
Plaatsen van etics
Bepleisteringen op buitenisolatie (etics) hebben een opmerkelijke groei gekend dankzij de verstrengde regelgeving voor de energieprestaties van gebouwen. Het esthetische aspect van de gevels speelt ook een belangrijke rol. Wanneer de isolatiedikten evolueren, moeten de isolatiematerialen zelf ook steeds performanter worden. Andere ontwikkelingen trachten de technische eigenschappen en het uitvoeringsgemak van de producten of de milieu-impact van de systemen voort te verbeteren.
Deze cursus bestaat uit twee avondsessies en start met de systeemcomponenten en de mogelijke soorten ondergrond. Vervolgens behandelen de sprekers het ontwerp en de uitvoering van de details, evenals de punten die bijzondere aandacht verdienen tijdens de uitvoering. De uiteenzettingen worden uitvoerig geïllustreerd aan de hand van praktijkgevallen. Ten slotte worden de eisen met betrekking tot de uitgevoerde werken (toleranties en uitzicht) herhaald en worden onderhoudstips en een samenvatting van de meest voorkomende schadebeelden gegeven.
Deze cursus wordt gegeven in Gent (Confederatie Bouw ' CB) op 18 en 25 januari, Kortrijk (Syntra) op 28 januari en 4 februari, Mechelen (Syntra) op 15 en 22 februari, Hasselt (CB) op 29 februari en 7 maart, en in Sint-Niklaas (CB) op 17 en 24 maart.
Luchtdichtheid van gebouwen
Op het gebied van luchtdichtheid van gebouwen zijn de voorschriften de jongste jaren aanzienlijk verstrengd en is er ook grote vooruitgang geboekt op het vlak van de technische kennis en de producten. Dat is voornamelijk het gevolg van de talrijke onderzoeksprojecten over dit onderwerp. Deze kennis wordt binnenkort vertaald in ontwerp- en uitvoeringsaanbevelingen (Technische Voorlichting). De wintercursussen over dit onderwerp zullen veel meer inhouden dan een loutere update van die van 2012 over de luchtdichtheid van gebouwen.
De eerste avond is gericht op het ontwerpen van gebouwen, de praktische meting van de luchtdichtheid en de economische en juridische gevolgen. Tijdens de tweede avond wordt aandacht besteed aan het ontwerpen en uitvoeren van de details, maar ook aan de prioriteit waarmee ze uitgevoerd moeten worden. Talrijke metingen op de bouwplaats hebben immers getoond dat bepaalde details de uiteindelijke luchtdichtheidsprestaties meer beïnvloeden dan andere. Aan de hand van foto- en videomateriaal worden een aantal praktijkgevallen geïllustreerd, zowel voor massieve constructies als voor houtskeletconstructies.
Deze cursus wordt gegeven in Sint-Niklaas (Syntra) op 19 en 26 januari, Mechelen (Syntra) op 27 januari en 3 februari, Kortrijk (CB) op 16 en 23 februari, Gent (CB) op 12 en 19 april, en Heusden-Zolder (Cedubo) op 18 en 25 april.
De deelnemingsprijs voor elke wintercursus (twee sessies) bedraagt 60 ' (exclusief btw) voor aannemers die lid zijn van het WTCB en 90 ' (exclusief btw) voor andere deelnemers. Inschrijven voor deze cursussen kan online via www.wtcb.be/agenda.