Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wonen tussen de wolken in New York

Wonen tussen de wolken in New York

Met een hoogte van 426 m is de nieuwe woontoren die deze zomer officieel zal worden geopend in Midtown Manhattan in New York City wereldwijd één van de hoogste wolkenkrabbers en na het One World Trade Center de hoogste in New York. Met zijn 96 verdiepingen heeft de slanke woontoren, een ontwerp van Rafael Viñoly Architects en SLCE Architects, de skyline van New York een nieuw gezicht gegeven. 432 Park Avenue wordt nu al omschreven als een nieuw icoon van de stad. Het project kostte ruim 1 miljard '.

De bouw van 432 Park Avenue begon in september 2011. Nadat de fundering af was, werd in mei 2012 gestart met de werkzaamheden aan het eigenlijke gebouw. De ontwikkelaars, CIM Group en Macklowe Properties, lieten het exterieur van het gebouw ontwerpen door Rafael Viñoly Architects uit New York. Het interieur werd behalve door Viñoly ontworpen door Deborah Berke & Partners Architects, Bentel & Bentel, Lilla J. Smith en Harry Macklowe. De uitvoerende architect was SLCE Architects.

Het gebouw is precies vijftien keer zo hoog als breed, waarmee het ook de smalste wolkenkrabber ter wereld is van die hoogte. De woontoren biedt niet alleen een schitterend uitzicht op de miljoenenstad, ook de inrichting van de in totaal 104 luxe-appartementen met oppervlaktes tussen 130 en 770 m² voldoet aan de hoogste eisen. De prijzen schommelden bij de eerste verkoop rond 18,3 miljoen ' met als duurste uitschieters 66 tot 75 miljoen ' voor de penthouses die zich allemaal op de hoogste verdiepingen bevinden.

Voor die prijs zullen de toekomstige bewoners letterlijk leven tussen en zelfs boven de wolken en daar dankzij de grote ramen ook volop van kunnen genieten, al zoeken mensen met hoogtevrees toch best een ander stulpje. Ieder interieurelement werd zorgvuldig geselecteerd, waarbij rekening werd gehouden met de architectuur van de woontoren en de omgeving. Zelfs vanuit het vrijstaande ligbad heeft men een adembenemend uitzicht en wordt men omgeven door hoogwaardig marmer en strak design. Het interieur combineert een moderne stijl met tijdloze elegantie en zet op die manier het iconische karakter van het gebouw ook aan de binnenzijde voort. Voor het keuken- en badkamerinterieur werd gekozen voor design van Tara van Dornbracht.

Het gebouw is balkvormig en heeft een vierkant vloerplan. In het midden bevindt zich een kleiner vierkant, dat fungeert als ruggengraat van het gebouw, met daarin de liften en daar omheen de appartementen. De verdiepingen hebben een hoogte van 3,8 m. Het torenskelet bestaat uit beton. Om ervoor te zorgen dat de bewoners geen last hebben van de wind is de wolkenkrabber verdeeld in zes compartimenten van twaalf verdiepingen. Tussen die compartimenten bevinden zich dempers.

Bewoners kunnen ook genieten van faciliteiten zoals een lounge, een restaurant, een fitnesszaal, een biljartkamer, een zwembad, een spa en een massagekamer. Het restaurant krijgt een oppervlakte van 800 m² en een terras van 500 m². Het restaurant is alleen toegankelijk voor de bewoners en hun gasten. Het is niet de bedoeling dat de zaak winst zal maken. Om dat te compenseren, moeten bewoners jaarlijks ongeveer 3.200 ' aan het restaurant betalen.

De uit Uruguay afkomstige architect Rafael Viñoly (71) richtte reeds in 1964 samen met zes andere architecten de Estudio de Arquitectura op, tegenwoordig één van de grootste architectenbureaus van Zuid-Amerika. Sinds 1978 werkt hij in de Verenigde Staten, waar hij in 1983 in New York zijn kantoor Rafael Viñoly Architects opende.

Hij kreeg internationale bekendheid met het ontwerp van het International Forum in Tokio (1996). Zijn bekendste werk in wellicht het Kimmel Center for the Performing Arts (2001) in Philadelphia (Pennsylvania). Het nieuwe passagiersgebouw op de luchthaven Carrasco bij Montevideo in Uruguay werd eveneens ontworpen door Viñoly, die ook in Nederland een paar ontwerpen op zijn naam schreef, waaronder de Viñolytoren in het kantorengebied Mahler4 op de Amsterdamse Zuidas (2005) en het Atlasgebouw van de universiteit in Wageningen (2007).

432 Park Avenue is gelegen aan Park Avenue tussen East 56th Street en East 57th Street. Er bevinden zich vier metrostations in de directe omgeving van de toren. Andere opvallende gebouwen in de directe omgeving zijn de 58 verdiepingen tellende Trump Tower, de Sony Tower (37 verdiepingen) en het torengebouw van General Motors (50 verdiepingen).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem