Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

WoninGent start met renovatie appartementsgebouw Tichelrei

WoninGent start met renovatie appartementsgebouw Tichelrei

In Gent is de totaalrenovatie van het appartementsgebouw aan de Tichelrei 3-221 in gang gezet. Het gebouw van sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent dateert uit de jaren ‘50 van vorige eeuw en voldoet niet meer aan de huidige woonnormen.

De renovatie van het gebouw is een geslaagde evenwichtsoefening tussen architecturale waarde en hedendaagse woonkwaliteit. Het gerenoveerde gebouw zal dan ook zo veel als mogelijk refereren aan het oorspronkelijke ontwerp van architect Jules Trenteseau. De renovatie zal 10,5 miljoen € kosten, excl. btw. Om het gerenoveerde gebouw extra energiezuinig te maken, ontvangt WoninGent 1,3 miljoen € subsidies uit het klimaatbudget van de stad Gent. Het gerenoveerde gebouw zal 85 appartementen voor sociale verhuring tellen. Volgens de planning zullen de renovatiewerken tegen eind 2019 afgerond zijn.

Het gebouw werd origineel ontworpen door architect Jules Trenteseau. Met zijn bouwstijl vormt het een onderdeel van het ‘architecturaal ensemble Groene Briel’ dat is opgenomen in de inventaris Bouwkundig Erfgoed. Bij het opmaken van de renovatieplannen moest architectenbureau a33 architecten dan ook rekening houden met dit architecturale geheel zonder daarbij in te boeten op woonkwaliteit en energiezuinigheid.

In samenspraak met de Dienst Monumenten en Architectuur van de stad Gent werd beslist om het nieuwe gebouw zoveel mogelijk te laten refereren aan het originele ontwerp. Zo zal de nieuwe gevel opnieuw bestaan uit betonpanelen met dezelfde indeling. De positie en de vormgeving van de terrassen houdt zoveel mogelijk rekening met het oorspronkelijke architecturale gevelbeeld. Voorts krijgt het gerenoveerde gebouw de oorspronkelijke kleur van het ontwerp van architect Trenteseau. Daarvoor werd een speciaal kleurenonderzoek uitgevoerd.

De renovatie moet het gebouw ook naar de 21ste eeuw brengen op het gebied van energiezuinigheid. Ze past in het Gentse Klimaatplan 2014-2019 en voldoet aan de eisen van het Vlaams Energieprogramma 2020. Zo wordt werk gemaakt van een doorgedreven isolatie, is er voldoende aandacht voor luchtdicht bouwen en zal het gebouw goed geventileerd worden. Dit zal ertoe bijdragen dat de meeste appartementen een zeer lage netto energiebehoefte hebben (minder dan 30 kWh/m²). Zowel voor verwarming als voor warm water zal gebruik gemaakt worden van het stadsverwarmingsnet. WoninGent ontving voor deze ingreep een subsidie vanuit het klimaatbudget van de stad Gent van 1,3 miljoen €.

“Investeren in energiezuinige woningen is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor het wooncomfort en voor de portemonnee. In ons klimaatbeleid vinden we het belangrijk dat niet alleen de happy few in comfortabele energiezuinige woningen kunnen wonen. Zeker huurders van sociale woningen hebben baat bij een lage energiefactuur. Daarom kiezen we ervoor om de ver doorgedreven isolatie bovenop de eisen van het Vlaams Energieprogramma 2020, zoals hier toegepast in de Tichelrei, financieel te steunen”, verklaart Tine Heyse, de Gentse schepen van Milieu, Klimaat en Energie.

Kwaliteitsvolle appartementen

De doorgedreven renovatie omvat een volledige ontmanteling tot op het karkas. De renovatiewerken worden uitgevoerd door aannemer Strabag Belgium. Zowel de buitenzijde als de binnenkant van het gebouw worden grondig gerenoveerd. De huidige 110 verouderde en kleine appartementen zullen worden omgevormd tot ongeveer 85 voldoende ruime en kwaliteitsvolle appartementen met één, twee of drie slaapkamers. Ongeveer 5% van de eenslaapkamerappartementen zal aangepast zijn aan personen met een handicap.  De renovatie moet in principe tegen eind 2019 achter de rug zijn.

Naast het gebouw aan de Tichelrei 3-221 zal WoninGent ook het gebouw aan het Winston Churchillplein 1-84 aanpakken. WoninGent gaat dit gebouw slopen en vervangen door een nieuw appartementsgebouw met ongeveer 60 sociale woningen. Op dit ogenblik is WoninGent bezig met de herhuisvesting van de bewoners van dit gebouw. WoninGent wil in het najaar van 2018 starten met de sloop van het gebouw.

 

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft het consortium  voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers[…]

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Molenpark wordt nieuwe groene woonbuurt in Eeklo

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Meer artikels