Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wonen in kerktoren in hartje Londen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Wonen in kerktoren in hartje Londen

De kerk bevond zich niet ver van St Paul’s Cathedral en was goed zichtbaar in de skyline van het 18de eeuwse Londen.

Heel wat lokale overheden zoeken ook in ons land samen met de kerkfabrieken een nieuwe toekomst voor heel wat kerken die door het teruglopende aantal gelovigen in onbruik geraken. Bij het zoeken naar een herbestemming komen vaak voorstellen zoals een boekenwinkel, een zaal voor culturele evenementen of een hotel naar voren. Maar het kan ook anders.

Dat bewijst het Londense architectenbureau Pilbrow & Partners. Zij bouwen de St Mary Somerset Tower in hartje Londen in opdracht van een privé-eigenaar om tot een verticale woning.

Grote stadsbrand

De geschiedenis van de kerk van St Mary Somerset gaat terug tot de twaalfde eeuw. De kerk werd verwoest door de grote stadsbrand van 1666. Architect Christopher Wren kreeg de opdracht om 51 kerken opnieuw op te bouwen. St Mary Somerset was er één van.

De kerk bevond zich niet ver van St Paul’s Cathedral en was goed zichtbaar in de skyline van het 18de eeuwse Londen. Doordat een groot deel van de bevolking in de 19de eeuw  uitweek naar de voorsteden waren er in Londen te veel parochies en de kerk werd verkocht en gesloopt. Gelukkig bleef de toren bewaard.

1,15 m dikke muren

De toren is 35 m hoog en heeft een grondoppervlak aan de buitenzijde van 6,1 bij 6,1 m. De muren zijn liefst 1,15 m dik, zodat de nuttige vloeroppervlakte aan de binnenzijde beperkt is tot 3,8 bij 3,8 m of 14 m² per verdieping.

Om er een woning van te kunnen maken, koos Pilbrow & Partners ervoor om aan één zijde van de toren – de kant waar vroeger de eigenlijke kerk stond – een kleine aanbouw van 6 bij 2 m te realiseren. Daarin komen behalve een lift – want de toren heeft enkel een steile wenteltrap - alle essentiële functies zoals sanitaire voorzieningen, elektriciteit, enz.

Tien verdiepingen

De woning telt tien verdiepingen. Eigenlijk is elke verdieping één woonruimte. Op de twee onderste verdiepingen bevindt zich de ingang met een kleine ontvangstruimte. Daarboven bevinden zich een opslagplaats, drie slaapkamers, een keuken, een eetkamer, een living en ten slotte helemaal bovenaan een dakterras met een prachtig zicht op de skyline van Londen. Het dakterras krijgt een glazen vloer om voldoende licht in de onderliggende leefruimte toe te laten. De woning wordt verwarmd met vloerverwarming.

 

Misschien wonen we binnenkort in ons land ook in niet meer voor erediensten gebruikte kerken?

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aannemers nieuwe hoofdzetel NMBS bekend

Aannemers nieuwe hoofdzetel NMBS bekend

De raad van bestuur van de NMBS heeft het consortium BESIX - BPC/BPI en Immobel aangeduid als voorkeursbieder voor de bouw van haar nieuwe hoofdzetel. Die wordt vanaf 2022 gebouwd aan het station Brussel-Zuid, op de site van de gebouwen van NMBS[…]

VVSG: regels maken bouwshift te complex en onbetaalbaar

VVSG: regels maken bouwshift te complex en onbetaalbaar

Key West-project goed voor 524 appartementen aan kanaal Brussel

Key West-project goed voor 524 appartementen aan kanaal Brussel

Tien nieuwbouwwoningen voor Kleine Landeigendom Het Volk

Tien nieuwbouwwoningen voor Kleine Landeigendom Het Volk

Meer artikels