Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

WoninGent bouwt eerste erkende sociale assistentiewoningen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
WoninGent bouwt eerste erkende sociale assistentiewoningen

OCMW-voorzitter Rudy Coddens (l.) en voorzitter Guy Reynebeau van WoninGent (r.) verwelkomden de eerste bewoners tijdens de officiële inhuldiging van het complex.

Guy Reynebeau, voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent, en Rudy Coddens, voorzitter van het OCMW van Gent, hebben in de Jozef Vervaenestraat in Ledeberg de eerste erkende sociale assistentiewoningen ingehuldigd.

Met residentie Botermarktpoort wordt een cruciale stap gezet om zelfstandig wonen met aangepaste hulpverlening ook toegankelijk te maken voor minder gegoede ouderen. Het nieuwbouwproject omvat zestien appartementen met één slaapkamer en drie appartementen met twee slaapkamers. Het  ontwerp is van Volt architecten uit Gent, de hoofdaannemer was Algemene Ondernemingen Van Tornhaut uit Aalter. De werken hebben twee jaar geduurd; de kostprijs bedraagt ongeveer 2,3 miljoen € zonder btw.

Assistentiewoningen zijn woningen voor ouderen die zelfstandig willen wonen, maar occasioneel toch zorg nodig hebben. Ze bieden huisvesting op maat in combinatie met mogelijkheden tot sociale netwerkvorming en zorggaranties. Voor dit laatste luik werkt WoninGent samen met het OCMW van Gent. Dit betekent dat WoninGent de erkende sociale assistentiewoningen beheert en verhuurt aan oudere sociale huurders die voldoen aan de voorwaarden en dat het OCMW de organisatie van de specifieke dienstverlening op zich neemt.

De huishuur die de bewoners voor hun sociale assistentiewoningen betalen, wordt berekend volgens het Kaderbesluit Sociale Huur (KSH). Sociale huurders betalen een huurprijs afhankelijk van de marktwaarde van hun woning, hun inkomen en hun gezinssituatie. Zij betalen maximaal de marktwaarde en minimaal de minimumhuurprijs. De marktwaarde van de appartementen verschilt per type en grootte, maar situeert zich tussen 615 en 820 €. De gemiddelde huurprijs voor een appartement (zonder de dienstverlening door het OCMW) bedraagt in residentie Botermarktpoort ongeveer 263 € per maand. Daarnaast betalen de bewoners een bijdrage aan het OCMW Gent voor de zorgverlening die zij ontvangen.

 

Deze erkende sociale assistentiewoningen zijn de eerste in Gent. Guy Reynebeau is verheugd met de belangrijke rol die WoninGent speelt in deze Gentse primeur. “We zijn blij dat we een waardevolle bijdrage kunnen leveren om zelfstandig wonen in combinatie met aangepaste dienstverlening toegankelijk te maken voor de vele bewoners van deze stad die het financieel niet breed hebben. Dit maakt assistentiewoningen betaalbaar voor een groep mensen die hier anders geen toegang toe zou hebben. Ongeveer 35% van onze sociale huurders zijn 65-plussers”, zegt Reynebeau.

De nieuwe residentie beantwoordt aan de bepalingen van het woonzorgdecreet. In het gebouw werden immers verschillende ingrepen doorgevoerd die je niet terugvindt in standaard sociale woningen. Zo zijn in gangen en traphallen handgrepen op de muren voorzien. Deze gemeenschappelijke delen zijn ook ruimer en uitgerust met bankjes in de gangen om het sociale contact tussen de bewoners te bevorderen.

De appartementen zijn geschikt voor personen in een rolstoel met o.a. aangepaste badkamers met handgrepen, een inrijdouche en een douchezitje. In elk appartement zijn tevens voorzieningen aanwezig voor de plaatsing van een personenalarmsysteem voor noodgevallen. Op de begane grond zijn twee vlot toegankelijke bergruimtes gebouwd voor scootmobielen en (elektrische) fietsen. In deze bergingen zijn per bewoner de nodige oplaadpunten aanwezig. Op het binnenterrein zijn parkeerplaatsen voor de bewoners, waarvan vier voor personen met een beperking.

“Als OCMW willen we ervoor zorgen dat alle senioren kunnen terugvallen op de ondersteuning die ze nodig hebben. Vanuit het beleid kunnen we de uitdagingen van de vergrijzing echter niet alleen aan. De sleutel tot succes is het actief betrekken van partners uit verschillende sectoren. Dit project is daar dus een mooi voorbeeld van”, aldus Rudy Coddens, voorzitter van het OCMW van Gent en als schepen tevens bevoegd voor Seniorenbeleid, Werk en Armoedebestrijding.

“Bijzonder is dat we vertrokken zijn van de sterktes van beide partners. Het OCMW staat in dit project in voor de dienstverlening, zoals de woonassistent, het bevorderen van de sociale cohesie en 24 uren permanentie, enz. Dit wordt aangeboden vanuit de dienst Zelfstandig Wonen in samenwerking met het lokale dienstencentrum De Knoop. Dit sociaal project wil wonen in de eigen wijk toegankelijk én betaalbaar maken, ook voor ouderen met een laag inkomen. Bewoners met een beperkt inkomen kunnen dus een beroep doen op de premie voor assistentiewoningen van het OCMW van Gent. Dankzij deze nieuwe woonvorm krijgen ook de minder gegoede Gentenaars de kans om zo lang mogelijk op een kwaliteitsvolle manier ouder te worden in hun buurt en kunnen ze blijven participeren in de maatschappij”, besluit Rudy Coddens.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Het beursgenoteerde Home Invest Belgium, gespecialiseerd in de verhuur van residentieel vastgoed, gaf 1.417.770 aandelen uit en verhoogde daarmee het kapitaal met 30 miljoen euro.  De aandelen werden geplaatst tegen 21,16 euro per stuk, een[…]

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Vlaanderen wil met private sector sociale woningen bouwen

Huis te koop in twee werelden

Huis te koop in twee werelden

We Invest opent kantoren in Vilvoorde en Heist-op-den-Berg

We Invest opent kantoren in Vilvoorde en Heist-op-den-Berg

Meer artikels