Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woningpas beloond met eGOV-award

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Woningpas beloond met eGOV-award

Met de eGOV-awards beloont Agoria projecten die zowel voor de overheid als voor de gebruikers (burgers of bedrijven) een efficiënte service aanbieden.  De grote winnaar met het beste eGOV-project van 2019 is het Beheerscomité Burgerlijke Stand met de ‘Modernisering van de burgerlijke stand'. Ook de woningpas viel in de prijzen met een award voor ‘Gebruiksvriendelijkheid’ en een nominatie in de categorie ‘Samenwerking’.

Wanneer je een woning wil (ver)kopen of (ver)huren, komt daar heel wat administratie bij kijken. Om de burger tijd en moeite te besparen, bundelde de Vlaamse overheid zoveel mogelijk relevante info over elke woning in een persoonlijke digitale woningpas. Zo bevat de woningpas een aantal vergunningen, keuringen en  attesten, zoals het energieprestatiecertificaat, de epb-aangifte en binnenkort het bodemattest.

De woningpas zorgt niet enkel voor een administratieve vereenvoudiging, maar ondersteunt ook de huiseigenaar ook ondersteunen bij de verbouwing van zijn woning. Wie renovatieplannen heeft ziet bijvoorbeeld meteen de resultaten van het energieprestatiecertificaat (epc) en krijg je een duidelijk overzicht van energiezuinige aanbevelingen.

De woningpas speelt zo een cruciale rol in de duurzame gebouwrenovatiestrategie 2050 van de Vlaamse overheid, die met een geïntegreerde aanpak van aspecten zoals energieprestatie, aanwezigheid van asbest, materialengebruik, woningkwaliteit en de omgeving bijdraagt aan de realisatie van een energiezuinig en duurzaam gebouwenpark in Vlaanderen.

De samenwerking rond de woningpas ontstond eind 2016. De intensieve voorbereiding in samenwerking met Leap-Forward, waarbij de gebruikerservaring en wensen van de burger voorop stonden, leidde tot een gebruiksvriendelijk en eenvoudig te begrijpen toepassing. In de toekomst zal geleidelijk aan meer informatie worden toegevoegd aan de woningpas, waardoor de burger optimaal geïnformeerd zal zijn over zijn woning.

De Vlaamse ministers Zuhal Demir en Matthias Diependaele, het Vlaams Energieagentschap, Wonen-Vlaanderen, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, het Departement Omgeving, het design-team van Leap Forward en het ontwikkelteam van ACA IT-solutions zijn uiteraard erg tevreden met de bekroning van de woningpas tot e-GOV-project 2019. Deze erkenning is een flinke stimulans om nog meer overheidsdiensten warm te krijgen om de woningpas uit te bouwen en (toekomstige) eigenaars te helpen hun woning duurzaam en toekomstgericht te maken.

Benieuwd naar de samenwerking achter de schermen van de woningpas? Bekijk dit filmpje: https://youtu.be/zfmbzDR02hA

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De bouw is een product zoals elk ander, waarom zou je het niet industrialiseren?

De bouw is een product zoals elk ander, waarom zou je het niet industrialiseren?

Voor sommige professionals kan de basisbehoefte aan toegang tot huisvesting alleen worden vervuld door de woningbouw te industrialiseren. Toch is de bouw één van de laatste “producten” die de mens nog steeds niet op[…]

Toyota zoekt 2.000 inwoners voor stad van de toekomst

Toyota zoekt 2.000 inwoners voor stad van de toekomst

Vijf sleutels voor een geslaagde digitale transitie

Vijf sleutels voor een geslaagde digitale transitie

Kan Blockchain ook uw bouwproject vlotter doen verlopen?

Kan Blockchain ook uw bouwproject vlotter doen verlopen?

Meer artikels