Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Wonen aan het water in Kortrijk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Wonen aan het water in Kortrijk

(c) Steenoven

Projectontwikkelaar Steenoven uit Roeselare lanceert in Kortrijk het woonproject Kaskade, een complex met 26 appartementen pal in het stadscentrum, aan de tip van het Buda-eiland en met uitkijk op de oevers van de Leie. Het ontwerp is van TM Link Lab - Markland uit Kortrijk. Dit woonproject aan het water is een volgende stap in de stadsvernieuwing die in Kortrijk aan de gang is.
Kortrijk ziet de jongste jaren haar populariteit als woonstad fors groeien. Dat heeft de stad onder meer te danken aan de vernieuwing van de Leieboorden en andere stadsvernieuwingsprojecten. Met de prachtig vernieuwde openbare ruimte komen ook de inwoners terug.
 
Het voorbije decennium kwamen er meer dan 3.000 Kortrijkzanen bij. Begin dit jaar telde Kortrijk 76.735 inwoners en verwacht wordt dat er tegen 2035 nog eens 2.111 bijkomen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
 
“We hebben als stadsbestuur de voorbije jaren heel wat initiatieven genomen om Kortrijk nog aantrekkelijker te maken als stad om in te leven en te wonen. Met succes, want we mogen steeds meer nieuwe inwoners verwelkomen. De Leie neemt in die vernieuwingsprojecten een belangrijke plaats in, we zijn immers een stad aan het water”, zegt Wout Maddens, de Kortrijkse schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing.
 
“Met de uitbouw van kwalitatieve openbare ruimte en nieuwe woonprojecten krijgt de stad weer een voorkant aan het water. De relatie tussen onze inwoners en de Leie wordt versterkt. Kaskade past helemaal in die visie en geeft een vernieuwd aanzicht aan dit deel van de Handelskaai”, vervolgt Maddens.
 
Het nieuwe woonproject Kaskade aan de Handelskaai omvat 26 appartementen, waarvan twee penthouses, met uitzicht op de Leie, een ondergrondse parking met 30 parkeerplaatsen en extra bergruimtes, een gemeenschappelijke fietsenstalling en een zuidgerichte binnentuin exclusief voor de bewoners.
 
De oppervlakte van de appartementen varieert van 53 tot 143 m² en elk appartement beschikt over een terras. De afwerking van de gevel is een mix van hout en baksteen, om een afwisselend gevelbeeld te brengen aan de kaai.
 
Het nieuwe project komt van de tekentafel van TM Link Lab - Markland, een architectenbureau met Kortrijkse roots. De ontwerpers kennen de stad goed en creëerden een gebouw dat perfect past in de omgeving. Het gebouw gaat trapsgewijs van drie naar zes bouwlagen om zo mooi aan te sluiten op de aanpalende bebouwing aan weerszijden van het project.
 
“In de architectuur vertaalt zich dat in een spel met verschillende gevelbreedtes. Zo heeft een deel van de appartementen een breed terras en grote ramen met zicht op de Leie. Deze wisselen per verdieping af en waarborgen zo de privacy van de bewoners. Andere appartementen hebben dan weer een volume in hout en afwisselend een terras of – voor de appartementen met dakterras – een gevelbreed raam dat uitgeeft op het water”, legt Tom Vandorpe van TM Link Lab - Markland uit.
 
Eén van de meest opvallende zaken aan het nieuwe woonproject is de ligging aan de boorden van de Leieboord. Daarmee past het perfect in de trend van het zogenaamde ‘waterfront development’ of wonen aan het water. Het Eilandje en Nieuw Zuid aan de Schelde in Antwerpen, de Oude Dokken in Gent of de Blauwe Boulevard in Hasselt zijn bekende voorbeelden van dergelijke projecten.
Ook Kortrijk sluit zich nu bij dat trendy rijtje aan en wil de rivier een duidelijke plaats geven in de stad. Het stadsbestuur van Kortrijk en de waterwegbeheerder hebben bovendien plannen om de Leieboorden ook aan de Handelskaai en dus vlak vóór Kaskade, te verlagen.
 
“Het kabbelende water draagt bij aan de leefbaarheid van de stad en voor vele steden is die herontwikkeling van de oevers een ideale vorm van citymarketing. Kaskade bevindt zich aan de Handelskaai, aan de tip van het Buda-eiland en vlakbij de iconische Noordbrug, een tuikabelbrug die ontworpen werd door het bekende ingenieursbureau Greisch uit Luik. Vanuit Kaskade sta je ook snel in andere centrumsteden zoals Rijsel, Gent of Brugge, door de nabijheid van belangrijke invalswegen en de E17”, aldus Bart Vanderdonckt, CEO van Steenoven.
 
De bewoners kijken niet alleen uit op het water, maar aan de andere zijde ook op een binnentuin van ongeveer 500 m². De tuin is ook zichtbaar vanaf de Handelskaai door de dubbelhoge inkompartij. Deze laatste vormt dan weer een adempauze in het versteende straatbeeld aan de oevers van de Leie.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels