Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Woensdag eerste Digital Construction Day

Woensdag eerste Digital Construction Day

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

De Confederatie Bouw en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) organiseren op woendag 27 oktober van 8.45 uur tot 17.45 uur in BEL Brussels (Tour & Taxis) de eerste Digital Construction Day.
Deze dag richt zich op de digitale pioniers in de bouw. Aan de hand van zestien praktijkcases van bouwondernemingen zal aangetoond worden dat digitalisatie werfprocessen veiliger, efficiënter en goedkoper kan maken. Daarbij zullen aannemers, werf- en projectleiders zelf het woord nemen en concrete toepassingen voorstellen die reeds met succes op de bouwwerf worden toegepast.
 
Digitale toepassingen komen in de bouw versneld in gebruik vanaf 2010. In eerste instantie ging het eerder om administratieve applicaties, zoals facturatietoepassingen en offertebeheer, later ook om het ‘Internet of Things’ met ‘track and trace devices’ en camerabewaking.
 
Op dit moment beginnen onze bouwbedrijven disruptieve veranderingen, technologie en nieuwe bouwmethodes stilaan te omarmen. Nieuwe digitale technologieën, zoals BIM, drones, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), Mixed Reality (MR), Extended Reality (XR), 3D printing en off site productie, slagen er in om de sector echte nieuwe impulsen te geven op het vlak van innovatie.
 
Toch bestaan er volgens het WTCB en de Confederatie Bouw nog vele uitdagingen om digitalisatie op de werf te laten doorstromen naar werf- en projectleiders. Bij bouwbedrijven waarin digitalisatie goed is ingeburgerd, zijn alle aannemers ervan overtuigd dat digitalisatie helpt om het proces op de bouwwerf veiliger, efficiënter en kostenbeperkend te maken op het vlak van vier aspecten: werfvoorbereiding en werfondersteuning, infrastructuur en wegenbouw, monitoring van de werf en dataverzameling op de werf.
 
Op de eerstvolgende vakbeurs van de Confederatie Bouw, Install Day, die op 19 november plaatsvindt, wordt dit digitale verhaal overigens verder opengetrokken in de beurs Digital Construction Brussels.
 
Het programma van deze eerste Digital Construction Day vind je op http://www.digitalconstructionbrussels.be/home-nl-2020/digital-construction-day/
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Netwerken en innovaties ontdekken op InterSolution

Netwerken en innovaties ontdekken op InterSolution

Na een jaar afwezigheid kan in januari InterSolution, de vertrouwde jaarlijkse afspraak voor de solarprofessional, hopelijk opnieuw in alle veiligheid doorgaan. Intussen al voor de tiende keer zal InterSolution, dé netwerk- en vakbeurs[…]

AFAS en Starring Jane brengen digitalisering in de bouw bij een heerlijk inspiratiedinner

AFAS en Starring Jane brengen digitalisering in de bouw bij een heerlijk inspiratiedinner

Digitalisering in de bouwsector blijft groeien

Digitalisering in de bouwsector blijft groeien

"Nieuwe technieken moeten het tekort aan noodzakelijke handen compenseren"

"Nieuwe technieken moeten het tekort aan noodzakelijke handen compenseren"

Meer artikels