Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Win 'Hot Water 4 Life' bij Belsolar

Win 'Hot Water 4 Life' bij Belsolar

Zowel in nieuwbouw als in renovatie vormen zonneboilers met thermische zonnecollectoren de meest toegankelijke oplossing om te profiteren van de gratis energie van de zon. Je kan hiermee op jaarbasis zowat 60% (en meer) van de energie besparen die nodig is om het water voor je bad, douche en keuken te verwarmen. Bovendien dragen zonneboilers niet alleen bij tot een vermindering van de energiefactuur maar ook tot de reductie van de CO2-uitstoot van gebouwen, hebben ze een lange levensduur en vergen ze relatief weinig onderhoud. Om deze 'altijd prijs'-gedachte bij het grote publiek te promoten, grijpt sectorassociatie Belsolar de Batibouwperiode aan als start voor een nieuwe campagne: 'Hot Water 4 Life'.

Een zonneboilerinstallatie bestaat uit een opslagvat en een aantal thermische zonnecollectoren op het dak. In tegenstelling tot fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit opwekken, vangen thermische zonnecollectoren het zonlicht op en zetten dit om in warmte. We spreken dan van thermische zonne-energie. Die warmte wordt opgeslagen in het opslagvat van de zonneboiler en wordt vervolgens gebruikt om water op te warmen. De verwarmingsketel of het warmwatertoestel moet enkel nog bijverwarmen op het ogenblik dat er onvoldoende zonlicht beschikbaar is.

De bekendste toepassing van zonneboilerinstallaties is de productie van sanitair warm water voor bad, douche of keuken. Maar een zonneboiler kan ook gebruikt worden om je huis te verwarmen (eventueel als bijverwarming van een cv-installatie) of om zwembaden te verwarmen. Per vierkante meter haalt een zonneboilerinstallatie van 5 m² tot 2.500 kWh nuttige zonnewarmte uit de zon. Dat is tot vier keer meer dan fotovoltaïsche panelen. Daarnaast spaar je met een zonneboilerinstallatie aanzienlijk veel gas of stookolie die je anders zou gebruiken voor de waterverwarming uit: gemiddeld 55 m³ gas en 60 liter mazout per m² zonnecollector per jaar.

Dat alles betekent in de eerste plaats een forse besparing op je energierekening. Zelfs met de kosten van de naverwarming kan je hiermee op jaarbasis tot 60% van de energie sparen die nodig is om het water voor je bad, douche of keuken te verwarmen. Wanneer je verwarming en sanitair waterverwarming combineert, kan de jaarlijkse besparing tot 35% van de totaal benodigde energie bedragen. Daarnaast draag je met een zonneboiler ook in belangrijke mate bij tot de reductie van de CO2-uitstoot van gebouwen. Bij een eengezinswoning wordt met een zonneboilerinstallatie gemiddeld 500 kg koolstofdioxide (CO2) per jaar vermeden.

Kraslotcampagne

Om deze besparing in de kijker te zetten en om aan te tonen waarom kiezen voor warm water op zonne-energie vandaag belangrijker is dan ooit, worden op de stands van de 23 deelnemende Belsolarleden krasloten uitgedeeld die op een laagdrempelige manier aangeven hoe je met een zonneboilerinstallatie 'altijd prijs' hebt om vervolgens de weg te wijzen naar de website www.belsolar.be voor meer informatie.

De sectorassociatie Belsolar werd opgericht in 1998 als federatie van leveranciers van systemen op zonne-energie. Leveranciers die aan de vooropgestelde vereisten voldoen en die een hele reeks kwaliteitsregels naleven, kunnen lid worden. De leden van Belsolar zijn gespecialiseerd in systemen voor actieve thermische zonne-energie of zonneboilers.

Als vertegenwoordiger van de sector wil Belsolar tevens actief samenwerken met de overheid, architecten, installateurs, sociale bouwmaatschappijen, energiedistributiebedrijven en andere partners die de toepassing van thermische zonne-energie willen bevorderen en ondersteunen. Sinds 2010 maakt Belsolar deel uit van ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken van België, die al sinds 1973 actief is op de verwarmingsmarkt. Daarnaast beheert Belsolar de website www.belsolar.be, het objectieve zonneboiler-infoplatform waar elke particulier en elke professional een concreet en niet-merkgebonden antwoord kan vinden op alle vragen over thermische zonne-energie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten