Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wonen in Limburg

Gerelateerde onderwerpen :

,

Architectuurwijzer nodigt op woensdag 9 november om 20.15 u. drie architectenkantoren uit om eigen woonprojecten voor te stellen. De focus op wonen vertrekt van een architecturale benadering. Dhoore Vanweert, UAU Collectiv en Van Belle & Medina geven hun toekomstvisie over wonen in de ‘stad’ Limburg.

De lezing heeft plaats in de grote zaal van het C-mine cultuurcentrum in Genk en is gratis toegankelijk. Inschrijven kan via c-minebezoekersonthaal@genk.be.

Het kantoor Dhoore Vanweert toont een studie die volgt uit een typische bouwcultuur en die uitgaat van een kans van het moment. UAU Collectiv vertaalt een concept van buiten de provincie naar een locatie die bekend is bij iedereen. Van Belle & Medina demonstreren de vernieuwende aanpak van het combineren van ouderenzorg en kinderopvang.

De jongste jaren zien we verschuivingen en nieuwe tendensen op woonvlak. Open bouwkavels worden zeldzamer; mensen trekken eerder naar centrumlocaties en de individuele bouwbudgetten krimpen. De impact van regelgeving en duurzaamheid vertaalt zich in alternatieve woonvormen. Particuliere projecten worden kleiner, ontwikkelingsprojecten groter. Dit heeft ook voordelen: stads- of dorpsdelen kunnen in hun geheel aangepakt worden en er is ruimte voor nieuwe initiatieven. Het opmaken van een uitvoeringsplan of verkaveling heeft een belangrijke impact op de architectuur.

Architecten en stedenbouwkundigen moeten geduldig zijn en een heleboel procedures doorlopen. Hoe zou het kunnen zijn als de nieuwe omgevingsvergunning parallel zou lopen met de kansen van het moment, met de inzichten van vandaag of die van de nabije toekomst? Krijgen we dan een andere dynamiek? Of is juist de traagheid van de procesvorming nodig om de algemene bewustwording tijd te gunnen en om uitschuivers te vermijden? Tijdens deze lezing wordt geprobeerd een antwoord te vinden op deze vragen.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Winnaars Mies van der Rohe Award 2019 bekend

Winnaars Mies van der Rohe Award 2019 bekend

Een transformatieproject van 530 woningen in Bordeaux door Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture is de winnaar van de Mies van der Rohe Award 2019. De Prijs voor opkomend[…]

17/04/2019 |
Sergison Bates architects uit Londen ontwerpt Leuvense podiumkunstensite

Sergison Bates architects uit Londen ontwerpt Leuvense podiumkunstensite

Projecten gezocht voor Prijs Wivina Demeester 2019

Projecten gezocht voor Prijs Wivina Demeester 2019

Selectieleidraad en -bestek voor het aanstellen van een ontwerper

Selectieleidraad en -bestek voor het aanstellen van een ontwerper

Meer artikels