Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wonen in Limburg

Gerelateerde onderwerpen :

,

Architectuurwijzer nodigt op woensdag 9 november om 20.15 u. drie architectenkantoren uit om eigen woonprojecten voor te stellen. De focus op wonen vertrekt van een architecturale benadering. Dhoore Vanweert, UAU Collectiv en Van Belle & Medina geven hun toekomstvisie over wonen in de ‘stad’ Limburg.

De lezing heeft plaats in de grote zaal van het C-mine cultuurcentrum in Genk en is gratis toegankelijk. Inschrijven kan via c-minebezoekersonthaal@genk.be.

Het kantoor Dhoore Vanweert toont een studie die volgt uit een typische bouwcultuur en die uitgaat van een kans van het moment. UAU Collectiv vertaalt een concept van buiten de provincie naar een locatie die bekend is bij iedereen. Van Belle & Medina demonstreren de vernieuwende aanpak van het combineren van ouderenzorg en kinderopvang.

De jongste jaren zien we verschuivingen en nieuwe tendensen op woonvlak. Open bouwkavels worden zeldzamer; mensen trekken eerder naar centrumlocaties en de individuele bouwbudgetten krimpen. De impact van regelgeving en duurzaamheid vertaalt zich in alternatieve woonvormen. Particuliere projecten worden kleiner, ontwikkelingsprojecten groter. Dit heeft ook voordelen: stads- of dorpsdelen kunnen in hun geheel aangepakt worden en er is ruimte voor nieuwe initiatieven. Het opmaken van een uitvoeringsplan of verkaveling heeft een belangrijke impact op de architectuur.

Architecten en stedenbouwkundigen moeten geduldig zijn en een heleboel procedures doorlopen. Hoe zou het kunnen zijn als de nieuwe omgevingsvergunning parallel zou lopen met de kansen van het moment, met de inzichten van vandaag of die van de nabije toekomst? Krijgen we dan een andere dynamiek? Of is juist de traagheid van de procesvorming nodig om de algemene bewustwording tijd te gunnen en om uitschuivers te vermijden? Tijdens deze lezing wordt geprobeerd een antwoord te vinden op deze vragen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tien nieuwbouwwoningen voor Kleine Landeigendom Het Volk

Tien nieuwbouwwoningen voor Kleine Landeigendom Het Volk

De sociale huisvestingsmaatschappij Kleine Landeigendom Het Volk heeft tien sociale nieuwbouwwoningen aan de Krakeelhoek en Bliekput in Waarschoot (Lievegem) voorlopig opgeleverd. Ze werden ontworpen door ARKS Architecten uit Aalter en gebouwd[…]

Antwerpen zoekt ontwerpteam voor herwaardering stadspark

Antwerpen zoekt ontwerpteam voor herwaardering stadspark

Woonbuurt Schaerkehoek wordt CO2-neutraal

Woonbuurt Schaerkehoek wordt CO2-neutraal

Brug tussen Schotland en Noord-Ierland?

Brug tussen Schotland en Noord-Ierland?

Meer artikels