Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woningen, kinderopvang en openbaar park in Sint-Gillis

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Woningen, kinderopvang en openbaar park in Sint-Gillis

Foto’s: © Urban Platform - citydev.brussels - Mairesse Garden

Het vastgoedproject Mairesse Garden aan de Munthofstraat 137-139 in Sint-Gillis zal worden gerealiseerd door aannemer  Louis De Waele. Voor het project sloeg de gemeente Sint-Gillis de handen in elkaar met citydev.brussels.
Er komen negen woningen, een kinderopvang en een openbaar park binnen in het huizenblok. De bouwwerken beginnen volgens de planning begin mei. Als alles vlot verloopt kunnen de buurtbewoners dan reeds in de lente van 2023 genieten van het nieuwe park.
 
In oktober 2017 delegeerde de gemeente Sint-Gillis deze opdracht aan citydev.brusses met de bedoeling om de voormalige Renaultgarage te transformeren en daarmee nieuw leven te blazen in de zone tussen de Hallepoort, het hogergelegen deel van Sint-Gillis en de Berckmans-Munthofwijk. Het project past in het duurzaam wijkcontract Voorplein-Morichar.
 
Architectenbureau Urban Platform kreeg in maart 2019 de opdracht om Mairesse Garden te ontwerpen. De stedenbouwkundige vergunning zat in juni 2020 in de bus. De gunning van de opdracht voor de realisatie van de werken aan Louis De Waele was de laatste stap vóór de start van de eigenlijke bouwwerken.
 
In Mairesse Garden komen negen geconventioneerde koopwoningen met twee of vier slaapkamers. Het worden passieve doorzonappartementen met een maximale lichtinval en natuurlijke ventilatie. Met een fietsenstalling met 30 plaatsen zet het project ook in op zachte mobiliteit. Ook de daken worden optimaal benut: naast de intensieve groendaken worden fotovoltaïsche panelen geplaatst. In het gemeentelijke kinderdagverblijf, dat twee verdiepingen zal beslaan, kunnen op termijn 28 kinderen terecht.
 
Bovendien is de heraanleg van het Coenenpark onlosmakelijk verbonden met het project: het park binnen in het huizenblok zal uitgroeien tot een gemeentetuin. Dat moet ook de leefomgeving van de wijkbewoners verfraaien. In het project is namelijk een rechtstreekse toegang naar het openbare park voorzien.
 
De voorgevel van het huidige woonhuis blijft bewaard. De bakstenen van het gebouw dat wordt afgebroken zullen grotendeels opnieuw worden gebruikt voor de buiteninrichting. Alle gebruikte materialen zijn ook recycleerbaar.
Foto’s: © Urban Platform - citydev.brussels - Mairesse Garden
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels