Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woningen in stadsrand bijna 100.000 € duurder in tien jaar tijd

Gerelateerde onderwerpen :

,
Woningen in stadsrand bijna 100.000 € duurder in tien jaar tijd

De stadsrand is de duurste plaats om een huis te kopen in Vlaanderen. Met een prijsstijging van bijna 100.000 € in tien jaar tijd moet je er vandaag 388.447 € neerleggen. De prijzen in de grote steden bevinden zich met een stijging van iets minder dan 70.000 € eerder in de middenmoot. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB).
In de kustgemeenten steeg de huizenprijs gemiddeld met ‘slechts’ 65.500 €, maar in absolute termen kosten huizen in kustgemeenten gemiddeld 307.313 €. Het gaat hier wel enkel over huizen en niet over flats.
 
In 2010 betaalde je in het Vlaamse Gewest nog gemiddeld 203.000 € voor een woning. In het derde kwartaal van 2020 is de gemiddelde prijs gestegen met 72.000 € of +35%.
 
De voorraad bouwgrond in Vlaanderen is juridisch beperkt tot 16,5% van de totale oppervlakte. De huidige voorraad beschikbare bouwgrond bedraagt volgens de recente berekening van de Hogeschool Gent slechts ongeveer 22.752 ha.
 
Overheden op verschillende niveaus nemen maatregelen om bouwmogelijkheden nog verder te beperken. Zo werkt Vlaanderen aan een bouwshift die tot doel heeft het aansnijden van woningbouwgebieden te verminderen en voeren verschillende gemeentes al een bouwstop of een bouwpauze in.
 
“Een eerste concrete maatregel van Vlaanderen om de woonuitbreidingsgebieden onder een stolp te plaatsen, zet op deze manier 20% van de resterende voorraad buiten spel”.
 
“Ondertussen groeit de bevolking gestaag verder, blijft de druk op de huizenmarkt groot en wordt het steeds moeilijker voor gezinnen om een betaalbare woning aan te kopen”, aldus de VCB.
 
Wonen in de stadsrand heeft voordelen en die hebben aan belang gewonnen gedurende deze coronatijden. Zo werd onlangs bericht dat duizenden Gentenaars de stad hebben ingeruild voor de omliggende
gemeenten.
 
In de stadsrand hebben veel woningen immers een tuin die voldoende groot is, er is groen in de buurt en er zijn voldoende voorzieningen in de nabijheid.
 
Maar wat als woningen door de sterke prijsstijgingen onbetaalbaar dreigen te worden voor vele gezinnen? Deze families gaan dan in andere gemeenten op zoek naar een nieuwe woning en drijven ook daar de prijzen de hoogte in.
Tabel: VCB, cijfers: Statbel.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

De raden van bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappijen Eigen Haard Zwevegem en Eigen Gift Eigen Hulp Kuurne hebben begin december 2020 groen licht gegeven om een intentieverklaring te ondertekenen voor een fusie. Daarmee onderschrijven[…]

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Meer artikels