Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Windpark in Antwerpse haven breidt flink uit

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Windpark in Antwerpse haven breidt flink uit

Op de rechter-Scheldeoever in Antwerpen werkt de Vlaamse Ecologie Energie Milieu Onderneming (Vleemo) momenteel drie windturbines af nabij de Vosseschijnstraat, achter het Kinepoliscomplex. Volgende maand zal daar een vierde windturbine bijkomen.

 

Deze Enercon-turbines worden gebouwd bij Euroports, Zuidnatie en Werf & Vlas Natie en zullen met hun gezamenlijk vermogen van bijna 13 megawatt meer dan 7.000 gezinnen van groene energie voorzien. De drie reeds gebouwde windturbines hebben een diameter van 126 m, wat groter is dan de Antwerpse kathedraal, en hebben een tiphoogte van bijna 200 m.
 
Dit voorjaar start Vleemo ook met de verwijdering van een windturbine bij de Van Cauwelaertsluis waarna er op dezelfde plaats een nieuwe meer perfomantere machine zal worden gebouwd. Op de gondel van deze windturbines zal je het Wind voor ‘A’-logo vinden, de coöperatie waarbij inmiddels reeds meer dan 1.500 Antwerpenaars zijn aangesloten.

DEME

Op de linker-Scheldeoever in Zwijndrecht is Wind aan de Stroom gestart met het heien van de 25 m lange heipalen voor de fundering van twee Enercon windturbines op de site van DEME. Deze windturbines hebben een vermogen van 3,5 megawatt en een tiphoogte van 150 m.
 
Eén van de turbines zal worden aangesloten op het elektriciteitsnet van DEME om zo het bedrijf en haar haven van groene energie te voorzien. De andere turbine levert voldoende energie om meer dan 2.000 gezinnen te bevoorraden.
 
Bij Antwerp Euro Terminal (AET) aan de Blikken in Verrebroek zijn ondertussen de werkzaamheden gestart voor de bouw van twee windturbines met een tiphoogte van bijna 200 m, een derde turbine volgt volgend jaar. Hiermee wil AET op termijn volledig zelfbedruipend worden inzake groene energie.
 
Ook bij Euroports en bij Transport Roossens, aan de ingang van de Kallosluis, worden in de nabije toekomst windturbines gebouwd. Naast deze concrete plannen worden nog verschillende andere locaties bestudeerd in Zwijndrecht (onder andere bij Mexiconatie) en Beveren (o.m. bij ADPO en Aertssen).
 
Logigrid onderzoekt op het Logistiek Park Waasland (West) de mogelijkheden voor de oprichting van een lokale Energiegemeenschap naar Europees model. De windturbine die hiervoor zal ingeschakeld worden, komt op de terreinen bij Aertssen.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Als het voetbalveld van Standaard Muide in 2023 wordt heraangelegd, zal de stad Gent eronder meteen ook een warmtenet aanleggen, het eerste onder het openbaar domein. De warmte gaat naar de huizen en sociale appartementen naast het veld. Als het[…]

25/11/2022 | Projecten
Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

IVBO investeert 27 miljoen euro in uitbreiding warmtenet

IVBO investeert 27 miljoen euro in uitbreiding warmtenet

Meer artikels