Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Windmolenpark Olen ingehuldigd

Gerelateerde onderwerpen :

,

Wind4Flanders heeft de windturbines op de sites van Umicore en Aurubis Belgium in Olen plechtig ingehuldigd in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Het windmolenproject telt vier windturbines met elk een hoogte van 200 m en met een vermogen van 3,5 MW. Dat maakt van de installatie meteen de hoogste windturbines op een industriële site in België. In totaal gaat het om een investering van 20 miljoen €. Na het officiële gedeelte kregen de inwoners van Olen en de werknemers van Umicore en Aurubis Belgium de kans om het windmolenpark te bezoeken. Er kwamen meer dan 600 bezoekers opdagen.

Voorbereidende werken

Wind4Flanders is een publiek-privaat partnership tussen Engie Electrabel en de financieringsverenigingen Figga, Fingem, Finilek en Ika en de Brusselse Elektriciteitsintercommunale (IBE). Reeds in februari dit jaar gingen de eerste voorbereidende werken van start, maar de bouw van de windturbines begon pas in juli en de afwerking vond plaats in september.

De jaarlijkse productie van de vier turbines bedraagt 28 miljoen kWh, wat neerkomt op het verbruik van ongeveer 8.000 gezinnen samen. Dankzij het milieuvriendelijke karakter van het project wordt jaarlijks 12.768 ton CO2-uitstoot vermeden. Umicore en Aurubis Belgium zullen alle opgewekte windenergie zelf benutten. De productie van de windmolens komt overeen met een achtste van hun elektriciteitsverbruik.

Dit project is tevens een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de filialen van de Engie Groep. Engie Fabricom, dat reeds het elektrische onderhoud uitvoerde op de site van Umicore en Aurubis Belgium vóór de komst van de windturbines, stond ook in voor de elektrische werken van het windturbineproject en de aansluiting van de windturbines op het net. Engie Electrabel heeft grote ambities inzake windenergie: dit jaar worden in België 35 windturbines gebouwd met in totaal een capaciteit van 89 MW. Tegen 2020 wil Engie Electrabel zijn windmolenpark aan land verdubbelen.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse bedrijven laten energiepremies liggen

Vlaamse bedrijven laten energiepremies liggen

Bedrijven en zelfstandigen kunnen net als particulieren genieten van financiële steun indien zij investeren in rationeel energiegebruik of groene energie. Wie energiebesparende renovatiewerken uitvoert aan een bedrijfsgebouw kan via de[…]

Hita wil aardwarmte commercialiseren

Hita wil aardwarmte commercialiseren

Antwerpen en Brussel scoren ondermaats inzake duurzaamheid

Antwerpen en Brussel scoren ondermaats inzake duurzaamheid

Circulair aanbesteden zet hele bouwsector op z’n kop

Circulair aanbesteden zet hele bouwsector op z’n kop

Meer artikels