aanpassingswerken aan je woning.
 
Meer informatie vind je op www.woningpas.vlaanderen.be. Eigenaars  kunnen het paspoort van de woning bekijken door in te loggen met hun e-id, token of via de itsme-app.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

De datum voor de invoering van het asbestattest is gekend. Vanaf 23 november 2022 moet er bij elke overdracht van een pand dat vóór 2001 werd gebouwd, een asbestattest overhandigd worden aan de koper. Volgens OVAM zouden in[…]

28/04/2022 | AsbestVlaamse Regering
Informatie bij overstromingen of droogte

Informatie bij overstromingen of droogte

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Meer artikels