Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wonen in een voormalig kantoorgebouw gebeurt nu al

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Wonen in een voormalig kantoorgebouw gebeurt nu al

Een oud kantoorgebouw van Hudson verandert in 107 appartementen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers wil leegstaande kantoorgebouwen omvormen tot woningen. “Zo verdwijnen de overbodige kantoren, wordt het tekort aan woningen opgetrokken en kunnen jongeren naar de stad worden gehaald. Overheden en privébedrijven zouden er zelfs flink wat geld mee besparen”, meent Somers.
Vandaag zijn er al tal van projecten waar oude kantoorgebouwen omgetoverd worden tot bruisende, nieuwe plekken. We evolueren geleidelijk naar meer wijken waarin zowel kantoren, handelsfuncties als woningen te vinden zijn. Een overzicht van de vijf meest spraakmakende projecten waar een voormalig, leegstaand kantoorgebouw met succes wordt omgebouwd tot een nieuw woonproject.
 
Wonen in een cultuurpaleis
 
De iconische KBC-Boerentoren in Antwerpen – ooit de eerste wolkenkrabber van België en de hoogste van Europa – ondergaat de komende jaren een metamorfose. Van een leegstaand en vervallen kantoorgebouw naar een rasechte cultuurtoren met ruimtes voor tentoonstellingen, kunstdepots, een filmzaal, een beeldentuin, een restauratieatelier en nog veel meer.
 
“Daarnaast komen er in de toren ook een aantal winkels, horecazaken, kantoren en woningen. De saneringswerken starten binnenkort. Door die nieuwe invulling wordt de Boerentoren opnieuw een icoon voor ons land”, aldus Davy Demuynck van projectontwikkelaar ION.
 
Woningen in een wijnhandel
 
In het midden van Sint-Jans-Molenbeek werkt de Gentse projectontwikkelaar Revive mee aan een uitzonderlijk experiment. In een oud en leegstaand interbellumgebouw komen er drie tot vier woonboxen. Het zijn sociale woningen die deel uitmaken van een pilootproject van Samenlevingsopbouw Brussel, ondernemer Martin Vandereyt en Revive.
 
“Als grote gebouwen een nieuwe bestemming moeten krijgen, staan ze vaak lang leeg. Tegelijkertijd is de nood aan sociale woningen nooit zo groot geweest. Dit testproject biedt goedkope en herbruikbare units die als een soort ‘box in the box’ geplaatst worden en die via een uitgekiend systeem in een paar dagen opgezet en afgebroken kunnen worden”, vertelt Alexandre Huyghe, CEO Revive
 
Kantoorwijk wordt woonbuurt
 
De voormalige kantoorgebouwen aan de Marcel Thirylaan 79-81 in Sint-Lambrechts-Woluwe maken binnenkort plaats voor 121 appartementen en studio’s, verdeeld over zes verdiepingen. Projectontwikkelaar Urbicoon leidt het project in goede banen.
 
“De ruwbouwwerken van fase 1 zijn bijna klaar, midden 2023 zullen de eerste bewoners hun intrek nemen. Er zal ook plaats zijn voor enkele handelszaken. Met dit project willen we de sociale mix in de wijk een boost geven en meer leven in de buurt creëren”, zegt Bart Wouters van Urbicoon.
 
“Wijken waarin alleen kantoorgebouwen staan, geven na de uren een desolate en eenzame sfeer. Daarom moeten we evolueren naar een wijk waarin zowel woningen, werkplekken en handelszaken te vinden zijn. Dit worden de buurten van de toekomst”, aldus Bart Wouters.
 
Woonproject in kantoorgebouw
 
Verderop in de Marcel Thirylaan in Sint-Lambrechts-Woluwe ontwikkelt ook Antonissen Development Group een voormalig en leegstaand kantoorgebouw tot een nieuw woonproject. Hier had het headhuntersbureau Hudson Consulting jarenlang haar thuisbasis. Het gebouw wordt volledig gestript en er komen nu 106 appartementen, vier penthouses en een commerciële ruimte.
 
“De vraag naar woningen in Woluwe is groot. Jaarlijks krijgt deze Brusselse gemeente er gemiddeld 500 nieuwe inwoners bij. Tegelijk is de vraag naar kantoorgebouwen door de coronacrisis vrij snel gedaald. We denken dat er in de toekomst dus almaar meer gelijkaardige projecten als Vancouver zullen gelanceerd worden bij”, zegt Sven Potvin, CEO van Antonissen Development Group.
Van werkplek naar hippe flat
 
Het oude Green Plaza gebouw in Antwerpen waar vroeger een coworkingspace zat, maakt binnenkort plaats voor 114 appartementen, vier woningen en zes handelszaken. Ook hier is projectontwikkelaar Antonissen Development Group aan de slag. Nog vóór de renovatiewerken aan dit pand (Grand Yard) waren gestart was al meer dan de helft van de woningen en appartementen verkocht.
“Dit toont het succes van dergelijke reconversieprojecten aan. Steeds meer huizenjagers, zowel jong als oud, zoeken een woning in het centrum van de stad. Maar nieuwe ruimte aansnijden is niet de oplossing. Lege en ongebruikte sites opfrissen en renoveren tot panden met een gemengde invulling zijn het antwoord”, besluit Sven Potvin.
De Boerentoren transformeert tot een cultuurtoren met woonmogelijkheden.
Een voormalige coworkingspace wordt omgetoverd naar een appartementsgebouw met 114 eenheden.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels